Εφημερίδα Κοινωνική

Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα πλαστών διαβατηρίων

 Breaking News

Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα πλαστών διαβατηρίων
09 Φεβρουαρίου 2019

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολυήμερη έρευνα από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8/2/2019 στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής και των Κάτω Πατησίων, τρείς (3) αλλοδαποί, μέλη της σπείρας. Αναζητείται ακόμα ένας (1) αλλοδαπός συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για πλαστογραφία πιστοποιητικών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ” εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος.

Ειδικότερα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και πολυήμερη έρευνα, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα βασικά μέλη οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων, που προορίζονται για την παράνομη προώθηση μεταναστών.

Από τη σχετική έρευνα, εντοπίστηκαν οι οικίες που χρησιμοποιούσαν-διέμεναν τα ύποπτα άτομα, καθώς και οικία την οποία χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ως χώρο απόκρυψης των ταξιδιωτικών εγγράφων, που παρανόμως κατείχαν και διακινούσαν.

Από την παράνομη δράση τους, τα μέλη της ομάδας, αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, που εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

davathria

Οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος, τη χώρα προέλευσης του εγγράφου και την ποσότητα κάθε παραγγελίας. Για κάθε διαβατήριο οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 800 και 1.200 ευρώ, για κάθε δελτίο ταυτότητας από 300 έως 500 ευρώ, ενώ για άδειες ικανότητας οδήγησης οι τιμές κυμαίνονταν από 150 έως και 300 ευρώ έκαστη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους είναι ότι το κύκλωμα ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους «πελάτες» του με πλήρη γκάμα εγγράφων ήτοι διαβατήριο, ταυτότητα, διπλώματα ακόμα και κάρτες υγείας, τραπεζικές κάρτες και λοιπά βοηθητικά έγγραφα, έτσι ώστε οι χρήστες των εγγράφων αυτών να παρουσιάζουν νομιμοφανή εικόνα και να αυξάνουν τις πιθανότητες εξαπάτησης των αρμοδίων αρχών.

Μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν σε τρείς οικίες και ένα όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-204- διαβατήρια

-123- δελτία ταυτότητας

-5- άδειες ικανότητας οδήγησης

-59- άδειες διαμονής/δελτία ασύλου

-49- προξενικές θεωρήσεις

-35- διαφάνειες διαφόρων ταξιδιωτικών εγγράφων

-2.000- έντυπα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων κενών άνευ στοιχείων και αρίθμησης

-62- σφραγίδες

-2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

-3- κινητά τηλέφωνα

-1.365- ευρώ και -36- δολάρια ΗΠΑ

Περαιτέρω εξακριβώθηκε ότι, εκατόν πενήντα επτά (157) από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, ανήκουν σε σειρά κλεμμένων-απολεσθέντων εντύπων από διάφορες χώρες.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

image

Μέχρι την Βραζιλία έφταναν τα πλοκάμια του

Ακόμα και στην μακρινή Βραζιλία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχε την δυνατότητα το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών να στέλνει μετανάστες που αναζητούσαν την «γη της επαγγελίας».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι συλληφθέντες δρούσαν με όρους «χονδρικής» καθώς έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους διακινητές έκαναν… εκπτώσεις όταν οι παραγγελίες ήταν μεγαλύτερες. «Από την έρευνα που έχουμε κάνει, εκτιμούμε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον έναν χρόνο αποκομίζοντας χιλιάδες ευρώ» λέει αστυνομικός που γνωρίζει από «πρώτο χέρι» την υπόθεση. Ειδικότερα, για κάθε διαβατήριο οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 800 έως και 1.200 ευρώ για κάθε δελτίο ταυτότητας από 300 έως και 500 ευρώ ενώ για άδεια ικανότητας οδήγησης οι τιμές κυμαίνονταν από 150 έως και 300 ευρώ.

Οι συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους αλλά και όσους ήθελαν να παραλάβουν τα παράνομα έγγραφα γίνονταν συνήθως στο κέντρο της Αθήνας «χέρι με χέρι» όπως επίσης και η πληρωμή. Αυτό που έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν τα ευρήματα. «Βρήκαμε περισσότερα από 150 διαβατήρια από το Ιράκ τα οποία, σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, είναι γνήσια και προφανώς είναι κλεμμένα. Επίσης, δεν ξέρουμε που μπορούσε το κύκλωμα να χρησιμοποιήσει τις χιλιάδες ελληνικές άδειες κυκλοφορίας οχημάτων που βρέθηκαν μέσα στο διαμέρισμα «καβαντζα» της σπείρας» λέει αστυνομικός. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους παρέπεμψε την Δεύτερα στον ανακριτή για να απολογηθούν.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ