Εφημερίδα Κοινωνική

Τι λέει ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας για τα τέσσερα πλαστά πτυχία

 Breaking News

Τι λέει ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας για τα τέσσερα πλαστά πτυχία
28 Ιανουαρίου 2019

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα συνολικά πλαστά πτυχία αποδείχτηκε ότι είχε ο εκλεκτός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη την ώρα που τον διόριζε διοικητή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής!

Η πραγματικά απίστευτη ιστορία του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Δημήτρη Μπούτου, κουρελιάζει το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα» της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» και στον χώρο της υγείας. Άλλωστε, το 29σέλιδο πόρισμα-καταπέλτης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα τυπικά προσόντα του κ. Μπούτου, το οποίο ζητείται η παραπομπή του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Στις αρχές του 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προσδιόριζε τα τρία κριτήρια για την επιλογή των νέων διοικητών των νοσοκομείων της χώρας ως εξής:

«α) Να είναι “καθαροί”, δηλαδή τίμιοι και εκτός διαπλοκής,

β) να “ξέρουν γράμματα”, δηλαδή να γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης δομών υγείας και

γ) να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης». Προφανώς τις προϋποθέσεις αυτές πληρούσε απόλυτα και ο κ. Μπούτος, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο της χρονιάς εκείνης στη θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»-Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» με τριετή θητεία. Στη σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου 2016 και υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή του, ο κ. Μπούτος αναφέρεται ως πτυχιούχος Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

gdv1

Τα τυπικά προσόντα του κ. Δημήτρη Μπούτου (αριστερά) έστω και πλασματικά ήταν αρκετά για να του αναγνωριστεί η αριστεία της λογικής Πολάκη (δεξιά), ο οποίος και τον τοποθέτησε στην ευαίσθητη θέση του διοικητή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως και ύστερα από καταγγελίες οι τίτλοι σπουδών του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νίκαιας μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΕΕΔΔ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αντλήθηκαν στοιχεία από το σύστημα Απογραφής, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, αφού ο κ. Μπούτος ήταν αποσπασμένος μόνιμος υπάλληλος, με οργανική θέση του κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού Οικονομικού στο «Θριάσιο». Στο νοσοκομείο αυτό κατείχε τη θέση του διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας, ενώ ήταν και πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Μονάδας.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο κ. Μπούτος καταγραφόταν στο σύστημα Απογραφής ως κάτοχος υπηρεσιακώς επιβεβαιωμένου, αναγνωρισμένου και συναφούς με το αντικείμενο του κλάδου του διδακτορικού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Βάσει έγγραφης απάντησης του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο ίδιος «διενήργησε την αρχική εισαγωγή των στοιχείων του στην απογραφή, και εν συνεχεία πραγματοποίησε την υπαγωγή, επικαιροποίηση και επιβεβαίωση των στοιχείων του στο Μητρώο» μια που ήταν και πιστοποιημένος διαχειριστής του συστήματος της απογραφής ως διοικητικός διευθυντής. «Εντούτοις διδακτορικό δίπλωμα δεν βρέθηκε καταχωρημένο στον τηρούμενο στον φορέα ατομικό υπηρεσιακό φάκελο του ανωτέρω υπαλλήλου, ούτε και τα λοιπά σχετικά με τον τίτλο στοιχεία, όπως επίσημη μετάφραση, πράξη ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ κ.λπ.».

Μάλιστα, για το διδακτορικό αυτό είχαν χορηγηθεί «μη συννόμως» στον ελεγχόμενο, ύστερα από αίτησή του από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, του οποίου την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος, βαθμολογικές και μισθολογικές προσαυξήσεις για 5 έτη! «Επιμελήθηκε ως πρόεδρος της λήψης σχετικής απόφασης από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (καθόσον το αίτημα θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στην υπηρεσία ως μη παραδεκτό λόγω έλλειψης των εκ της νομοθεσίας απαιτούμενων δικαιολογητικών».

O πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρης Μπούτος μιλά στο ethnos.gr και δίνει τις δικές του απαντήσεις για το θέμα με τα τέσσερα πλαστά πτυχία

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου της Νίκαιας Δημήτρης Μπούτος τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για τα 4 πλαστά πτυχία που φέρεται να κατέθεσε ώστε να διορισθεί Διοικητής.

Επισημαίνει ότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε τα συγκεκριμένα πτυχία ότι τα έχει λάβει, ενώ βλέπει πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ υπογραμμίζει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπούτος αναφέρει εκτός των άλλων: «Ούτε έχω πλαστά πτυχία, ούτε δήλωσα πλαστά πτυχία. Τα πτυχία μου είναι κατατεθειμένα στο φάκελο μου βάση των οποίων εξελίχθηκα υπηρεσιακά και τα οποία έχουν ελεγχθεί. Δεν έχω εγώ τέτοια πτυχία που φέρομαι να έχω δηλώσει. Δεν τα έχω αποκτήσει ποτέ μου. Πως λοιπόν θα τα βεβαιώσει το Πανεπιστήμιο. Διότι ουδέποτε σπούδασα φιλοσοφία και μαθηματικά.

Εγώ έχω τελειώσει το οικονομικό τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης το πολιτικό τμήμα της Παντείου και έχω κάνει και ένα μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας υγείας. Αυτά που λένε λοιπόν δεν τα έχω. Εγώ είμαι οικονομολόγος της υγείας και όλα τα πτυχία μου βρίσκονται στον φάκελό μου».

Οι σχέσεις με τον Π. Πολάκη

Ο Δημήτρης Μπούτος τονίζει ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό για την επίλυση της υπόθεσης, ενώ περιγράφει και τις σχέσεις που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, μετά τη φημολογία ότι ήταν άνθρωπος του περιβάλλοντός του. «Με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας είχα υπηρεσιακές σχέσεις, ούτε στο περιβάλλον του ήμουν ούτε τίποτε. Είχα επαφές μαζί του στο πλαίσιο των υπηρεσιακών μου καθηκόντων δεδομένου ότι ήταν προϊστάμενος μου».

Ο Δημήτρης Μπούτος έπαψε να είναι Διοικητής του Νοσοκομείου της Νίκαιας τον περασμένο Δεκέμβριο, υπέβαλε την παραίτησή του και από την οργανική του θέση που είναι στο Θριάσιο Νοσοκομείο ώστε να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί. «Υπέβαλα την παραίτησή μου επειδή έχω 40 χρόνια δουλειάς, αλλά δεν μου την έχε εγκρίνει/υπογράψει ακόμη ο Διοικητής του Θριασίου Νοσοκομείου κάτι για το οποίο βρισκόμαστε στα δικαστήρια..

Η παραίτηση μου δε συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις. Απλά ο δικηγόρος μου με είχε συμβουλέψει να πάρω τη σύνταξή μου το 2018 ώστε να μην περικοπεί με τον Νόμο Κατρούγκαλου». Κατά τον τέως Διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία και κατήγγειλε επίσης τα περί πλαστών πτυχίων δημοσιοποιώντας μάλιστα και το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το πράττει για πολιτικούς λόγους.

«Η ΠΟΕΔΗΝ γνωρίζουμε τι σχέση έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και την κόντρα τους και το θέμα είναι πολιτικό. Πάντως η όλη υπόθεση ξεκίνησε με μία ανώνυμη καταγγελία οπότε και άρχισαν να ψάχνουν τον φάκελο μου και είδαν ότι κάποια πτυχία ήταν δηλωμένα αλλά δεν υπήρχαν. Το ερώτημα τώρα είναι, ποιοι διατηρούσαν τους κωδικούς μου από τον φάκελό μου, ακόμη και 1,5 χρόνο μετά την αποχώρησή μου από την οργανική μου θέση στο Θριάσιο Νοσοκομείο το 2016. Διότι εγώ δεν είχα δηλώσει ποτέ αυτά τα πτυχία που υποστηρίζουν ότι είναι πλαστά».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ