Εφημερίδα Κοινωνική

«14 Ιστορίες Αντίστασης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά

 Breaking News

«14 Ιστορίες Αντίστασης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά
06 Νοεμβρίου 2018

Μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα από την αντίσταση του λαού την περίοδο της κατοχής, περιλαμβάνονται στην έκθεση με θέμα «14 Ιστορίες Αντίστασης» που εγκαινιάζεται, αύριο, Τρίτη, στις 19.30, στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά.

Στην έκθεση παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο «ζωντανεύουν» 14 ιστορίες ανθρώπων, διαφορετικών κοινωνικών και ιδεολογικών καταβολών, διαφορετικής ηλικίας και φύλου, που αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Κατά την παρουσίασή τους αυτές οι «ψηφίδες» της αντίστασης εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της περιόδου καθώς η έκθεση προσεγγίζει θέματα όπως αυτό του δωσιλογισμού ή των κοινωνικών διεκδικήσεων του αντιστασιακού κινήματος.

Έτσι, μέσα από αυτές τις ιστορίες αποτυπώνονται τα δεινά που υπέστη η χώρα κατά την κατοχή αλλά κυρίως αναδεικνύεται ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ ναζισμό, εγγράφοντας τη συμβολική ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας ως ημέρα μνήμης και σεβασμού στα θύματα της γερμανικής Κατοχής.

Η έκθεση αποτέλεσε τη κεντρική δράση των φετινών εκδηλώσεων, με το γενικό τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ο Πειραιάς στις εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», με επίκεντρο την παραπάνω έκθεση και σειρά άλλων εκδηλώσεων.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ