Εφημερίδα Κοινωνική

Βιβλιοθήκη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Δήμου Σαλαμίνας

Βιβλιοθήκη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Δήμου Σαλαμίνας
01 Ιουνίου 2018

*Της Νατάσσας Βουδούρη

Στο Λαογραφικό Μουσείο Σαλαμίνας ξετυλίγεται η πλούσια ιστορία του νησιού. Στεγάζεται από το 1998 σε μια ευρύχωρη αίθουσα του Νέου Δημαρχείου – Πολιτιστικού Κέντρου με την επωνυμία «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ».

Αποτελείται από 3 τμήματα:

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Ιστορίας

Βιβλιοθήκη

Χορευτική Ομάδα

Στο μουσείο είναι συγκεντρωμένα πλήθος από Λαογραφικά αντικείμενα της ζωής της Σαλαμίνας αλλά και της Ιστορίας του τόπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών που άρχισε να φτιάχνεται από το 1962 . Επίσης παρουσιάζονται έπιπλα διαφόρων εποχών, οικιακά σκεύη, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων καθώς και διάφορα αντικείμενα του καθημερινού βίου. Τα περισσότερα από αυτά είναι δωρεές από τους κατοίκους του νησιού. Τα όπλα του ’21 και το αργυρόκουμπο της φέρμελης του στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη μας υπογραμμίζουν την συμμετοχή στους αγώνες και ένδοξη ιστορία της Σαλαμίνας. Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται και σπάνια έγγραφα 18ουκαι 19ου.

Χωρίς τίτλοΗ Βιβλιοθήκη είναι εμπλουτισμένη με 22.000 περίπου τόμους βιβλίων εξ” ολοκλήρου από δωρεές των κατοίκων της Σαλαμίνας. Διαθέτει αρχείο εφημερίδων τοπικού ενδιαφέροντος, καθώς και αρχείο εκδόσεων Σαλαμίνιων συγγραφέων. Πλέον λειτουργεί ως δανειστική και αναγνωστική με σκοπό να εξυπηρετεί όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου. Από το 2016 είναι μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Υπό την καθοδήγηση και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη τα Χριστούγεννα του 2016 και το καλοκαίρι του 2017, για πρώτη φορά οργανώθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης Χειμερινή και Καλοκαιρινή εκστρατεία

Πραγματοποιούνται και υλοποιούνται διαδραστικά προγράμματα από την βιβλιοθηκονόμο Γρηγορία Σοφρά και την υπεύθυνη του μουσείου Χριστίνα Δρίβα, οι οποίες μίλησαν στην εφημερίδα μας αναφέροντας την θετική προσέγγιση των παιδιών προς την γνώση και την μάθηση. «Μέσα σε τρεις μήνες είχαμε 650 συμμετοχές. Ανοίξαμε παράρτημα στην Περιοχή των Παλουκίων και κάναμε πράγματα για να δώσουμε πνοή και να έρθουν πολλά παιδιά», τόνισε η Σοφρά Γρηγορίου.

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ