Εφημερίδα Κοινωνική

Στα 860 ευρώ ο βασικός μισθός στον Σκλαβενίτη

 Breaking News

Στα 860 ευρώ ο βασικός μισθός στον Σκλαβενίτη
06 Φεβρουαρίου 2018

Τα 860 ευρώ, ως βασικό μικτό μισθό, κατοχυρώνει και επισήμως η αλυσίδα Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο ποσό το λάμβαναν ήδη από τον περασμένο Μάιο οι χαμηλόμισθοι full time υπάλληλοί της, ωστόσο εκείνη η αναπροσαρμογή προς τα πάνω, η οποία είχε αγγίξει 500 εργαζομένους της, ήταν μια οικειοθελής παροχή, την οποία η αλυσίδα θα μπορούσε, αν ήθελε, να τη μεταβάλει.

Πλέον, μετά και την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας για το 2018 (σ.σ.: ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από το σωματείο της Βορείου Ελλάδος), αυτό το ποσό «κλείδωσε» και μάλιστα αφορά όλους τους υπαλλήλους της, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια από τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η αλυσίδα με βάση το επιχειρησιακό της σχέδιο. Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, πως οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι της αλυσίδας, που αντιστοιχούν στο 15% περίπου του συνόλου των εργαζομένων της, δηλαδή 3.150, θα λάβουν επίδομα γάμου και επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων.

Δηλαδή εκτός από τον κατώτατο μηνιαίο μισθό οι τρίτεκνοι – πολύτεκνοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν, όπως ανέφεραν στο Capital.gr στελέχη της εταιρείας, επίδομα 50 ευρώ μηνιαίως, ενώ στα 60 ευρώ έχει «κλειδώσει» το επίδομα γάμου (σ.σ. αφορά τόσο τους έγγαμους όσο και τους εν διαστάσει και τους διαζευγμένους).

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η συμφωνία της Σκλαβενίτης με τους εργαζομένους της προβλέπει ότι όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα λαμβάνουν μηνιαίο βασικό μισθό 800 ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια εργασίας τους στην επιχείρηση. Εν τω μεταξύ συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία μεταβολή προς τα κάτω όσων υπαλλήλων λαμβάνουν μηνιαίο μισθό έως 1.700 ευρώ.

«Κούρεμα», όμως, προβλέπεται στις αμοιβές 1.000 περίπου στελεχών της, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των εργαζομένων της. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι μειώσεις σε αυτά τα στελέχη θα αγγίξουν το 50% και θα αφορούν στο μέρος εκείνο του μισθού πάνω από τα 1.700 ευρώ.

Δηλαδή, αν κάποιο στέλεχος λαμβάνει σήμερα μηνιαίο μικτό μισθό 3.500 ευρώ, η μείωση του μισθού του θα γίνει στα 1.800 ευρώ. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις όποιες αντιδράσεις και να περιορίσει ενδεχόμενο κύμα εξόδου πέραν αυτού που ενδεχομένως να έχει υπολογίσει, η αλυσίδα στα συγκεκριμένα στελέχη θα προσφέρει επίδομα θέσης και bonus έως δύο μηνιαίους μισθούς.

Η συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζομένους της, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων της Ε.Υ. Σκλαβενίτης, «το αντιπροσωπευτικότερο Σωματείο και εκπροσωπώντας όλους τους εργαζόμενους της πρώην Μαρινόπουλος», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το οποίο συμμετείχε στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και υπέγραψε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση εργασίας για το 2018, προβλέπει επίσης:

- καθιέρωση ενιαίας έκπτωσης για όλους τους εργαζομένους, 5% σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης και 10% σε είδη οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης, υπόδησης

- δύο επιπλέον ημέρες άδειας γάμου και μία ημέρα άδειας αιμοδοσίας

- σαφή διατύπωση αμφότερων των μερών ότι αποτελεί κοινό στόχο η μείωση της μερικής απασχόλησης και η δέσμευση ότι οι μερικώς απασχολούμενοι θα προτάσσονται των νέων προσλήψεων είτε με αύξηση των συμβατικών ωρών εργασίας είτε με μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρη απασχόληση

- μέριμνα της Επιχείρησης να ικανοποιεί αιτήματα εργαζομένων για αλλαγή του τόπου απασχόλησής τους σε πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας του καταστήματα.

- παροχή λεωφορείου για τη μεταφορά των εργαζομένων στα Κέντρα Διανομής: Ελευσίνας, Δρυμού, Οινοφύτων και Σπάτων.

Με πληροφορίες Capital


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ