Εφημερίδα Κοινωνική

Ρένα Δούρου: Διορθώνουμε λάθος επιλογές του παρελθόντος

Ρένα Δούρου: Διορθώνουμε λάθος επιλογές του παρελθόντος
01 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, έδωσε  η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Είχαμε πολλές πρωτιές στην Περιφέρεια Αττικής

Κάνοντας έναν επιγραμματικό απολογισμό του έργου στην Περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε «σε πολλές πρωτιές», φέρνοντας το παράδειγμα του έργου υδροδότησης της Αίγινας, έργο 30 εκατομμυρίων ευρώ και «πλέον το νερό στην Αίγινα θα είναι αυτονόητο και όχι ζητούμενο». «Έχουμε επίσης πρωτιές στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουμε ψηφιστεί στην Ευρώπη για τις καλές μας πρακτικές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος, χωρίς να γίνουμε Κως, Μόρια, Σάμος ή Ειδομένη, στηρίζουμε πολύ την επιχειρηματικότητα, μετέχουμε με 50 εκατομμύρια στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, έχουμε εκχωρήσει 60 εκατομμύρια για την τοπική επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, δώσαμε 11 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις τουρισμού, στον Δήμο Πειραιά έχουν δοθεί 80 εκατομμύρια, πολλοί νέοι επιχειρηματίες με τη βοήθειά μας έχουν υπογράψει συμβόλαια – αυτή είναι η συμβολή μας για την αποφυγή του brain drain».

Αναφερόμενη ειδικότερα στη σημασία του έργου της Αττικής Ριβιέρας, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εθνική οικονομία, όχι απλά στην Περιφέρεια». Η ίδια υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία του παραλιακού μετώπου, τονίζοντας ότι το υπό εξέλιξη «τεράστιο έργο επανασυνδέει την πόλη με την πανέμορφη ακτή της, εκκινώντας από τον Πειραιά».

Η Περιφερειάρχης τόνισε επίσης την ανάγκη «έγκαιρης» και «κατάλληλης» προετοιμασίας «για ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή», παρατηρώντας ότι: «από το 2016 και μετά γίνεται μια προσπάθεια με τη βοήθεια του Υπουργού κου Φάμελλου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, να έχουμε κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων». Η ίδια σχολίασε ότι «δεν επιδεικνύουν όλοι την ίδια ευαισθησία, αν και έχουν ευθύνες για όσα δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα».

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής, ανέφερε η Περιφερειάρχης, κατάφερε να μειώσει «την εκπομπή άνθρακα, τα τελευταία 2 χρόνια» όπως τεκμαίρεται από διεθνή στοιχεία. Η ίδια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων «τα προβλήματα των οποίων επιδεινώθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων». «Ερχόμαστε να διορθώσουμε λάθος επιλογές του παρελθόντος, να γίνουν ασφαλή τα κτίρια, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και πόρους», προσέθεσε η ίδια χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δεν μας θωρακίζει

Ερωτηθείσα αν είμαστε θωρακισμένοι και αν θα επαναληφθούν τα περσινά γεγονότα, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «από μέρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής δεν υπήρχε τα τελευταία 4,5 χρόνια κανενός είδους εφησυχασμός αλλά θα πρέπει να αλλάξει και το θεσμικό πλαίσιο». «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στα τέλη Αυγούστου ζήτησε αλλαγή θεσμικού πλαισίου της πολιτικής προστασίας διότι όπως όλα αποδεικνύουν, είτε οι θάνατοι στα Χανιά, είτε η εικόνα της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε εικόνα λίμνης, το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δεν μας θωρακίζει», σχολίασε η Περιφερειάρχης.

Η κριτική είναι υποχρεωτική στα αιρετά πρόσωπα και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που δέχθηκε με αφορμή την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης, παρατήρησε ότι «η κριτική είναι υποχρεωτική στα αιρετά πρόσωπα και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη». «Εδώ όμως δεν μιλάμε για μια απλή κριτική», συνέχισε η ίδια εξηγώντας ότι «τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, που δεν έτυχε στη Δούρου ή στην Περιφέρεια γενικά και αόριστα, αλλά συνέβη στην πατρίδα ολόκληρη, υπήρξαν δημοσιογράφοι και εκλεγμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν βγάλει ακόμη και το κατηγορητήριο».

«Όλη αυτή η ιστορία έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου και δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς» συνέχισε η Περιφερειάρχης.

«Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την ποινική δίωξή μου, το να ποστάρουν με ονοματεπώνυμο αιρετοί της Νέας Δημοκρατίας ‘πρέπει να φυλακιστεί’’ και να ζητούν τη φυσική μου εξόντωση, ούτε σεβασμό περιποιεί στους νεκρούς, ούτε θωρακίζει από την επόμενη καταστροφή μια ανοχύρωτη πατρίδα, όπως είδατε με τις καταστροφές και σε άλλες περιοχές». «Μιας και έχουμε πειστεί πια για την κλιματική αλλαγή, η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρχει, για παράδειγμα, για την Περιφέρεια Κρήτης, και να μην ισχύει για την Περιφέρεια Αττικής», σημείωσε η Ρένα Δούρου.

Σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές, η Περιφερειάρχης, υπογράμμισε την κρισιμότητά τους. «Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια την κάλπη των ευρωεκλογών την αντιμετώπιζαν οι εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις ως ένα δωρεάν exit poll σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, και ανάμεσα στους πολλούς λόγους που η κατάσταση πια στην ΕΕ δεν είναι καλή νομίζω ότι είναι κι αυτό». «Διότι ποτέ δεν καταλάβαμε τι σημαίνει εθνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλω να πιστεύω ότι έστω και την υστάτη στιγμή θα αντιληφθούν πρώτα οι συμπολίτες μας ότι το ποιον σταυρώνουμε  για να τον στείλουμε ως μέλος της εθνικής μας αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες είναι ίσως πιο σοβαρό από κάθε άλλη φορά».

Σημαντικό οι εθνικές εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας 

Σχετικά με το αν θα πρέπει οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, η Ρένα Δούρου, απάντησε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό επιτέλους και σας το λέω και ως μέλος της επιτροπής της συνταγματικής αναθεώρησης, οι εθνικές εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας». «Δεν είναι μόνο συμβολικοί οι λόγοι ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε κανονικότητα, αλλά είναι και λόγοι οικονομικοί και πολιτικοί. Υπάρχουν πάρα πολλά νομοσχέδια που τα έχουν ανάγκη και επαγγελματίες, και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες», εξήγησε η ίδια.

Σχετικά με την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, η Ρένα Δούρου, παρατήρησε ότι την ανησύχησε περισσότερο «η αντιμετώπιση αυτών των 104 σελίδων, όπου όσοι έχουν την τύχη να είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο με τον οποίο γράφονται αυτές οι εκθέσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξέρουν πάντα ότι υπάρχουν παρατηρήσεις θετικές και αρνητικές, είτε μιλάμε για δημοσιονομικά, είτε μιλάμε για το προσφυγικό / μεταναστευτικό». «Νομίζω ότι εδώ δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, ούτε καν για μασκαρεμένο μνημόνιο όπως ειπώθηκε στον δημόσιο λόγο, πρόκειται ή τουλάχιστον εύχομαι να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη έκθεση με συζήτηση, σοβαρή διαπραγμάτευση, συνεργασία και είμαι πεπεισμένη ότι βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο θετικών ανταλλαγών και πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα».

Η Περιφέρεια Αττικής με τη διοίκησή μας τα τελευταία 4,5 χρόνια έγινε κεντρική πολιτική σκηνή

Απαντώντας στην ερώτηση αν την απασχολεί η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, η Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήταν «με μια έννοια στην κεντρική πολιτική σκηνή». «Παραιτήθηκα της βουλευτικής μου έδρας για να δώσω έναν αγώνα που δεν ήταν εκ του ασφαλούς και όπως έχω ξαναπεί, αισθάνομαι, σε σχέση με την περίοδο που ήμουν στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ότι έχω στηρίξει αδιαμεσολάβητα πολλούς συμπολίτες μου και μάλιστα στα πέτρινα χρόνια τα οικονομικά του 2014, όταν φτιάξαμε στην Περιφέρεια το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για όλους’». «Αισθάνομαι ότι η Περιφέρεια Αττικής με τη διοίκησή μας τα τελευταία 4,5 χρόνια έγινε κεντρική πολιτική σκηνή, ίσως για αυτό να έγιναν και τα hashtag ‘για όλα φταίει η Δούρου’.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ