
ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
Σκάνδαλο Follie Follie: Η αποκάλυψη της αλήθειας στα χέρια του εισαγγελέα και της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – Παρά το μέγεθος του σκανδάλου η διερεύνηση και η διαλεύκανση της υπόθεσης προχωρά με ασυνήθιστα αργούς ρυθμούς – Κερδίζουν χρόνο οι Κουτσολιούτσοι οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δώσει τα πραγματικά στοιχεία για την εταιρεία
Η υπόθεση της Folli Follie βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα και πιθανότατα να απασχολήσει σύντομα και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων 30 ετών η διερεύνηση του οποίου θα απαιτήσει πολλούς μήνες.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς από τις αρχές Μαΐου οπότε το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management (QCM) διατύπωσε τις γνωστές του επιφυλάξεις – κατηγορίες για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και των πραγματικών πωλήσεων της Folli Follie, κρατάει τους πάντες στο απόλυτο σκοτάδι μη έχοντας παράσχει οποιαδήποτε επαρκή διευκρίνιση για τα επίμαχα ζητήματα.
Αλλά και η ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το γεγονός ότι από τον πρόεδρο της επιτροπής Χαράλαμπο Γκότση και τον αντιπρόεδρο της Αρχής Ξενοφώντα Αυλωνίτη δόθηκε άπλετος χρόνος στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και ασκήθηκε ελάχιστη πίεση όταν η αγορά ζητούσε επίμονα εξηγήσεις για τα «θολά» οικονομικά στοιχεία της Folli Follie, είναι κάτι που δείχνει το πόσο ανεπαρκής είναι η εποπτεία και πόσο ανυπεράσπιστοι είναι οι επενδυτές.
Πλέον οι επενδυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εισαγγελική διερεύνηση η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί εφόσον ο εισαγγελέας ζητήσει από την Αρχή για το ξέπλυμα να διερευνήσει τα καταγγελόμενα.
Σε αυτή τη φάση το βάρος έχει πέσει στην τεκμηρίωση των στοιχείων για το ύψος των διαθεσίμων της Folli Follie και το ύψος των συνολικών της πωλήσεων. Αυτό που αποτελεί «μαύρο κουτί» είναι οι δραστηριότητες της εισηγμένης στην Ασία, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που προέρχονται από το Χόνγκ Κόνγκ αμφισβητούνται ευθέως από όσους έχουν την ελάχιστη γνώση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας.
«Εξαφανίστηκαν» 160 εκατομμύρια από τους ισολογισμούς
Είναι ενδεικτικό πως από τα μετρητά 446,3 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε στο δημοσιοποιημένο ισολογισμό της η Folli Follie εντοπίζονται μόνον τα 280 εκατ.ευρώ και «αναζητούνται» περίπου 160 εκατ. ευρώ που η οικογένεια Κουτσολιούτσου λέει πως βρίσκονται εκτός Ευρώπης.
Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πως η πολυήμερη παραμονή του CEO της Folli Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στην Ασία αποσκοπούσε στο να γίνουν «χειρισμοί», ώστε να εμφανιστούν οι καταθέσεις αυτές.
Υπό τεράστια αμφισβήτηση τελούν και οι πωλήσεις της Folli Follie. Για τη χρήση 2017 προκύπτει πως οι πωλήσεις χονδρικής του τμήματος κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ (JWA) αντιστοιχούν στο 75% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου.
Συγκεκριμένα, εκ συνόλου πωλήσεων 1,4 δισ. ευρώ οι πωλήσεις χονδρικής του τμήματος κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ αντιστοιχούν σε 1,07 δισ. ευρώ! Αυτό που προκαλεί ακομη μεγαλύτερο προβληματισμό είναι πως από αυτές πωλήσεις αξίας 985 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ασία.
Αν και ζητήθηκε απο τη Folli Follie να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία πελατών και παραστατικά συναλλαγών και πληρωμών, ώστε να διαλυθούν τα σύννεφα αμφιβολίας που δημιούργησαν οι καταγγελίες του επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management, σύμφωνα με το οποίο μεγάλο μέρος αυτών των χονδρικών πωλήσεων δεν υφίσταται, η εισηγμένη κρατάει σιγήν ιχθύος.
Πηγές με γνώση των ελέγχων υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις πως η Folli Follie φούσκωνε τις πωλήσεις της και διαμόρφωνε κατά το δοκούν τα στοιχεία αποθεμάτων εμφανίζοντας συναλλαγές χονδρικής που δεν υπήρχαν, αλλά και οικειοποιούμενη πωλήσεις επί παρακαταθήκη, δηλαδή πωλήσεις πελατών της.
Η ανυπαρξία δεδομενων και στοιχείων έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ορκωτών ελεγκτών και λογιστών που χρησιμοποιούσε η Folli Follie. Άλλωστε η αξιοπιστία των ευρημάτων της Ecovis, της εταιρείας που ήλεγχε τις λογιστικές καταστάσεις της μητρικής και ορισμένων θυγατρικών της Folli Follie, και επιπλέον της Chung & Partners, που ελέγχει τη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ FF Group Sourcing Limited, η οποία πιστώνεται πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του ελληνικού ομίλου είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που ελέγχει ήδη η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου και θα αποτελέσει κεντρικό θέμα και της εισαγγελικής διερεύνησης.
Κατά πληροφορίες η ΕΛΤΕ έχει διαπιστώσει ήδη πως η Chung & Partners δεν είχε καν τα πιστοποιητικά να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες του φερόμενου μεγέθους της Folli Follie.
Αλλά οι ορκωτοί δεν είναι η μόνη γκρίζα ζώνη της υπόθεσης.
Ο πεθερός έλεγχε τα οικονομικά του γαμπρού
Η σύνθεση που είχε μέχρι πρόσφατα η Επιτροπή Ελέγχου της Folli Follie ήταν ενδεικτική της έλλειψης ελέγχου στη διακυβέρνηση της εταιρείας και στα πεπραγμένα της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Για όσους δεν το γνωρίζουν τη θέση του προέδρου της Ελεγκτικής Επιτροπής κατείχε ο Ζαχαρίας Μαντζαβίνος πεθερός του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ξέσπασε ο σάλος με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας
Αλλά το γεγονός ότι ο πεθερός ήταν αυτός που ασκούσε εποπτεία στα μεγέθη του γαμπρού δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την ανεπάρκεια της Κεφαλαιαγοράς να αξιολογήσει τη δομή της εισηγμένης.
Το κουκούλωμα με την αλλαγή ορκωτού λογιστή
Το «κρυφτούλι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου με τους επενδυτές και τις αρχές δεν σταμάτησε, καθως επιχειρήθηκε να κουκουλωθεί η υπόθεση με το πρόσχημα της αλλαγής ορκωτού ελεγκτή.
Ωστόσο η εντολή ελέγχου που δόθηκε στην Ernst and Young αφορούσε σε μερικό έλεγχο και όχι σε πλήρη έλεγχο κάτι που η ΕΥ εκ των υστέρων παραδέχθηκε.
Η Ε.Υ. συγκεκριμένα ανέφερε πως δεν μπορεί να προβεί σε εκτεταμένο έλεγχο της Folli καθώς δεν δύναται πρακτικά και ουσιαστικά να εκδώσει «αιτιολογημένη γνώμη» (opinion) και πως για αυτό προκρίθηκε η λύση των στοχευμένων ελέγχων που δεν θα οδηγήσει όμως σε αναμόρφωση του ισολογισμού της εισηγμένης ή των θυγατρικών της.
Με απλά λόγια μόνο ο διαχειριστικός έλεγχος που κινεί η εισαγγελία και ο οποίος θα φθάσει εως τα στοιχεία της Chung & Partners, που ελέγχει τη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ (FF Group Sourcing Limited) έχει πραγματική αξία και νόημα.
Ο διασυρμός της οικογένειας Κουτσολιούτσου ξεκίνησε με τη μήνυση που κατέθεσε – με μεγάλη καθυστέρηση – σε βάρος της Διοίκησης της Foli η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποκαλύπτοντας τη μη γνωστοποίηση στοιχείων από την εισηγμένη και συνεχίσθηκε με την απομόνωση της οικογένειας από προμηθευτές, μετόχους και επιχειρηματικούς εταίρους.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Fosun και Durfy. Η κινεζική Fosun που κατέχει το 16% της Folli Follie εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο αγωγών κατά την εισηγμένης και έχει άρει οποιαδήποτε στήριξη προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Η ελβετική Dufry AG που λειτουργεί πάνω από 2.200 καταστήματα αφορολογήτων ειδών σε 64 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Ευρασία, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική και στο ΔΣ της οποίας μετείχε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ως μη εκτελεστικό μέλος, απαίτησε την παραίτηση του.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στην Dufry τον Απρίλιο του 2013 διέθετε περίπου το 3,5% της ελβετικής εταιρείας. Αυτό πλέον το ποσοστό έχει μπει ως εγγυήση στς τράπεζες – δανειστές της Foli που έχουν ζητήσει πρόσθετες διασφαλίσεις από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Σε μια προσπάθεια να μην συνδεθεί με τα πεπραγμένα της οικογένειας Κουτσολιούτσου η Dufry ανάγκασε σε αποχώρηση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το ΔΣ της και ανακοίνωσε πως ο παραιτηθείς προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».
Πλέον όσοι προεξοφλούν την τροπή που λαμβάνει η υπόθεση του σκανδάλου Folli Follie μετά την ανάληψη της από την εισαγγελία, παραπέμπουν στο γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου – θείου του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου- « «Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα
έρχεται μπόρα και παγωνιά»…..
Ποιοι και πώς τους έδιναν δάνεια πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ;
Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο επιθυμούν κάποιοι να το εμφανίσουν, διότι κανείς μα κανείς δεν απαντά στο φλέγον ζήτημα:
Πώς είναι δυνατόν αυτή η εταιρεία να κοροϊδεύει τόσο πολύ κόσμο για τόσο μεγάλο διάστημα και να μην ξέρει κανείς τίποτα;
Πώς κατάφερε να πάρει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ δανεισμό από ελληνικές τράπεζες;
Με τι εγγυήσεις;
Κάποιοι υπέγραφαν για αυτά τα αστρονομικά ποσά.
Θυμίζουμε ότι όλη αυτή η φούσκα ήρθε αναγκαστικά στη δημοσιότητα μόνον αφού το επενδυτικό fund QCM δημοσιοποίησε μια έκθεση για τη Folli Follie, όπου καταγγέλλονται σημεία και τέρατα για το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα, όπου έχει τεράστια έκθεση, και για τα οικονομικά της στοιχεία.
Εν ολίγοις, η QCM ισχυρίζεται ότι η FF έχει φουσκώσει τον ισολογισμό της μέσω εκατοντάδων ανύπαρκτων καταστημάτων και σημείων πώλησης στην Κίνα.
Η QCM ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από αυτά που ανακάλυψε από την έρευνά της αποφάσισε να σορτάρει επιθετικά τη μετοχή της FF, και ως αποτέλεσμα η μετοχή κατακρημνύστηκε στο limit down. Η Folli Follie εξέδωσε ανακοίνωση όπου αντικρούει τους ισχυρισμούς της QCM αλλά οι επενδυτές δεν πείσθηκαν από τους ισχυρισμούς της εταιρείας.
Το ζήτημα εστιάζεται στην ποιότητα των εκθέσεων των ελεγκτικών εταιρειών που υποτίθεται πως ελέγχουν την εταιρεία και ενημερώνουν τους επενδυτές και την κοινή γνώμη για μια εισηγμένη εταιρεία.
Η υπόθεση αυτή είναι τρομακτικά σημαντική για τη χώρα ως σοβαρός προορισμός επενδύσεων και ασφαλιστικών κεφαλαίων.
Και μόνο στη σκ