Εφημερίδα Κοινωνική

Καμμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί με 180 ψήφους – Κυβέρνηση: Θα πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης

Καμμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί με 180 ψήφους – Κυβέρνηση: Θα πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης
20 Ιουνίου 2018

Νέες αναταράξεις στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών: Από τη μια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει και ταυτόχρονα θα ζητήσει η συμφωνία -όταν έρθει στη Βουλή- να κυρωθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να αντιτείνει ότι στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, τότε θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος κύρωσης της συμφωνίας με την αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών, πριν καν ο κ. Καμμένος διατυπώσει το σχετικό «αίτημα». Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι εφόσον η ψήφος εμπιστοσύνης ζητηθεί, η κυβέρνηση θα την λάβει.

Ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του που έγινε υπό την πίεση των αποδοκιμασιών και προπηλακισμών που έχουν δεχθεί στελέχη των ΑΝΕΛ τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε σε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών του. Μάλιστα, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για να διαπιστωθεί, όπως είπε, ποιοι επιχειρούν να καταλύσουν το πολίτευμα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, σύμφωνα με τις οποίες μπήκαν στο ζύγι, προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ανταλλάγματα με βάση τη διευθέτηση του χρέους. Ο κ. Σγουρίδης επιβεβαίωσε, ουσιαστικά τον Δημήτρη Καμμένο. Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «άθλιες» τις πληροφορίες περί «συναλλαγής» στα εθνικά ζητήματα για να λάβει η ελληνική κυβέρνηση θετική απόφαση για το χρέος. «Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αν και ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφόσον δεν ψηφίσουν τη συμφωνία οι ΑΝΕΛ «και θα τη λάβουν», εντούτοις δεν διευκρίνισε από ποιόν πολιτικό χώρο θα εξασφαλισθούν οι ψήφοι που απαιτούνται. Και ενώ ο Πάνος Καμμένος απαίτησε κύρωση της συμφωνίας με την ψήφο των τριών πέμπτων των βουλευτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Μάλιστα, έσπευσε να «συμβουλεύσει» την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά «να ακούσουν μια σειρά από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που μιλούν για καλή συμφωνία», ενώ για τον πρόεδρο του Ποταμιού, είπε ότι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει τηρήσει μια υπεύθυνη στάση που τιμά τον ίδιον, στάση που η κυβέρνηση χαιρετίζει.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ