Εφημερίδα Κοινωνική

Ομιλία Κώστα Κατσαφάδου στη Βουλή για το Νομοσχέδιο σχετικά με την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

 Breaking News

Ομιλία Κώστα Κατσαφάδου στη Βουλή για το Νομοσχέδιο σχετικά με την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης
02 Μαρτίου 2018

Σπασμωδική ενέργεια αμφίβολης χρησιμότητας και λειτουργικότητας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, μιλώντας στη Βουλή, ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε τους κινδύνους που, όπως είπε, θα επιφέρει το νομοσχέδιο στη νέα γενιά και έβαλε κατά της Κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη.

«Στενοχωριέμαι κύριε Υπουργέ γιατί βλέπω ότι όσο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν της βγαίνει, θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες, με κάτι τέτοια νομοσχέδια, όπως αυτό το οποίο καταθέτετε.Θα προχωρά δυστυχώς, σε σπασμωδικές ενέργειες αμφίβολης χρησιμότητας και λειτουργικότητας, όπως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.Και θέλω να με πιστέψετε, είμαι αρκετά επιεικής στους όρους που χρησιμοποιώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για προχειρότητα και ανευθυνότητα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

«Είναι σαφές ότι η χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους, είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειριστεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία μας δίνει συνεχώς δείγματα προχειρότητας, ανευθυνότητας και επικίνδυνων αυτοσχεδιασμών.Αυτό είναι το νομοσχέδιο το οποίο καταθέσατε: 5 σελίδες κ. Υπουργέ.

Με αυτό το νομοσχέδιο, δεν μας λέτε για την ανάγκη της φαρμακευτικής κάνναβης που δεν την αμφισβητεί η ΝΔ και κανένα κόμμα, μας λέτε με ποιον τρόπο θα παράγεται κάνναβη, η οποία θα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Σε αυτές τις 5 σελίδες.

Κατά πρώτο λόγο, το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να τύχει ευρείας και σοβαρής διαβούλευσης.Έγινε αυτό;Όχι.Γιατί δεν έγινε; Γιατί δεν προλάβαμε λέει η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού. Απάντηση που δείχνει έλλειμμα ευθύνης και σοβαρότητας από τη στιγμή μάλιστα που από τον Ιούλιο του 2016 είχε συγκροτηθεί επιτροπή επεξεργασίας του νομοσχεδίου.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κυβερνητικών στελεχών που ανέφεραν ότι για την παραγωγή κάνναβης θα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και από το εξωτερικό, ο κ .Κώστας Κατσαφάδος είπε:

«Προσπαθήστε πρώτα να μην θέτετε εμπόδια σε επενδύσεις τις οποίες βρήκατε και ήταν έτοιμες προς υλοποίηση ή και σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες και μετά ελάτε να ενισχύσετε τις επενδύσεις και στον τομέα της κάνναβης.Αν και με τον τρόπο που νομοθετείτε, αυτό το οποίο φαντάζομαι είναι ότι μάλλον δημιουργείτε ένα πλαίσιο στο οποίο απευθύνεστε σε «άλλου είδους επενδυτές», εντός εισαγωγικών.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι το λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου δε ρυθμίζεται με τις διατάξεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό, αλλά θα ρυθμιστεί με κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον.

«Μιλάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ένα νομοσχέδιο με τρία μόνο άρθρα, για το οποίο θα χρειαστεί μία κοινή και άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις. Τι σας εμπόδιζε, λοιπόν, πέραν της προχειρότητας και των σκοπιμοτήτων, να εντάξετε τις σχετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπονται από τις μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις στις διατάξεις των άρθρων του νομοσχεδίου;», είπε ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία της έκδοσης αδειών καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, για το πού θα γίνουν οι εγκαταστάσεις μονάδων και πώς θα διασφαλιστεί ο έλεγχος και η προστασία τους.

«Δεν υπάρχουν κριτήρια για το πού θα γίνουν όλες αυτές. Θα μπορούσαμε δηλαδή κ. Υπουργέ να έχουμε τέτοιες μονάδες δίπλα σε σχολεία, θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιες μονάδες δίπλα σε αθλητικούς χώρους; Θα θέλαμε μια απάντηση. Υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές, όπως ξέρετε, στις οποίες είτε δεν υπάρχει αστυνομική δύναμη, είτε οι υπάρχουσες δομές της αστυνομίας είναι υποστελεχωμένες. Πώς λοιπόν μπορεί σοβαρά να διασφαλιστεί ο έλεγχος; Γνωρίζετε ότι η Δ/νση Ασφαλείας σε όλο τον Πειραιά έχει μόνο ένα περιπολικό ασφαλείας, το οποίο κινείται; Θέλετε να μου πείτε ότι σε όλη την ελληνική περιφέρεια θα υπάρχει επαρκής αστυνόμευση για τον έλεγχο αυτών των μονάδων;

Ο κ. Κατσαφάδος ρώτησε ακόμη πόσες ποσότητες κάνναβης θα διατίθενται, αλλά και τον τρόπο που θα διατίθενται, ενώ ανέφερε τον κίνδυνο να υπάρξει μία ανεξέλεγκτη και μαζική καλλιέργεια με πλήρη απώλεια του ελέγχου.

«Στην πολιτική πρέπει να είμαστε τολμηροί κ. Υπουργέ. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για αποποινικοποίηση της κάνναβης. Αρκετοί συνάδελφοί σας, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο έχουν μιλήσει για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα, αντί να συζητάμε για τη φαρμακευτική κάνναβη, να είχατε το θάρρος, την τόλμη και να ερχόσασταν να ανοίγαμε μια ουσιαστική συζήτηση για την κάνναβη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάθομαι και ακούω τους συναδέλφους βουλευτές να μιλούν για τη χρησιμότητα της φαρμακευτικής κάνναβης. Ποιος το αμφισβήτησε αυτό; Εμείς σας λέμε ότι είναι επικίνδυνος ο τρόπος, με τον οποίο νομοθετείτε. Εμείς λέμε ότι ανοίγετε κερκόπορτα σε όλους αυτούς, οι οποίοι θα μπορούν να παράγουν κάνναβη ανεξέλεγκτα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Και εσείς μας μιλάτε για τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης. Βεβαίως. Αλλά δεν έχετε ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση, όπως έκανε ο προηγούμενος ομιλητής της ΝΔ, ο κ. Κασαπίδης, για διάφορα άλλα φυτά ελληνικά, τα οποία έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν αυτά, μόνο η κάνναβη σας ενδιαφέρει», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε:

«Οφείλουμε σε αυτά τα θέματα, σε μία χώρα, η οποία βιώνει αυτή την πάρα πολύ σκληρή οικονομική κρίση, σε μια νεολαία η οποία είναι απογοητευμένη, σε μια νεολαία η οποία βιώνει την ανεργία βιώνει τον διωγμό της από την ίδια της τη χώρα, οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να την θωρακίσουμε. Και για να την θωρακίσουμε κ. Υπουργέ, ένα πράγμα καταλαβαίνω σήμερα: ότι εσείς είσαστε ανίκανοι να το κάνετε, οπότε θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική κατάσταση για τη χώρα.»


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ