Εφημερίδα Κοινωνική

Γεώργιος Γαλέος: Πάλι ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών;

Γεώργιος Γαλέος: Πάλι ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών;
12 Φεβρουαρίου 2019

*Άρθρο του Γεώργιου Γαλέου

Οι δανειστές μας συνεχώς τονίζουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητο να συνεχιστούν για να ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία.

Ένας από τους κλάδος που χρειάζεται αρκετές μεταρρυθμίσεις είναι ο τραπεζικός.

Δεν είναι μόνο τα κόκκινα δάνεια, είναι οι δεσμεύσεις στον SSM για αναδιάρθρωση και μείωση εξόδων κατά 30% μέχρι το 2021 είναι και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Ας τα πάρουμε με την σειρά:

Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 186 δις Ευρώ εκ των οποίων το 48% δεν εξυπηρετείται. Από τα 50 δις Ευρώ ευρίσκονται σε ρύθμιση τα 67% δεν εξυπηρετούνται!

Ελλείματα των τραπεζών που προέρχονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από μείωση της εμπορικής αξίας και από πώληση των ακινήτων σε ξένα Found, αφήνουν μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς των. Τέτοιου είδους ελλείματα συνήθως καλύπτονται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που στην Ελλάδα γίνεται από τους φορολογούμενους.

Οι δεσμεύσεις των τραπεζών στον SSM για μείωση των εξόδων τους, τις αναγκάζει να κλείσουν πολλά καταστήματα.

Μέχρι τα τέλη του 2017 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Πίστεως και Εθνική) είχαν κλείσει 184 καταστήματα και θα κλείσουν ακόμα 850 μέχρι το τέλος του 2021.

Φυσικά το κλείσιμο καταστημάτων είναι ο εύκολος τρόπος για μείωση εξόδων, μόνο που επηρεάζει τους ισολογισμούς με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, γιατί τα δύο πρώτα χρόνια εμφανίζεται αύξηση των εκτάκτων δαπανών, λόγω αποζημιώσεων και αποσβέσεων.

Οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης των τραπεζών είναι για την Ελληνική Οικονομία αρνητικές γιατί όχι μόνο δεν μειώνουν την ανεργία, αλλά την αυξάνουν.

Σε μία εποχή που η τεχνολογία καθημερινά εξελίσσεται και επηρεάζει τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, οι τράπεζες πρέπει να συμβαδίζουν με την τεχνολογία και τις απαιτήσεις των πελατών τους.

Οι συναλλαγές σήμερα δεν γίνονται με μετρητά, αλλά με πιστωτικές κάρτες, διαδικτυο και κινητά. Οι συστημικές τράπεζες προγραμμάτισαν επενδύσεις 1 δις Ευρώ για την ψηφιακή τεχνολογία . Το ποσόν αυτό δεν ακούγεται ιδιαίτερα υψηλό αλλά είναι δυσβάσταχτο , εάν συγκριθεί με την κεφαλαιοποίηση τους που μόλις αγγίζει τα 3,8% δις Ευρώ.

Φανταστείτε ότι θα χρεωκοπήσουν όλες οι συστημικές τράπεζες μαζί αν π.χ. επιλεγεί λανθασμένη τεχνολογία.

Το συμπέρασμα είναι ότι για τα κόκκινα δάνεια, για αναδιάρθρωση και για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι μεγάλα αποθέματα σε κεφάλαια και ρευστότητα. Πολυτέλειες που δυστυχώς οι συστημικές τράπεζες, σήμερα, δεν διαθέτουν.

Ο κύριος Δραγασάκης σαν γνώστης όλων αυτών, άρχισε ήδη να προετοιμάζει τους Έλληνες φορολογούμενους!!!

*Δρ. Γεώργιος Γαλέος

Οικονομολόγος

πρώην Βουλευτής Αργολίδας

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ