Εφημερίδα Κοινωνική

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στις γειτονιές; Η «ιδέα» της Θεσσαλονίκης, η περίπτωση του ΠΕΙΡΑΙΑ και οι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ του Αντιδημάρχου Πρασίνου

 Breaking News

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στις γειτονιές; Η «ιδέα» της Θεσσαλονίκης, η περίπτωση του ΠΕΙΡΑΙΑ και οι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ του Αντιδημάρχου Πρασίνου
08 Φεβρουαρίου 2018

* Του Κώστα Παναγιωτάκη

Η καταστροφή δέντρων στις γειτονιές, το παράνομο ή περίεργο… κόψιμο, είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει τους Δήμους.

Πληροφορηθήκαμε ότι η διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, υπό τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων, Θανάση Παππά, συνέταξε «Κανονισμό Πρασίνου» με στόχο την προστασία των πάρκων, των δενδροστοιχιών και των νησίδων πρασίνου καθώς συχνά παρατηρούνται φαινόμενα παραβάσεων.

Οι παραβάσεις έχουν να κάνουν -μεταξύ άλλων- με την αυθαίρετη κοπή ή καταστροφή δένδρων και θάμνων, την τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πάνω σε δένδρα, τη δημιουργία κατασκευών γύρω από δενδροδόχους, την κάλυψη δένδρου από τέντα κ.λπ., τη φθορά, καταστροφή ή απομάκρυνση του αρδευτικού εξοπλισμού.

Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 30 ευρώ για την ανάρτηση απορριμμάτων σε δένδρα και 50 ευρώ θα είναι για την καταστροφή χλοοτάπητα ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ θα φτάνουν έως τις 5.000 ευρώ για κοπή ή καταστροφή δέντρων ιδιαίτερης ιστορικής ή αισθητικής αξίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα έσοδα θα προορίζονται για τη διατήρηση και αύξηση του αστικού πρασίνου στην πόλη. Το Σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

TΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

VOIDONIKOLAS-STAUROS-APOSTRATOS-AXIOM-LSEA

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης “αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ιδέα και για τον Πειραιά”, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου κ.Σταύρο Βοϊδονικόλα, o οποίος με αφορμή αυτό το γεγονός, μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην εφημερίδα μας.

«Θα επιθυμούσαμε και εμείς, να γίνει μια καταγραφή στην πόλη, όλων των δέντρων, σε μια ενιαία πλατφόρμα, για να μπορέσουμε εκ των υστέρων να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες», πρόσθεσε.

Να σημειώσουμε ότι στον Πειραιά οι βίαιες κοπές δέντρων στους δρόμους είναι ένα νοσηρό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται. Πριν λίγους μήνες μάλιστα ο Δήμος Πειραιά κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για κοπές υγιών δέντρων δίπλα από τον Άγιο Σπυρίδωνα αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για «συμφέροντα» στην περιοχή.

Τελευταίες καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας έκαναν  λόγο για αντίστοιχες ενέργειες στην 2ας Μεραρχίας, ωστόσο, όπως μάθαμε, εκεί υπήρξε νόμιμη άδεια σε αίτημα του Ιδρύματος Λασκαρίδη με την προϋπόθεση να αντικατασταθούν τα δέντρα σε άλλο σημείο.

Όμως το «σίριαλ» με τις παράνομες κοπές δέντρων στον Πειραιά φαίνεται πως έχει και συνέχεια… Ο Δήμος Πειραιά προχώρησε στην αναφύτευση των 10 δέντρων που κόπηκαν στον Άγιο Σπυρίδωνα αλλά ως «δια μαγείας» αυτά μέσα σε 6 μήνες ξεράθηκαν και στην συνέχεια κόπηκαν τα 9 από τα 10! Σήμερα ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί. Και αυτό, όπως μας είπε ο κ. Βοϊδονικόλας συμβαίνει για τον εξής λόγο: «Τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει στο σημείο η διάνοιξη του πεζοδρόμου Σωτήρος για να “βγει” στο Λιμάνι και να αποτελέσει τουριστική δίοδο προς το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί μια συνολική ανάπλαση του σημείου, με κυβόλιθους, γρασίδι, νέες δεντροφυτεύσεις. Επίσης, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ύποπτων “επιχειρηματικών βλέψεων”, θα δημιουργηθεί υπερυψωμένο παρτέρι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ και για το «αυστηρό κλάδεμα»

Παράλληλα, ο κ. Βοϊδονικόλας έδωσε απαντήσεις στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για τις καταγγελίες πολιτών που είδαν ξαφνικά τις νερατζιές στους δρόμους να κλαδεύονται βίαια από εργαζόμενους της υπηρεσίας.

«Το κλάδεμα, όντως, θα το χαρακτήριζα και ‘γω λίγο αυστηρό αλλά να ξέρετε ότι γίνεται σύμφωνα με γεωπόνους συνυπολογίζοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας. Για να καταλάβει ο κόσμος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 άνθρωποι για 17.000 δέντρα. Στην πράξη δηλαδή 1.000 δέντρα ανά εργαζόμενο. Αν προχωρούσαμε σε “στρογγύλεμα”, αφενός οι χρόνοι δεν θα έβγαιναν και αφετέρου σε μερικούς μήνες θα έπρεπε πάλι να επέμβουμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο από το να αφήνουμε τα δέντρα αυτά να μπαίνουν στα σπίτια και κάθε τόσο να δεχόμαστε καταγγελίες».

Σχετικά με τα υψηλόκορμα δέντρα, ο κ. Βοϊδονικόλας μας είπε: «Προσπαθούμε και εκεί να δίνουμε λύσεις. Με μεγάλο αγώνα του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη λύθηκε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την πόλη χρόνια, καθώς 3πλασιάστηκε το κονδύλι που απαιτείται για την προμήθεια κατάλληλων γερανοφόρων μηχανημάτων».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ