Εφημερίδα Κοινωνική

Γ. Λαγουδάκης: Μετά από τις προσπάθειές μας ο Δήμος Περάματος βρίσκεται σε οικονομική ισορροπία

Γ. Λαγουδάκης: Μετά από τις προσπάθειές μας ο Δήμος Περάματος βρίσκεται σε οικονομική ισορροπία
13 Μαρτίου 2019

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, το Left.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη αυτή με συγκεκριμένες προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Στον Άγγελο Καλοδούκα μιλάει ο Γιάννης Λαγουδάκης, δήμαρχος Περάματος

Ο Γιάννης Λαγουδάκης, δήμαρχος Περάματος, ανέφερε:

Παραλαμβάνοντας το Δήμο Περάματος τον Σεπτέμβριο του 2014, η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτική.

Το χρέος που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας το Δήμο ως τον πλέον υπερχρεωμένο Δήμο της Ελλάδος, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Το χρέος ήταν αναμφισβήτητα μεγάλο και προς πάσα κατεύθυνση, όπως Δημόσιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ασφαλιστικά ταμεία, Δάνεια, Εισφορές, Προμηθευτές, ενώ αμέτρητες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, έρχονταν να προστεθούν στις οφειλές του Δήμου, με την Νομική Υπηρεσία να τις εκτιμά πλέον των 10 εκατομμύριων Ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, έπρεπε να προσθέσουμε την παντελή έλλειψη σε οικονομοτεχνικά εργαλεία, όπως προϋπολογισμός, φορολογική ενημερότητα, διαχειριστική επάρκεια κ.α.. Το σύνολο των δημοτικών δομών ήταν σε παντελή εγκατάλειψη, τα απορριμματοφόρα ανύπαρκτα, με την αποκομιδή της πόλης να γίνεται με 1 μόνο όχημα, ενώ το προσωπικό του δήμου ήταν σταθερά σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα, καθότι πληρωνόταν με τεράστιες καθυστερήσεις.

Μοιραία λοιπόν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παραπάνω προκλήσεις.

Από τη πρώτη στιγμή, κινηθήκαμε προς την τακτοποίηση των οικονομικών στοιχείων, ρυθμίζοντας το σύνολο των οφειλών προς τους αρμόδιους φορείς με συμφέροντες όρους προς τον Δήμο, περιορίσαμε τις δαπάνες, αναχρηματοδοτήσαμε τα παλαιά δάνεια μειώνοντας το κόστος δανεισμού, διεκδικήσαμε οφειλόμενα έσοδα προς το Δήμο ενώ παράλληλα δουλέψαμε προς την απόκτηση των απαιτούμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινηθήκαμε ήταν η ανακαίνιση και αναβάθμιση των δημοτικών δομών και η παράδοσή τους προς χρήση, κάτι που καταφέραμε ξαναδίνοντας ζωντάνια σε ένα παραμελημένο Δήμο, παράγοντας πολιτιστικό έργο που είχε χρόνια να βιώσει ο Περαμαϊκός Λαός.

Σε κοινωνικό επίπεδο η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, παρά την υποστελέχωση κατάφερε να βοηθήσει χιλιάδες ωφελούμενες οικογένειες μέσω προγραμμάτων Επισιτιστικής και βασικής Υλικής Συνδρομής, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Δωρεάν Συσσιτίων, αλλά και προγράμματα προληπτικής ιατρικής και δωρεάν εξετάσεων καθώς και δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Περάματος βρίσκεται σε οικονομική ισορροπία, με ταμειακά αποθέματα, με πλήρη κάλυψη των εργαζομένων του. Έχει πλέον ταμειακό απόθεμα πάνω από 10 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ έχει καταθέσει τεχνικό πρόγραμμα προκειμένου να εκτελεί έργα με ίδιους πόρους, κάτι που κατά το παρελθόν ήταν αδιανόητο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι πολλοί περιέγραψαν την επιτυχία μας ως Δημοτική Αρχή, ως οικονομικό θαύμα.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ