Εφημερίδα Κοινωνική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ: Κάτοικοι και καταστηματάρχες ζητούν ΒΟΗΘΕΙΑ – Μεγάλη η λίστα των προβλημάτων

 Breaking News

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ: Κάτοικοι και καταστηματάρχες ζητούν ΒΟΗΘΕΙΑ – Μεγάλη η λίστα των προβλημάτων
14 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλη ανταπόκριση είχε το ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ στην Αγία Σοφία, στον Πειραιά. Δεκάδες πολίτες και καταστηματάρχες, πληροφορούμενοι ότι οι δημοσιογράφοι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ θα βρίσκονταν στην περιοχή την Τρίτη το πρωί, ζήτησαν να μιλήσουν μαζί μας για να καταγράψουμε παράπονα, διαμαρτυρίες, προβλήματα και βεβαίως να τα μεταφέρουμε στους αρμόδιους, ελπίζοντας σε κάποια λύση. Οι άνθρωποι της περιοχής είχαν τέτοια ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον, που αρκούσε μια ευγενική χειραψία μαζί τους για να ξεκινήσουν να σου μιλάνε ανοιχτά. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, είχαν κρατήσει σημειώσεις, για να μην ξεχάσουν όσα ήθελαν να μας καταγγείλουν.

Αυτό που βιώσαμε εκείνη τη μέρα, ήταν ένας «θυμός» και μια ανάγκη «κάποιος επιτέλους να μας ακούσει…». Για πράγματα απλά, που, όπως μας είπαν, δεν χρειάζεται να αλλάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας για να γίνουν. Από το καθαριστεί ένα σιντριβάνι, να φτιαχτεί ένας πεζόδρομος, να κλαδευτεί ένα δέντρο ή να αλλαχτεί μια λάμπα … Ας αφήσουμε όμως τους ίδιους να τα πουν…

«Κάθε φορά που βρέχει δεν μπορούμε να κοιμηθούμε!»

1

Στην εφημερίδα, μας αρχικά, μίλησε ο καταστηματάρχης της περιοχής κ. Κώστας: «Για εμένα και για τους επαγγελματίες εδώ της περιοχής, το σημαντικότερο θέμα απ’ όλα είναι το αντιπλημμυρικό. Τι εννοώ με αυτό, εάν παρατηρήσετε υπάρχει ο λόφος του Βώκου που είναι ύψωμα, κατεβάζει όλα τα νερά κάτω στους κάθετους δρόμους και λιμνάζουν. Οι γραμμές του τρένου, στα 100 μέτρα από εδώ, είναι ανισόπεδες. Αποτέλεσμα, κάθε φορά που βρέχει, το νερό να καβαλάει τα πεζοδρόμια. Από αυτή την κατάσταση το σχολείο πλημμυρίζει, τα καταστήματα παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Υπάρχουν ακόμη έγγραφα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη ζημιά που είχε γίνει το 2015. Δυστυχώς κάθε φορά που βρέχει δεν μπορούμε να κοιμηθούμε! Το δεύτερο θέμα είναι ο φωτισμός της περιοχής. Σκεφτείτε, ένας απλός δρόμος εκτός της εμπορικής αγοράς είναι πιο φωτισμένος, εδώ χρειαζόμαστε καλύτερο φωτισμό! Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα σημαντικά. Για παράδειγμα, η πλατεία μας. Μονίμως βανδαλίζεται και δεν συντηρείται. Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει τακτική συντήρηση.

Πεζοδρόμια. Είμαστε η μοναδική περιοχή στον Πειραιά πιθανόν, που δεν έχουμε ράμπες αναπήρων και τα πεζοδρόμια μας φυσικά είναι απαρχαιωμένα και επικίνδυνα. Έχει τραυματιστεί κόσμος. Το έχω αναφέρει εδώ και καιρό αυτό το πρόβλημα αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Σήμανση σωστή στα Μανιάτικα δεν υπάρχει, όπως στις άλλες περιοχές. Μου έχει τύχει να βοηθήσω δύο τουρίστες με τη μηχανή μου, διότι είχαν χαθεί και δεν ήξεραν πώς να πάνε στο λιμάνι! Το επόμενο που θα ήθελα να επισημάνω είναι για τις γραμμές του τρένου που δεν καθαρίζονται. Εκτός του ότι είναι ανισόπεδες και δημιουργούν “λίμνη”, θα μπορούσαν ίσως να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο, όπως για παράδειγμα να γίνουν ένας ποδηλατόδρομος.

Μεγάλο θέμα επίσης, το “Καλιφόρνια”, το οποίο είναι στολίδι για την περιοχή αλλά έχει καταντήσει πρόβλημα. Υπάρχουν σύλλογοι που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν για να γίνει ένα όμορφο Πολιτιστικό Κέντρο. Ακόμη, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μπουν αναβατόρια στα σκαλοπάτια του ΒΩΚΟΥ για αναπήρους, ηλικιωμένους και καροτσάκια. Φυσικά με τακτική συντήρηση αυτών. Κλείνω με τα εξής: Να ασκηθούν πιέσεις για επίσπευση εργασιών του ΜΕΤΡΟ στην Αιτωλικού, να μας υπολογίσουν και εμάς στις δράσεις των εορτών, να γίνει συντήρηση του πάρκου «Δηλαβέρη» με επισκευή της παιδικής χαράς, αντικατάσταση ασφάλτου σε πολλούς δρόμους κ.α.»

 

«Ποντίκια παντού!»

2

 

Λίγο πιο πάνω, συναντήσαμε την κ. Αρετή σε ένα καφενείο της περιοχής. «Θα μπορούσα να σας πω πολλά αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά», μας είπε. «Είναι αισχρό να λέμε το 2018 για προβλήματα καθαριότητας, όταν μάλιστα πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Εδώ στην περιοχή υπάρχουν πολλά ποντίκια! Είναι μόνιμο πρόβλημα… Ας λύσουν πρώτα αυτό και όλα τα άλλα τα ξαναλέμε…»

 

“ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ” Το στολίδι που είναι εστία μόλυνσης

3

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο κ. Δημήτρης, ο οποίος διαθέτει επιχείρηση με αλλαντικά – τυροκομικά στην περιοχή. «Αυτό που απασχολεί εμένα είναι το “Καλιφόρνια”, το οποίο έχει καταντήσει εστία μολύνσεως, εάν πάει κάποιος εκεί και το κοιτάξει δεν ξέρω πόσα ποντίκια μπορεί να συναντήσει! Περνάνε κάποιοι οδοκαθαριστές από εδώ αλλά αυτό δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα», τονίζει.

«Ο πεζόδρομος χάλια, το σιντριβάνι βούρκος»

4Κατευθυνόμενοι προς τον πεζόδρομο συναντήσαμε μέσα στο κατάστημα οπτικών του τον κ. Βασίλη, ο οποίος, χρόνια τώρα, ψάχνει “αρμοδίους” αλλά λύσεις… πουθενά. Αρχικά, μας μίλησε για το σιντριβάνι το οποίο, όπως διαπιστώσαμε με τα μάτια μας, είναι σε άθλια κατάσταση, σωστός βούρκος! «Εγώ έχω κάνει αγώνα για αυτό το σιντριβάνι. Τελευταία βγήκε μια απόφαση να το καταργήσουν, να βάλουν ένα δέντρο στη μέση και να το γκρεμίσουν όλο. Μέχρι τον Δήμαρχο φτάσαμε, υποσχέθηκε ότι θα το ξαναφτιάξει. Από ό,τι βλέπετε δεν το καθαρίζουνε. Ήρθαν μια μέρα και πήραν και τα μηχανήματα. Το σιντριβάνι δούλευε! 35 χρόνια είμαι εδώ, 35 χρόνια δούλευε… Αυτή τη στιγμή έχει παραμείνει έτσι, ούτε το φτιάχνουν, ούτε το χαλάνε… syntrivaniΤο παρατήσανε. Η βάνα είναι χαλασμένη για να την ανοίξουν να φύγουν τα βρομόνερα. Θα πεθάνουμε από τις αρρώστιες. Ένα δεύτερο θέμα είναι τα σκουπίδια. 40 χρόνια τσακώνομαι με τους Δημάρχους να πάρουνε τους κάδους να μην είναι στην “βιτρίνα” του πεζόδρομου. Ο πεζόδρομος είναι χάλια. Θα σκοτωθεί ο κόσμος! Δείτε και εσείς… έχει στραβώσει. Τα φρεάτια πλημμυρίζουν. Εγώ έχω πλημμυρίσει 3 φορές!

Μια φορά το χρόνο καθαρίζουν τα φρεάτια. Δεύτερη δεν έχουν περάσει. Μας είπαν και για τόνωση της κίνησης της περιοχής. Πώς; Δίνουν προτεραιότητα στην Σωτήρος, όχι εδώ. Τα Χριστούγεννα δεν έγινε τίποτα. Φταίμε και εμείς οι ίδιοι γιατί είχαμε οργανώσει έναν σύλλογο εδώ πέρα, τον πολιτικοποίησαν, οπότε τον διαλύσαμε. Με τον φωτισμό μόνο αν τύχει και πάρουμε τηλέφωνο για καμία λάμπα, τότε μόνο έρχονται και την αλλάζουν. Δεν πάμε να κατηγορήσουμε. Πάμε να βελτιώσουμε. Εγώ δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν άνθρωπο. Να δούμε όμως πώς μπορούν να βελτιωθούν κάποια πράγματα…».

 

«Έχω γιο με κινητικά προβλήματα, να σας πω εγώ τι βιώνει καθημερινά…»

5Περπατώντας μέσα στα στενά της Αγίας Σοφίας, βρεθήκαμε σε ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ. Μπήκαμε μέσα και εκεί μιλήσαμε με τον κ. Κώστα και τον κ. Στέλιο. Αρχικά, ο κ. Κώστας, μας είπε: «Εδώ την Αγία Σοφιά την έχουν παραμελημένη. Όλοι αυτοί οι “αρμόδιοι” το μόνο που κοιτάνε είναι την Παλαμηδίου, που υπάρχουν μαγαζιά. Εδώ οι παράπλευροι, είναι στο έλεος του Θεού. Αν βλέπεις για παράδειγμα εκεί φωτισμό, εδώ το βράδυ είναι θεοσκότεινα. Τα πεζοδρόμια είναι χάλια, το δέντρο έχει γύρει μες στην μέση του δρόμου! Το βλέπεις; Οι δρόμοι μας είναι όλο λακκούβες και κακοτεχνίες. Ο γιος μου είναι παιδί με ειδικές ανάγκες, έχει πέσει 3 φορές από τις λακκούβες! Δεν ενδιαφέρεται κανένας. Τους είπαμε να βάλουν παιχνίδια, λίγο φωτισμό για τις γιορτές. Πάλι τίποτα! Χάλασαν 3 λάμπες, ζητήσαμε και άλλες… Τίποτα. Γραμμένους μας έχουνε!

«Για τα δέντρα, μόνο αν βρω τον φίλο μου στην υπηρεσία κήπων, γίνεται κάτι»

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος πρόσθεσε: «Εγώ μένω Δράμας στο τμήμα ανάμεσα Βλαχάκου και Αιτωλικού. Φρικτή ζωή με το Σκλαβενίτη, το super market. Το οικόπεδο εκείνο προοριζόταν για παρκάκι. Έγινε αλλαγή χρήσης και τότε κτίστηκε το super market. Είχαμε ήδη προβλήματα με τα ξεφορτώματα. Σήμερα μας έχει γίνει φρικτή η ζωή δεδομένου ότι το parking που έχει το super market δεν επαρκεί με τίποτα. Καθημερινά, ζημιές σε αυτοκίνητα, κλεισίματα δρόμων, μεγάλη βρωμιά και λόγω λαϊκής… Πολλά ποντίκια. Βγαίνουμε και εμείς με τα λάστιχα και καθαρίζουμε, δικό μας κόστος. Είναι δηλαδή δίκαιο και σωστό να πληρώνω εγώ τα ίδια τέλη δημοτικά με κάποιον, ας πούμε, που μένει σε άλλο σημείο του Πειραιά; Και πόσο μάλλον όταν επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή με το Μετρό. Για τα δέντρα συνήθως πρέπει να βρω τον φίλο μου που έχω στην υπηρεσία κήπων για να μου τα κόψει. Γιατί άμα πάρω τηλέφωνο και δώσω ραντεβού δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ».

 

«Έπινε τον καφέ του και άκουσε το κλαδί να σπάει…»

6Το ρεπορτάζ μας στην περιοχή, μας έβγαλε λίγο πιο πέρα, στο καφέ του Απόστολου, ο οποίος μαζί με τους θαμώνες μας μίλησε και εκείνος με τη σειρά του για ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, τα δέντρα. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για ένα συγκεκριμένο δέντρο, έξω ακριβώς από το μαγαζί, επικίνδυνο όπως μας είπαν. «Κλαδεύτηκε πρόπερσυ, αλλά ανάποδα… Αντί να κόψουν τα πάνω κλαδιά και να αφήσουν τα κάτω να ξαναφουντώσουν, έκοψαν τα κάτω!». Ο κ.Απόστολος, μας θύμισε και ένα περιστατικό που έτυχε σε θαμώνα του μαγαζιού του, ο οποίος έπινε τον καφέ του και άκουσε το δέντρο να σπάει… «Κατάφερε να σώσει το αμάξι του την τελευταία στιγμή! Φοβάται ακόμη και σήμερα μην επαναληφθεί το ίδιο…». Πρόσθεσε χαριτολογώντας το εξής: «Όπως βλέπω το δέντρο, φέτος μάλλον είναι η χρονιά του!». Και συνέχισε: «Ξέρω ότι ο Δήμος έχει γερανοφόρο που φτάνει τα 12 μέτρα. Μπορεί να κάνει τη δουλειά σωστά». Όσο για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Δεν κατηγορεί το Δήμο. Για τα περισσότερα, όπως λέει, φταίει το κράτος!

 

«Είμαστε επιφυλακτικοί για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο»

7Την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί μας περιέγραψε και η κα Κωνσταντίνα, ιδιοκτήτρια καφέ, στο ύψος των γραμμών. Η ίδια μας είπε πως έχει γίνει αρκετές φορές μάρτυρας ατυχημάτων. Επίσης, οι κάδοι στην περιοχή δεν είναι καθαροί καθώς επιβαρύνονται και από τα σκουπίδια του κοντινού σουπερμάρκετ. Μας μίλησε και για τις αναπλάσεις που «όλοι περιμένουν στον Άγιο Διονύσιο». Βλέπετε, λόγω θέσης του καφέ της, είναι ανάμεσα στο Μετρό και την ανάπλαση που θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου. «Ο επαγγελματίας χτίζει την πελατεία του, όπου και αν είναι η έδρα του», εξήγησε ενώ μας εκμυστηρεύτηκε πως βλέπει διστακτικά την μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή για το μέλλον της δικής της επιχείρησης. «Πώς θα επιβιώσω αν έρθουν απέναντί μου μεγαθήρια του χώρου;», αναρωτήθηκε. «Βεβαίως, προς το παρόν είμαστε ένα κομμάτι νεκρό», πρόσθεσε.

 

«Γιατί νομίζετε ότι έχασε ο προηγούμενος δήμαρχος τις εκλογές;»

8Πιο «καυστική» ήταν η κ. Σοφία ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή: «Είμαι μόνιμη κάτοικος και μπορώ να σας πω πάρα πολλά προβλήματα. Γιατί νομίζετε ότι έχασε ο προηγούμενος δήμαρχος τις εκλογές; Γιατί υποσχέθηκε πράγματα στον κόσμο που δεν έκανε. Εδώ νιώθουμε παρακατιανοί. Δεν έχει πατήσει κανείς στη συνοικία μας από τις εκλογές και μετά. Δεν έχω απαίτηση να το κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος ή ο κ. Μαρινάκης, αλλά έστω ένας δημοτικός σύμβουλος ή αντιδήμαρχος τον οποίο εμείς εκλέξαμε. Δείτε για παράδειγμα το συντριβάνι, αν το είχαν σε λειτουργία κανείς δεν θα πήγαινε να πετάξει μέσα σκουπίδι. Μπροστά από το συντριβάνι εδώ και έξι μήνες σκάβουν, τα έχουν παρατήσει έτσι και ταλαιπωρείται ο κόσμος. Αναρωτιέμαι αυτά τα έργα δεν έχουν ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Θα μου πείτε τώρα, αν αλλάξεις μία λάμπα σώζεται η κατάντια του Έλληνα; Όχι βέβαια, αλλά αυτά τα μικρά είναι που φέρνουν και τα πιο μεγάλα. Για παράδειγμα, αν δεν καθαρίσεις το φρεάτιο κύριε, πώς περιμένεις να μην πλημμυρίσεις; Η κλινική εδώ δίπλα βάζει τσουβάλια, για να μην γεμίσει νερά το υπόγειο σε κάθε νεροποντή. Δεν χρειάζονται λόγια, λίγη πίσσα χρειάζεται, για να μην έχει κλίση ο δρόμος και λιμνάζει το νερό. Αλλά πάμε και στα πιο ουσιώδη, στα πιο ανθρώπινα. Πέρασαν γιορτές, οι άνθρωποι εδώ στην κλινική ήταν στο κρεβάτι του πόνου, τι θα κόστιζε δηλαδή στον Δήμο να βάλει ένα αστεράκι ή ένα δεντράκι παραπάνω στους δρόμους, να το δουν αυτοί οι άνθρωποι από το παράθυρό τους και να χαρούν; Θα τα πώ τα πράγματα με το όνομά τους και ας γίνω κακιά… Ό,τι φάτε είσαστε Κύριοι!».

«Βλέπεις άλλους Δήμους τι κάνουν και ζηλεύεις»

Στο ίδιο κατάστημα συναντήσαμε και την κ. Ρούλα. Εκείνη ήταν ακόμη πιο αγανακτισμένη με όσα συμβαίνουν. Μας είπε: «Εδώ στην Αγία Σοφία υπάρχει βρώμα! Σκουπίζονται οι κεντρικοί δρόμοι, οι παράδρομοι καθόλου. Πρέπει να τους κάνεις δεκάδες τηλέφωνα για να απαντήσουν σε ένα. Οι γειτονιές και τα σπίτια έχουν αδειάσει, ο κόσμος τρέμει από την εγκληματικότητα, τα καταστήματα είναι άδεια και δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα για τον φτωχό πολίτη. Βλέπεις άλλους Δήμους τι κάνουν (κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α) και ζηλεύεις. Εδώ η παρουσία του Δήμου είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Και μην ξεχνάτε ότι η Αγία Σοφία, έδωσε την εντολή σε αυτούς τους ανθρώπους να βρίσκονται σήμερα στις θέσεις που βρίσκονται».

 

«Όταν λειτουργήσει το ΜΕΤΡΟ τι θα γίνουμε;»

9Tα δικά τους παράπονα μας εξέφρασαν οι κ.κ. Σούλη, Χρόνης και Έλλη από κατάστημα με παιδικά ρούχα. Εκείνοι με έντονο τρόπο μας περιέγραψαν την κακή κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων. Μάλιστα, η κ. Έλλη πριν από λίγο καιρό είχε, όπως μας εξομολογήθηκε, ατύχημα που την οδήγησε στο να χειρουργηθεί. Έσπασε το πόδι της στην προσπάθειά της να κατέβει από το πεζοδρόμιο στο δρόμο, επειδή δεν είδε μια πολύ βαθιά λακκούβα που είχε. «Στα πεζοδρόμια δεν μπορείς να περπατήσεις», συνομολόγησαν. Αφενός οι πλάκες τους είναι σπασμένες και αφετέρου, τα περισσότερα από αυτά είναι γεμάτα από ακαθαρσίες σκύλων που έχουν κατακλύσει την περιοχή. «Ένα πάρκο σκύλων ίσως να έδινε μια λύση», μας είπαν γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ένα ακόμα από τα βασικά τους προβλήματα είναι η έλλειψη φωτισμού.

«Τι κι αν ο δρόμος είναι εμπορικός, το βράδυ, δυστυχώς δεν περνάς» μας είπαν και μας εξέφρασαν και το εξής παράπονο: «Τα μαγαζιά των Μανιάτικων είναι ξεχασμένα. Καμία δράση δεν γίνεται για αυτά. Ούτε τα Χριστούγεννα οι υπηρεσίες της δημοτικής Αρχής δεν στόλισαν τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής. Παλιότερα, το έκαναν, φέτος η Αιτωλικού δεν είχε τίποτα», μας είπαν. Μία ακόμα έλλειψη που σημειώνουν, είναι η απουσία πάρκινγκ. Ήδη, τώρα δυσκολεύονται να βρουν θέση για το αμάξι τους. Όταν λειτουργήσει το Μετρό τι θα γίνει; «Δεν θα χωράμε να περάσουμε, όχι να παρκάρουμε» είπαν. «Σκεφτείτε ότι θα έρχονται από την Αμφιάλη, το Πέραμα. Που θα αφήνουν αυτοί το αμάξι τους; Θα ήταν καλό να υπάρχει μια πρόβλεψη για πάρκινγκ». Όσο για τα ψιλά προβλήματα… Σημείωσαν πως δεν έχουν χώρους να παίξουν τα παιδιά τους, μαγαζιά παράνομα κλείνουν θέσεις πάρκινγκ με σημαίες, καφάσια, γλάστρες και όπως φαντάζεστε, όταν βρέχει οι υπόνομοι πλημμυρίζουν. Χαρακτήρισαν δε την παρουσία του Δήμου “επιφανειακή”.

 

«Αν χαλάσει μια λάμπα πρέπει να κάνεις 10 τηλέφωνα στο Δήμο»

10«Εδώ δίπλα υπάρχει ένα συντριβάνι χαλασμένο, θα πάθουμε ελονοσία. Είναι 2-3 χρόνια σε αυτή την κατάσταση», ήταν τα πρώτα λόγια των κ.κ. Γιάννη και Παντελή που συναντήσαμε εκείνο στο μεσημέρι στο καφενείο. Στη συνέχεια, νιώθοντας ότι κάποιος επιτέλους τους ακούει, μας είπαν πολλά περισσότερα: «Το πρόβλημα με την καθαριότητα έχει να κάνει με τους κάδους που θα έπρεπε να πλένονται πιο συχνά. Ζητάμε περισσότερους κάδους πλαστικούς και μας λένε ότι δεν έχουν. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα δέντρα που δεν τα περιποιούνται όσο πρέπει. Επιπλέον, ζητάμε καλύτερο φωτισμό. Χαλάνε οι λάμπες και για να μπορέσεις να βρεις κάποιον άνθρωπο στον Δήμο για να τις αλλάξει, πρέπει να κάνεις 10 τηλέφωνα και αν έρθουν…», μας είπαν.

 

 «Εδώ δεν κάνουν τίποτα, ενδιαφέρονται μόνο για το κέντρο του Πειραιά»

11

Κλείνοντας το ρεπορτάζ μας στην περιοχή, μιλήσαμε με την κ. Μαίρη, η οποία διαθέτει κατάστημα καλλυντικών στον πεζόδρομο. Η ίδια καθημερινά, έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα της περιοχής και συνομιλεί με κόσμο για αυτά. «Το μεγάλο μου πρόβλημα εδώ είναι το σιντριβάνι. Δεν ξέρω πώς ιεραρχούν τα προβλήματα στο Δήμο αλλά εμένα με ενδιαφέρει η καθαριότητα. Είτε μείνει σιντριβάνι είτε γίνει κηπάριο εμένα πάντως με ενδιαφέρει να είναι κάτι καθαρό. Αυτό που βλέπετε και ‘σεις οι ίδιοι σήμερα είναι ένα χάλι! Για μια περίοδο τσακωνόμουν με κόσμο διότι πέταγαν μέσα από κουτάκια αναψυκτικά, μπύρες, σουβλάκια μέχρι ζακέτες! Πολλές φορές έπαιρνε και ο άντρας μου απόχη για να τα μαζέψει, είχαμε αγανακτήσει! Όταν ξεκίνησα να λειτουργώ το μαγαζί τους έβλεπα που έρχονταν να καθαρίσουν το σιντριβάνι κάθε 2 μήνες μετά κάθε 3 μήνες, μετά κάθε 6 μήνες και μετά σταμάτησαν εντελώς. Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, είχαν έρθει μια φορά να το καθαρίσουν και μετά σταμάτησαν να το λειτουργούν. Από τον Σεπτέμβρη και μετά που έπιασαν οι βροχές, γέμισε έγινε βούρκος. Δεν έχει ασχοληθεί κανένας!

Στις γιορτές μας άφησαν σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή φτιάξαμε τις βιτρίνες και τα μαγαζιά μας και μπροστά μας είχαμε τη βρομιά του σιντριβανιού. Επί Φασούλα είχα ξανά ζήσει τέτοιες καταστάσεις… χειρότερα βέβαια ήταν τότε! Επίσης, έχω να αντιμετωπίσω κάθε πρωί αυτούς που βγάζουν τα σκυλάκια τους βόλτα και αφοδεύουν μπροστά στα καταστήματα… Τουλάχιστον αυτά που περνάνε από το χέρι του Δήμου, να τα κάνει. Να υπάρχει καθαριότητα! Τις γιορτές ο Δήμος δεν μας έκανε τίποτα εδώ! Μας άφησε μόνο ένα δέντρο και μια φάτνη, και παραμονή της πρωτοχρονιάς μας έφερε μια μπάντα και έπαιξε κάποια τραγούδια, αυτό τίποτα άλλο! Καμία άλλη κίνηση όπως αντίθετα έγινε κάτω στο κέντρο, στη Σωτήρος. Μια μεγάλη ιστορία είναι το παράνομο παρκάρισμα. Ο καθένας κάνει ότι γουστάρει. Και με τον Εμπορικό Σύλλογο είμαι λίγο θυμωμένη.

Διότι βγάζουν μόνο ανακοινώσεις για τον αν είμαστε ανοιχτά ή κλειστά τις Κυριακές, αυτό είναι μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος εδώ και έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα κάτω στο κέντρο του Πειραιά. Εδώ είμαστε μια μεγάλη περιοχή και έχει κόσμο και δεν κάνουν καμία κίνηση!».

 geniki1

Το σημειωματάριο των προβλημάτων

Η εμπειρία μας από την πρώτη επίσκεψή μας στα Μανιάτικα ήταν σημαντική. Είδαμε με τα μάτια μας τα προβλήματα και καταγράψαμε τις ανάγκες. Επειδή όμως τα γραπτά μένουν (και κυρίως τα πιο «σύντομα») θα επιχειρούσαμε να φτιάξουμε μια λίστα όλων αυτών που μας είπαν οι πολίτες, ελπίζοντας ότι θα την λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι, για να κινητοποιηθούν αναλόγως. Συνοπτικά λοιπόν:

1. Αντιπλημμυρικά στην οδό Παλαμηδίου και καθαρισμός φρεατίων

geniki32.Καλύτερος φωτισμός

3.Γενική επισκευή του πεζόδρομου

4. Περισσότερη καθαριότητα

5.Αντικατάσταση ασφάλτου – Πιο ασφαλείς δρόμοι

6. Διορθώσεις σε πεζοδρόμια

geniki27. Καλύτερη σήμανση με πινακίδες

8. Να καθαριστεί το σιντριβάνι με προοπτική να λειτουργήσει ξανά

9.Μέριμνα για το »ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ».

10.Γραμμές τρένου: Καθαρισμός και αξιοποίηση

11.Τοποθέτηση αναβατορίων στα σκαλοπάτια του ΒΩΚΟΥ

12.Επίσπευση εργασιών του ΜΕΤΡΟ και μέριμνα για θέσεις στάθμευσης, επιβάρυνση περιοχής.

13. Δράσεις για την τόνωση της εμπορικής κίνησης.

14. Κλάδεμα υψηλόκορμων δέντρων

15. Πιο συχνή επίσκεψη εκπροσώπων του Δήμου στην περιοχή

16. Καλύτερη συνεργασία με τις υπηρεσίες.geniki5

17. Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες

18. Λιγότερα δημοτικά τέλη

19. Καλύτερη Αστυνόμευση

20. Κυκλοφοριακή «ανάσα»

 

 

 

 

sel.15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sel.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sel.17

sel.18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ