Εφημερίδα Κοινωνική

Σκουπίδια: Η υπομονή πολιτών και δημάρχων εξαντλείται – Διαχρονικές ΕΥΘΥΝΕΣ με τη Φυλή

 Breaking News

Σκουπίδια: Η υπομονή πολιτών και δημάρχων εξαντλείται – Διαχρονικές ΕΥΘΥΝΕΣ με τη Φυλή
15 Ιουνίου 2018

«Δεν είμαστε πλέον σε τέλμα, είμαστε σε κατάσταση επικινδυνότητας» είναι το σχόλιο του προέδρου των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, Γιώργου Ζαχαρόπουλου, μετά και την πρόσφατη εξέλιξη όπου στον χώρο δημιουργήθηκε μεγάλο ρήγμα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων και με τους δήμους τον έναν μετά τον άλλο να κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες να μην κατεβάζουν σακούλες σκουπιδιών. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με καθυστέρηση από τον ΕΔΣΝΑ -ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης του χώρου στον οποίο προΐσταται η Ρένα Δούρου- με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Αφροδίτη Μπιζά, να δηλώνει πως «έως την Πέμπτη (σ.σ. χθες θα είχαν ολοκληρωθεί κάποιες εργασίες σταθεροποίησης του εδάφους στον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων», αποδίδοντας τα προβλήματα στην έντονη προ ημερών βροχόπτωση. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τη Φυλή και το περιβόητο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Είναι μια ιστορία, τουλάχιστον, 10ετίας.

Τελευταία, για να βρουν χώρο για την απόθεση απορριμμάτων χρησιμοποίησαν ένα κομμάτι κενό και διαμόρφωσαν νέο κύτταρο -όπως ονομάζεται- εκεί που προοριζόταν να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας, η κατασκευή του οποίου «πάγωσε». Προκειμένου να εξοικονομήσουν κι άλλο χώρο, ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ο εκβραχισμός ενός κομματιού που γειτνιάζει με το υπάρχον κύτταρο σε απόσταση 20-30 μέτρων. «Το σκουπίδι, που βρισκόταν στο κύτταρο άρχισε να »κυνηγάει» το έργο, όπου δεν προλάβαιναν να στρώσουν τις απαιτούμενες μεμβράνες για συγκράτηση απορριμμάτων και στραγγισμάτων» λέει ο χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρόπουλος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίπλα από το σημείο όπου γινόταν η απόθεση απορριμμάτων… έπεφταν δυναμίτες για να διαμορφωθεί ο νέος χώρος. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί το ρήγμα. «Μπορεί να επακολουθήσει κατολίσθηση» αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ επί του παρόντος για την αποσυμφόρηση των απορριμματοφόρων τα σκουπίδια μεταφέρονται στον ΕΜΑΚ και στοιβάζονται. Όσο για τα υπάρχοντα σκουπίδια, οι εργαζόμενοι τα μεταφέρουν σε άλλα σημεία – «στο πόδι του κυττάρου», όπως λένε, ώστε να μην επιβαρύνουν τα υψηλότερα σημεία.

«Υπήρχε σχέδιο που μπορούσε να εφαρμοστεί» αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος, παραπέμποντας στις μελέτες μέσω ΣΔΙΤ που είχε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση. «Δεν άρεσε, δεν ήταν στη νοοτροπία της νέας διοίκησης. Ούτε και σε εμένα μπορεί να άρεσε. Δεν θέλανε φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας. Ας προωθούσαν την κατασκευή μικρότερων. Δεν θέλανε ΣΔΙΤ και εμπλοκή ιδιωτών, ας έβρισκαν άλλον τρόπο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» λέει. Επεκτάσεις στις επεκτάσεις, ο μοναδικός χώρος του Λεκανοπεδίου θα φτάσει με μαθηματική ακρίβεια σε κορεσμό. Οι ειδικοί δίνουν χρόνο ζωής, με «large» εκτιμήσεις, μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου.

«Για να κάνει νέες χωροθετήσεις, να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι αναθέσεις και βέβαια να υπάρχει αποδοχή από τους τοπικούς φορείς με τις πιο σύντομες διαδικασίες, κάτι δηλαδή σαν fast-track, χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια» αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι χρειάστηκαν πάνω από οκτώ μήνες για να εγκριθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, του μοναδικού, όπως αναφέρθηκε, χώρου απόθεσης σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο.

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Πειραιά

Οι γειτονιές έχουν γεμίσει σκουπίδια. Όταν έχει ζέστη, η βρώμα δεν αντέχεται. Αν βρέξει (όπως λένε τις επόμενες ημέρες), όλα αυτά που ξεχειλίζουν στους κάδους, θα χυθούν στους δρόμους! Στο Δήμο Πειραιά περίμεναν μέχρι χθες να ανοίξει η Φυλή, με τα απορριμματοφόρα να είναι γεμάτα. Όπως πληροφορήθηκε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ εξετάστηκαν λύσεις «έκτακτης ανάγκης». Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα ξεπερνάει τις δυνατότητες του Δήμου Πειραιά και οι πολίτες καλούνται να δείξουν (και άλλη) υπομονή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ