Εφημερίδα Κοινωνική

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ – Το σχέδιο για μειώσεις στον φόρο και οι αυξήσεις στα «φθηνά» ακίνητα

 Breaking News

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ – Το σχέδιο για μειώσεις στον φόρο και οι αυξήσεις στα «φθηνά» ακίνητα
09 Ιουνίου 2018

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν κάζο με το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Οι αντικειμενικές αξίες φέρονται και έχουν οριστικοποιηθεί και πλέον θα ξεκινήσουν να κάνουν δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις, προκειμένου να δουν εάν υπάρχουν ακραίες ή μεγάλες επιβαρύνσεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν «πειράζοντας» τους συντελεστές. Οι βουλευτές της κυβέρνησης εμφανίζονται ιδιαίτερα φοβισμένοι και ανήσυχοι αφού θεωρούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα θέμα που «πονάει» την κυβέρνηση και η έστω και οριακή αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μπούμερανγκ δεδομένων των παλαιών δηλώσεων του συνόλου της σημερινής κυβέρνησης ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται»

Ένα σενάριο που δείχνει να βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό θα συμβεί εφόσον η δοκιμαστική εκκαθάριση δείξει ότι το ποσό που θα βεβαιωθεί αγγίξει τα 3,5 δισ και όχι τα 3,2 δισ που είναι η συμβατική υποχρέωση.

Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι σήμερα 200.000 ευρώ και το σενάριο προβλέπει την αύξησή του στις 250.000 ευρώ.

Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί την αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις αποκαλούμενες λαϊκές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κουβέντα βρίσκεται σε πολύ πρόωρο στάδιο και όλα θα εξαρτηθούν από την οριστικοποίηση των νέων τιμών ζώνης και την δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα «τρέξει» στη συνέχεια.

Τα σχέδια όμως της κυβέρνησης μεταβάλλονται πολύ συχνά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να δούμε τι έχει μεσολαβήσει αρκεί να σημειώσουμε ότι:

Το πρώτο σχέδιο, προέβλεπε όλα τα πρόσθετα βάρη από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών να τα φορτώσουν στους 500.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο. Το σχέδιο αυτό επεστράφη ως… απαράδεκτο από τους δανειστές με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα που να συρρικνώνουν τη φορολογική βάση αντί να τη διευρύνουν.

Οι αντικειμενικές αξίες που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, θα είναι προϊόν «μαγειρέματος». Ενώ οι εισηγήσεις από τους εκτιμητές για τη μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών της χώρας είναι διαθέσιμες στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, οι υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε ένα εξαντλητικό παιχνίδι με τα νούμερα ώστε οι αλλαγές να μην αλλοιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την «ταξική» πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και στα ακίνητα. Έτσι, στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες θα δούμε αυξήσεις στις τιμές ζώνης οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν και το ποσό του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο (σ.σ αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών δεν θα δουν μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους) ενώ στις ακριβές περιοχές, οι μειώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε οι αντικειμενικές αξίες να αποτυπώνουν την «καταστροφή» που έχει γίνει στην κτηματαγορά μέσα στην τελευταία 10ετία (σ.σ ειδικά στις ακριβότερες περιοχές, οι τιμές ζώνης παραμένουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα από το 2007).


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ