Είναι αλήθεια ότι όταν μια χώρα σοβεί από σοβαρή κρίση οικονομική και θεσμική, κύρια επίπτωση υπάρχει και στο χώρο της δικαιοσύνης.
Και εξηγούμαστε: Στην απονομή της αστικής δικαιοσύνης έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου, κύρια ως προς την ταχύτητα της απονομής της, που όλα τα προηγούμενα χρόνια η απονομή της δικαιοσύνης, έφθανε στα όρια της αρνησιδικίας.
Με άλλα λόγια, εάν κάποιος ασκούσε σήμερα μια αγωγή αποζημίωσης για οποιαδήποτε αιτία, μέχρι πριν από δύο χρόνια η απόφαση καθίστατο αμετάκλητη μετά από οκτώ χρόνια, ίσως και περισσότερο.
Σήμερα, με τον νόμο 4335/2015, όταν κατατεθεί η ίδια ως παραπάνω αγωγή, υποχρεωτικά δίνεται δικάσιμος εντός 100 ημερών, δεν δίνεται αναβολή, ει μή μόνον για εξαιρετικά επείγοντα λόγο, δεν εξετάζονται μάρτυρες, αλλά λαμβάνονται ένορκες βεβαιώσεις.
Αυτά τα στοιχεία και μόνο, έχουν περιορίσει το αμετάκλητο των υποθέσεων στα 4 περίπου χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αμετάκλητον δεν επιδέχεται έτι περαιτέρω περιορισμό.
Εκεί όμως που πραγματικά υπάρχει το χάος, είναι στις ποινικές υποθέσεις. Αρκεί να λεχθεί ότι για ένα κακούργημα που ασκήθηκε σήμερα ποινική δίωξη, η πρώτη δίκη θα διεξαχθεί μετά τέσσερα περίπου χρόνια.
Και τούτο γιατί η λεγόμενη προδικασία, δηλαδή η άσκηση προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις», ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη, η άσκηση μετέπειτα πιθανής δίωξης, η εξέταση μαρτύρων, πραγματογνώμων, συλλογή αποδεικτικού υλικού, προσδιορισμός δικάσιμου, η με μεγάλη ευκολία λήψη αναβολής μέχρι τη πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, ο μακρύς προσδιορισμός της έφεσης, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, η λήψη εύκολων σχετικά αναβολών μέχρι την έκδοση απόφασης επί της έφεσης, αλλά και ο προσδιορισμός της ενδεχόμενης αναίρεσης, φθάνει και αυτός τουλάχιστον τους 10 μήνες εάν δεν τους ξεπερνά, όπως συνήθως συμβαίνει.
Έτσι ενόψει των παραπάνω, ο κάθε πολίτης , ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε μεγαλοπαράγων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θα σέρνεται όλα αυτά τα χρόνια, ναι μεν με το «κριτήριο της αθωότητας», αλλά σίγουρα σαν «πρόβατο επί σφαγή».
Συνεπώς, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και στην ποινική δικαιοσύνη.
*Ο Γιάννης Αγγελόπουλος είναι Νομικός σύμβουλος Γραφείου Δημάρχου Πειραιά, τέως αντιδήμαρχος Πειραιά