Εφημερίδα Κοινωνική

ΣΥΡΙΖΑ με το σχίσμα: Αντί για συμφωνία, «ιερός πόλεμος» κυβέρνησης-Εκκλησίας

 Breaking News

ΣΥΡΙΖΑ με το σχίσμα: Αντί για συμφωνία, «ιερός πόλεμος» κυβέρνησης-Εκκλησίας
19 Νοεμβρίου 2018

Σε ιερό πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία οδηγεί η συμφωνία που ανακοίνωσαν προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Παράλληλα, η υπόθεση έχει φέρει aτην Ιεραρχία στα πρόθυρα σχίσματος και την κυβέρνηση ενώπιον -ενός ακόμη- προβλήματος με τους ΑΝ.ΕΛ.

Η κατάσταση πήρε φωτιά μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουν οι κληρικοί στο μισθολόγιο του Δημοσίου και την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε ότι η υπόθεση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και ότι θα προχωρήσει στη νομοθέτηση, προαναγγέλλοντας δηλαδή ότι θα πετάξει εκτός Δημοσίου τους ιερείς. Αντίθετα, οι ΑΝ.ΕΛ. ανακοίνωσαν ότι σέβονται την απόφαση της Εκκλησίας, παρότι αρχικά ο Πάνος Καμμένος είχε χαιρετίσει την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Απειλή σχίσματος

Η Εκκλησία βρίσκεται στα όρια του σχίσματος, με πολλούς ιεράρχες να καταλογίζουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι προχώρησε στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή μόνο για να επιβάλει την άποψή του. Ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει πλέον να είναι μόνος του με τον πρωθυπουργό, υιοθετώντας μια δύσκολα εξηγήσιμη συμπεριφορά και έχοντας απέναντί του, εκτός από την πλειονότητα των μητροπολιτών, και τον κλήρο.

Το φλέγον θέμα έχει φέρει σε διάσταση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσο με την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και με την κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία εκφράζει την ενόχλησή του επειδή αιφνιδιάστηκε και παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί εξαρχής για τη συμφωνία και να έχει ζητηθεί η γνώμη του.

Πηγές του Φαναρίου επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση ο κ. Βαρθολομαίος δεν θα επιτρέψει αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς κληρικών που ανήκουν στις Νέες Χώρες ή στην Εκκλησία της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, το νέο μέτωπο που ανοίγει αφορά τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε χαιρετίσει τη συμφωνία και πλέον αποτελεί ερώτημα αν -και πώς- θα αλλάξει στάση υπό τα νέα δεδομένα.

Πλέον η υπόθεση γυρίζει μπούμερανγκ για τους πρωταγωνιστές της. Ο κ. Ιερώνυμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους περισσότερους εκ των ιεραρχών – οι πιο ακραίες φωνές, μάλιστα, μιλούσαν ακόμη και για διερεύνηση των πιθανοτήτων εκθρόνισής του, που, σημειωτέον, είναι ισόβιος. Το σχίσμα φάνηκε από τους σκληρούς διαλόγους οι οποίοι διέρρευσαν την Παρασκευή από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στην οποία ο κ. Ιερώνυμος απαγόρευσε ουσιαστικά την επί της ουσίας συζήτηση της μισθοδοσίας του κλήρου. Ιεράρχες μίλησαν ακόμη και για «μπίζνες» του κ. Ιερώνυμου. Κάποιοι εκ των μητροπολιτών φέρονται ότι του ζήτησαν να παραιτηθεί ανοίγοντας στην ουσία και θέμα διαδοχής: «Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου είχαμε Αρχιεπίσκοπο που ήταν όλης της χώρας και όλης της Εκκλησίας και συνέχεια αυτός ταυτίστηκε με ένα κόμμα». Είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αρχιεπισκοπικής θητείας που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμφισβητείται τόσο έντονα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε: «Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την Εκκλησία, σε μένα θα πούνε τέτοια πράγματα», όταν οι ιεράρχες μίλησαν για «μπίζνες Ιερώνυμου».

Ωστόσο, αυτό που φέρνει την Εκκλησία της Ελλάδας στο σχίσμα είναι ότι πολλοί ιεράρχες καταλογίζουν πλέον στον Αρχιεπίσκοπο ότι είναι ο πρώτος που αψηφά ανακοίνωση-απόφαση της Συνόδου: η Ιεραρχία ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι δεν συζητά καν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και η κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει ότι συζητά μεν με την Εκκλησία, αλλά είναι δική της υπόθεση η μισθοδοσία του κλήρου. Έκπληκτοι και οργισμένοι οι ιεράρχες άκουσαν τον κ. Ιερώνυμο να σπεύδει να χαιρετίσει με ικανοποίηση τη δήλωση του Μαξίμου. Μάλιστα, πληροφορίες αργά το βράδυ της Παρασκευής μιλούσαν για κίνηση συλλογής υπογραφών ιεραρχών προκειμένου να συγκληθεί εκ νέου έκτακτη Ιεραρχία.

Για εκβιασμό μιλούν οι ιεράρχες

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που επιχειρούσε να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος με τη δήλωση ικανοποίησής του, τοποθετήθηκαν κορυφαίοι μητροπολίτες που υποστήριξαν στο «ΘΕΜΑ» ότι τόσο η Εκκλησία όσο και ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος εκβιάστηκαν από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, σημείωναν: «Και μόνο η ανακοίνωση του Μαξίμου αποδεικνύει πόσο προσχηματική ήταν η πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και πόσο εκβιάστηκαν η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος με το θέμα της διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν η εκδίωξη των 10.000 κληρικών. Εμείς επιμένουμε πάντα με καλή πρόθεση και διάθεση για διάλογο για όλα τα ζητήματα πλην της μισθοδοσίας του κλήρου, που είναι νομοθετικά θεσμοθετημένη και ούτε η χούντα τόλμησε να την πειράξει».

Το σχίσμα στους κόλπους της Ιεραρχίας επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την «απαγορευμένη» από τον κ. Ιερώνυμο εισήγησή του στην Ιεραρχία. Πέρα από την αντίκρουση των 15 σημείων του σχεδίου συμφωνίας με την κυβέρνηση, ο κ. Χρυσόστομος διατύπωσε σκληρές αιχμές εναντίον του Αρχιεπισκόπου, αλλά και της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας δικό της επικοινωνιακό πυροτέχνημα το προσχέδιο συμφωνίας. Ο Μεσσηνίας, που είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, είναι άνθρωπος που δεν διστάζει να συγκρουστεί, ειδικά αν πιστεύει ότι έχει δίκιο. Στην Καλαμάτα θυμούνται ακόμη ότι στην αρχή της θητείας του είχε ξηλώσει ένα καθεστώς χρόνων στο πλούσιο Μοναστήρι των Καλογραιών, φτάνοντας να επιβάλει ακόμη και το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε μοναχές, με αιτία της κόντρας οικονομικές ατασθαλίες στο μοναστήρι.

Στην «απαγορευμένη» εισήγησή του, ο κ. Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου εκθέτουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. «Λυπάμαι για την έλλειψη σοβαρότητας απέναντι στην Εκκλησία και στο πρόσωπό Σας, Μακαριότατε, κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους Σας εξέθεσαν και δεν Σας προφύλαξαν, αλλά μάλλον υπονόμευσαν τη συμφωνία». Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Ιερώνυμο να απομακρύνει από το περιβάλλον του τον Διοικητή του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνο Δήμτσα, φωτογραφίζοντας εκείνον ως γέφυρα του Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ