Εφημερίδα Κοινωνική

Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα σε βάρος των υπευθύνων της ΑΕΠΙ

 Breaking News

Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα σε βάρος των υπευθύνων της ΑΕΠΙ
10 Μαρτίου 2018

Βαρύτατες κατηγορίες που επισείουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης απήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ. Η δίωξη στρέφεται κυρίως σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου Πέτρου Ξανθόπουλου και άλλων μελών της οικογένειάς του. Επίσης στρέφεται κατά εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίοι είχαν εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Στην ποινική δίωξη περιλαμβάνονται επτά κακουργήματα σε βάρος των υπευθύνων της Ανώνυμης Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση ποσών που φθάνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, μετά από αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν διαπράξει τις ανά περίπτωση πράξεις που τους αποδίδονται, το διάστημα από 2003 έως το 2017.

Οι κακουργηματικές κατηγορίες που καταλογίζει ο Εισαγγελέας στους εμπλεκόμενους αφορούν τα αδικήματα της:

- Συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματικής οργάνωση,

- Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο,

- Απάτης από κοινού και κατ” επάγγελμα,

- Απιστίας από κοινού,

- Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ” επάγγελμα,

- Ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και

- Φοροδιαφυγής δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Για την υπόθεση της ΑΕΠΙ και μετά την υποβολή της αναφοράς του αρμόδιου Υπουργείου για την άρνηση των υπευθύνων της Εταιρίας να δεχθούν διαχειριστικό έλεγχο, διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηλία Ζαγοραίο στην ΦΑΕ Αθηνών πλήρης φορολογικός έλεγχος των χρήσεων 2010- 2015. Ταυτόχρονα, με εισαγγελική εντολή άντρες της οικονομικής αστυνομίας έκαναν πριν έναν χρόνο έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ και προχώρησαν σε κατασχέσεις όλων των βιβλίων και στοιχείων της, εγγράφων, σκληρών δίσκων κα. Στην δικογραφία για την υπόθεση περιλαμβάνονται μηνύσεις δημιουργών αλλά και το πόρισμα οικονομικού ελέγχου που διαβίβασε στην Εισαγγελία η υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο η ΑΕΠΙ εμφανίζει τεράστιες ζημιές ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπερβολικές αμοιβές σε στελέχη της και έχει αδιανέμητα κέρδη σε καλλιτέχνες .Παράλληλα εμφανίζονται υψηλά κέρδη σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρία.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ