Εφημερίδα Κοινωνική

Στο ΥΠΕΘΑ η ανακαίνιση κτιρίων για πρόσφυγες

 Breaking News

Στο ΥΠΕΘΑ η ανακαίνιση κτιρίων για πρόσφυγες
05 Ιανουαρίου 2018

Σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο προβλέπεται να μετατραπούν ακίνητα στην Αττική και τη Μαγνησία. Πρόκειται για ακίνητα ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και την ανακατασκευή, διαρρύθμιση και αναβάθμισή τους αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (18/12/2017). Εκτιμάται ότι 3.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκ των οποίων μόνο οι 1.104 φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, ενώ οι υπόλοιποι 2.196 ζουν σε συνθήκες επικίνδυνες μέσα στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών χωρίς προστασία ή και στα αστυνομικά τμήματα των νησιών (74 ασυνόδευτα ανήλικα αναφέρονταν σε κρατητήρια στις 15 Δεκεμβρίου 2017).

Τα κτίρια που προβλέπονται στην ΚΥΑ είναι:

• Διώροφο κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους 175 στον Δήμο Πειραιά.

• Τρία ακίνητα από το συγκρότημα είκοσι συνολικά κτιρίων της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» που βρίσκεται στην περιοχή Αγριάς στον Δήμο Βόλου, νομού Μαγνησίας.

• Ισόγειο κτίριο επί της οδούς Κρέμου 124 στον Δήμο Καλλιθέας.

• Διώροφο κτίριο με υπόγειο επί της οδού Μιχαήλ Βόδα 143 στον Δήμο Αθηναίων.

• Δύο πτέρυγες κτιρίων στο συγκρότημα διώροφων κτιρίων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία Βόλου, στον Δήμο Βόλου.

• Διώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα στη θέση «Καμπούδι» στον Δήμο Αγιάσου, στον νομό Λέσβου.

• Διώροφο κτίριο επί της οδού Θουκιδίδου 112 στον Δήμο Πειραιά.

Τα συγκεκριμένα κτίρια δεν θα αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει την εξουσιοδότηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ανακατασκευής ώστε «να καταστούν λειτουργικά για τη στέγαση και φιλοξενία ανηλίκων που χρήζουν ιδιαίτερης και επείγουσας κοινωνικής προστασίας». Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μπορεί να κάνει τις εργασίες με ίδια μέσα, αλλά έχει τη δυνατότητα και να προβεί σε σύναψη συμβάσεων εκτέλεσης έργων και προμήθειας υλικών αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.

Σημειώνεται πάντως ότι, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, εφόσον στα συγκεκριμένα κτίρια στεγάζονται άλλες δραστηριότητες θα χρησιμοποιηθούν οι κενοί χώροι.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ