Εφημερίδα Κοινωνική

Μπαράζ αγωγών των Λιμενικών με… στόχο τα 2.500 ευρώ

09 Οκτωβρίου 2018

Συνεχίζεται η συγκέντρωση των αγωγών λιμενικών για τη διεκδίκηση των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ιζαμπέλα Τίκελλη, εκτός των λιμενικών και αστυνομικοί έχουν δείξει ενδιαφέρον να προλάβουν πριν το τέλος του έτους να καταθέσουν ατομικές αγωγές ώστε να γλιτώσουν την παραγραφή των δύο χρόνων και να κερδίσουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Μέχρι τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει κρίνει αντισυνταγματική την καθολική περικοπή των δώρων και επιδομάτων, καθώς φαίνεται πως δεν έχουν γίνει προσφυγές. Ετσι, τον λόγο έχουν τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας ακόμα και για τους υπαλλήλους δημόσιου χαρακτήρα. Οπως αναφέρει η δικηγόρος, κ. Τίκελλη, ακόμα και για αυτή την κατηγορία «δεν πρέπει να προδικάζουμε το αποτέλεσμα μιας δικαστικής απόφασης, καθώς ως τώρα γνωρίζουμε για θετικές αποφάσεις δημοσίων υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου. Ετσι και αλλιώς τα διοικητικά πρωτοδικεία θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να εκδικάσουν τις αποφάσεις, οπότε δεν υπάρχει ως τώρα κάποιο αρνητικό δεδικασμένο που να λειτουργεί αποτρεπτικά», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Το διεκδικούμενο ποσό αφορά από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και τα τέλη του 2018.

Για 2 έτη

Μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Αττικής και Πειραιά, για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και η Πανελλήνια Ένωση των Λιμενικών. «Οι αγωγές μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα αναδρομικής εφαρμογής μόνο για 2 έτη. Οπερ σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2018 μπορεί να διεκδικηθεί ατομικά και όχι συλλογικά το ποσό των 2.500 ευρώ με τις ανάλογες προσαυξήσεις που αφορά το διάστημα από Οκτώβριο 2016 μέχρι και το τέλος του 2018», με τον δικηγόρο Γεώργιο Αντωνακόπουλο να διευκρινίζει ότι «η διεκδίκηση αφορά τα μειωμένα επιδόματα εορτών και αδείας, δηλαδή τα επιδόματα, στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί πριν τον ν. 4093/2012 (ήτοι 500 ευρώ επίδομα Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για επίδομα Πάσχα και αδείας). Υπενθυμίζεται ότι η διαμόρφωση των επιδομάτων σε αυτό το ύψος είχε κριθεί ως συνταγματική για τους δημοσίους υπαλλήλους.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ