Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δύο ομάδες «λύκων» διακινητών-Έπαιρναν 7 χιλιάδες ευρώ ανά μετανάστη!-Πώς είχαν στήσει τις «χρυσές» μεταφορές

 Breaking News

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δύο ομάδες «λύκων» διακινητών-Έπαιρναν 7 χιλιάδες ευρώ ανά μετανάστη!-Πώς είχαν στήσει τις «χρυσές» μεταφορές
01 Νοεμβρίου 2018

 

Ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των 26 κατηγορουμένων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και την προώθηση τους σε χώρες της Ευρώπης έναντι αμοιβής, η οποία φέρεται να έφτανε τα 6 με 7 χιλιάδες ευρώ ανά μετανάστη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν δύο ομάδες διακινητών. Η πρώτη ήταν επιφορτισμένη με τη συλλογή παράνομων μεταναστών και τη χερσαία μεταφορά τους εντός φορτηγών, όπου και οι διακινητές τους έκρυβαν επιμελώς ακόμα και κάτω από τα ντεπόζιτα των καυσίμων, και με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να διασχίσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Οι διακινούμενοι προπλήρωναν τη μεταφορά τους και μεταξύ των διακινητών, κάποιοι αναλάμβαναν την εξεύρεση παράνομων μεταναστών που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, κάποιοι να τους φιλοξενήσουν την προηγούμενη μέρα σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, όπου και τους αφαιρούσαν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας, κάποιοι φύλασσαν τα χρήματα για να τα διανείμουν μεταξύ τους μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταφοράς και κάποιοι τους συνόδευαν με αυτοκίνητο προς τα φορτηγά μεταφοράς, τα οποία μετά από κάποια απόσταση άλλαζαν, όπως και οι οδηγοί αυτών, και ακολουθούσε μετεπιβίβαση των μεταναστών, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί σε περίπτωση παρακολούθησης τους από τις Αρχές. Μέχρι και τη σύλληψη τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς πέντε παράνομες διακινήσεις.

Η δεύτερη ομάδα, με αρκετά κοινά μέλη με την πρώτη, ήταν επιφορτισμένη με την διακίνηση παράνομων μεταναστών μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα από την Ηγουμενίτσα, όπου και τον Απρίλιο του 2017 αποπειράθηκαν να μεταφέρουν με σκάφος 92 αλλοδαπούς. Οι ρόλοι τους ήταν κοινοί με αυτούς της πρώτης ομάδας και κατά την απόπειρα διακίνησης υπήρχε συνοδευτική του σκάφους θαλάσσια λέμβος με δύο διακινητές, οι οποίοι και μεριμνούσαν για την ομαλή διεξαγωγή της παράνομης μεταφοράς. Κατά την απόπειρα αυτή ένας εξ’ αυτών συνελήφθη από την Αστυνομία.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ήταν για την Αστυνομία το στοιχείο εκείνο που τη βοήθησε να αξιοποιήσει την πληροφορία που είχε για την ανωτέρω παράνομη δραστηριότητα και τη σύλληψη των διακινητών.

Εν τέλει τα μέλη της πρώτης ομάδας καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, οι οποίες και κυμάνθηκαν από 11 μέχρι 14 χρόνια.

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας καταδικάστηκαν πλημμεληματικά για σύσταση συμμορίας, καθώς για την πράξη της διακίνησης είχαν δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, και κάποιοι αθωώθηκαν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο εκ των καταδικασθέντων Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης δήλωσαν: «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την αθώωση του ενός εκ των εντολέων μας σχετικά με τη 2η ομάδα και για τη μετατροπή της κατηγορίας για τον έτερο από την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας, καθώς και για την επιβολή σε βάρος του πρώτου μέτριας και όχι εξοντωτικής ποινής. Αναμένουμε σε δεύτερη φάση την απαλλαγή του από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και την αναγνώριση της απλής συμμετοχής του στις φερόμενες πράξεις, η οποία και ανάγεται –το πολύ- στην απλή συνέργεια».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ