Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019 – Η νέα εξαγγελία Σκουρλέτη, το ν/σ που έρχεται και η Απλή Αναλογική στην πράξη

 Breaking News

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019 – Η νέα εξαγγελία Σκουρλέτη, το ν/σ που έρχεται και η Απλή Αναλογική στην πράξη
28 Μαρτίου 2018

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του την Τετάρτη το πρωί, αναφέρθηκε ξανά στην χρονική μετάθεση των Αυτοδιοικητικών Εκλογών που αρχικά ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο του 2019. Ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε (για ακόμη μια φορά), ότι οι επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019, ξεκαθαρίζοντας ότι με νόμο (μετά το Πάσχα) θα διαχωριστούν από τις Ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν αυτές θα γίνουν π.χ. τον Νοέμβριο του 2019 απάντησε ως εξής: «Ναι, πιθανόν, αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να αποσυνδεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών Εκλογών με αυτές των Ευρωεκλογών. Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν προς εκείνη την περίοδο», είπε ο κ.Σκουρλέτης. Ο Υπ. Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της Απλής Αναλογικής, του νέου συστήματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιγράφοντας τη διαδικασία εκλογής δημοτικών Αρχών ως εξής: «Δεύτερο γύρο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα έχουμε αν ο πρώτος δεν βγει με 50+1% μεταξύ των δυο πρώτων και οι έδρες θα βγαίνουν από τον πρώτο γύρο, αναλογικά. Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό με τους δυο επικεφαλής των επικρατέστερων συνδυασμών να πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο αλλά οι έδρες θα έχουν κριθεί από τον πρώτο γύρο».

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ας δούμε όμως τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος μετά τις λίγες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει (σ.σ. όπως γράψαμε παραπάνω, τελική εικόνα θα έχουμε μετά το Πάσχα με το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά…). Σε αυτό λοιπόν θα προτείνεται η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της Απλής Αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του δεν θα αναδεικνύεται αντίστοιχα, Δήμαρχος), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο, μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε Δήμαρχος θα είναι ο επικεφαλής του πλειονοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.

Σημείωση:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή «γράφονται οι τελευταίες παράγραφοι του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ, το προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους αιρετούς τις επόμενες μέρες». Οι διαδικασίες σε επίπεδο Βουλής αναμένονται μετά το Πάσχα.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ