Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΡΓΑ ΤΡΑΜ – Μηνύσεις για την κατάχωση αρχαιοτήτων στον Πειραιά -«Επί τόπου» αυτοψία γνωστής δικηγόρου στη λεωφόρο Βασ. Γεωργίου, εκεί που είχε βρεθεί «ο θησαυρός του Πειραιά»!

 Breaking News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΡΓΑ ΤΡΑΜ – Μηνύσεις για την κατάχωση αρχαιοτήτων στον Πειραιά -«Επί τόπου» αυτοψία γνωστής δικηγόρου στη λεωφόρο Βασ. Γεωργίου, εκεί που είχε βρεθεί «ο θησαυρός του Πειραιά»!
10 Φεβρουαρίου 2018

Του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική καταγγελία έφτασε στην εφημερίδα μας σχετικά με το «μέλλον» των αρχαιολογικών ευρημάτων του Πειραιά, που έρχονται στην επιφάνεια σε σημεία της Βασιλέως Γεωργίου, λόγω της επέκτασης του ΤΡΑΜ. Η καταγγελία έκανε λόγο για σημαντικά ευρήματα που καταχώνονται με αδειοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), χωρίς όμως να υπάρχει η τυπική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως απαιτεί (τυπικά) η διαδικασία.

ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – «Ο θησαυρός του Πειραιά»

Το σημείο μάλιστα αυτό, επί της Βασιλέως Γεωργίου, έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον για τον Πειραιά καθώς, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του καταξιωμένου ερευνητή της Πειραϊκής ιστορίας κ.Στέφανου Μίλεση:

«…Ήταν 18 Ιουλίου του 1959 όταν ένα συνεργείο ύδρευσης – αποχέτευσης με την επωνυμία ΥΔΡΕΞ,  σκάβοντας στη διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου Α΄ και Φίλωνος με σκοπό την κατασκευή νέων υπονόμων προσέκρουσε πάνω σε αρχαία. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία έφερε στο φως ένα χάλκινο άγαλμα κούρου (ύψους 1.90μ), ένα χάλκινο άγαλμα κόρης (1.94μ)  και μαρμάρινη ερμαϊκή στήλη. Το ίδιο απόγευμα κατέφτασαν επί τόπου ο Υπουργός Παιδείας (Βογιατζής), ο Υφυπουργός Οικονομικών (Αλιμπράντης), ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (Ανδριανόπουλος) και ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ντεντιδάκης. Τέτοια χάλκινα αγάλματα αρχαϊκής τέχνης δεν είχαν βρεθεί ποτέ μέχρι τότε αλλά μέχρι και σήμερα. Η μοναδικότητά τους ανατάραξε τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου. Συνεχίζοντας πλέον η αρχαιολογική υπηρεσία την ανακασκαφή και λίγο πιο κάτω την 25 Ιουλίου του 1959 βρήκε χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς (ύψους 2.35μ), χάλκινο άγαλμα της Αρτέμιδος (1.55μ) και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα όπως ασπίδες, στήλες κ.ο.κ. Χάλκινα αγάλματα φυσικού μεγέθους και μάλιστα κλασσικών χρόνων υπήρχαν λιγοστά στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών προερχόμενα από ναυάγια. Συνεπώς η ταυτόχρονη ανακάλυψη τεσσάρων (4) χάλκινων αγαλμάτων χαρακτηρίστηκε από τους επιστημονικούς κύκλους ως η «ανεύρεση του θησαυρού του Πειραιά». Κάποιοι είπαν ότι τα ευρήματα αποτελούσαν προϊόντα λεηλασίας των Αθηνών από τον Ρωμαίο ύπατο Σύλλα που κατέκτησε την πόλη το 86 π.χ., άλλοι μίλησαν για νεώτερους αρχαιοκάπηλους εποχής Τινάν. Το σημείο πάντως που βρέθηκαν μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκεί κοντά υπήρχε ο ναός του Διός Σωτήρος, δίπλα η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος και εκεί κοντά στεγάζετο και ο Τούρκος Τελώνης…».

 ανασκαφη4

Η στιγμή της αποκάλυψης της ορειχάλκινης Αρτέμιδας με την φαρέτρα

ανασκαφη6

Η περιέργεια για τους πειραιώτες έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Σκαρφαλώνουν για να δουν κι αυτοί τα μοναδικά χάλκινα αγάλματα κούρου και κόρης

agalmata2

Δημοσίευμα της εποχής.

Πηγή: pireorama.blogspot.com

 

 

«ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΕΙΣ…»

Ας επιστρέψουμε όμως στο σήμερα. Όπως προαναφέραμε, οι καταγγελίες που έφτασαν στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ μιλούν για ευρήματα που «δεν ανακοινώνονται και που δεν θα δουν ποτέ οι Πειραιώτες».

Κάτι τέτοιο βεβαίως είχε διαψεύσει κατηγορηματικά η αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, μιλώντας πριν ένα χρόνο αποκλειστικά στην εφημερίδα μας για το θέμα, προσκαλώντας μας μάλιστα να επισκεφθούμε την έκθεση «Στην Επιφάνεια»: με τα ευρήματα από την ανασκαφή του Μετρό (σ.σ. όχι του ΤΡΑΜ) στον Πειραιά.

Προσφάτως όμως, συνέβη κάτι που μας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Πληροφορηθήκαμε ότι μια δικηγόρος, έπειτα από αυτοψία στη Βασ. Γεωργίου, κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι «κακώς καταχώνονται αρχαία» χωρίς την έγκριση του ΥΠ.ΠΟ. και υπέβαλε μήνυση με αποτέλεσμα τη σύλληψη της υπεύθυνης του συνεργείου των αρχαιολόγων!

Εμείς εντοπίσαμε την Δικηγόρο κ. Ανθή Γιαννούλου, «πρωταγωνίστρια» του περιστατικού που σας προαναφέραμε, η οποία μας περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη:

«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Έχουμε στοιχεία ότι πολύ σημαντικά ευρήματα που καταχώνονται χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου. Η έκθεση του ΚΑΣ από μόνη της δεν δίνει το “πράσινο φως” για τέτοιου είδους ενέργειες, αν δεν λάβει θετική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού. Πηγαίνοντας στο σημείο και ζητώντας απαντήσεις, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει γνώση των διαδικασιών. Κάλεσα την Αστυνομία, προσήγαγε την υπεύθυνη του συνεργείου (που κατά τη γνώμη μου ήταν ανοργάνωτο) για να δώσει εξηγήσεις. Λίγο αργότερα, προσήλθε στο Τμήμα και η αρχαιολόγος κ. Ψαράκη. Μετά τα όσα κατέθεσαν ενώπιον των Αστυνομικών, αφέθησαν ελεύθεροι, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν. Γιατί δεν μας λένε τι έχουν βρει στο σημείο αλλά και στο σύνολο της επέκτασης του ΤΡΑΜ; Γιατί δεν βγάζουν μια ανακοίνωση προς τον τοπικό Τύπο; Γνωρίζω ότι τους έχουν ζητηθεί απαντήσεις εγγράφως αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί. Πήρα τηλέφωνο στο Υπουργείο. Ρώτησα για τη διαδικασία, αν δηλαδή έχουν δώσει εγκρίσεις για τις καταχώσεις σε αυτό το σημείο και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά; Και δεν θέλω να επεκταθώ ακόμη για το σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο υποσταθμός έλξης, εκεί δηλαδή που έχουν βρεθεί τα θεμέλια του παλαιού δημαρχείου. Εκεί, δόθηκαν εγκρίσεις  κατά παράβαση της οικοδομικής άδειας του έργου. Κλείνοντας, θέλω να σας πω τα εξής: Κάνοντας αυτοψία στο σημείο της Β. Γεωργίου ήρθαν άνθρωποι και μου είπαν “καλά τους βάζεις τις φωνές, δεν μας λένε τίποτα”, άλλοι ζητούσαν αν όχι αλλαγή της χάραξης του ΤΡΑΜ, μια ανάδειξη των ευρημάτων, τεχνικά όλα είναι εφικτά, αρκεί να το θέλουμε…».

Οι δηλώσεις της κ. Ανθής Γιαννούλου, αλλά και όσα προηγήθηκαν, ανοίγουν ξανά συζητήσεις στην πόλη για το σοβαρό θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων, τα επεκτατικά σχέδια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τις προσφυγές στο ΣτΕ κ.α. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει προς αποκατάσταση των όσων καταγγέλλονται, να υπάρξουν έγγραφες απαντήσεις από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους για το τι ευρήματα έχουν εντοπιστεί και πώς προστατεύονται.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ επικοινώνησε την Παρασκευή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ζητώντας απαντήσεις είτε από την προϊστάμενη κ. Στέλλα Χρυσουλάκη είτε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο κ. Ψαράκη. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας κρατάμε ενήμερους…

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ