Εφημερίδα Κοινωνική

Στη φυλακή 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ και οι τρεις «εγκέφαλοι» για το σκάνδαλο με την εκποίηση υλικού

 Breaking News

Στη φυλακή 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ και οι τρεις «εγκέφαλοι» για το σκάνδαλο με την εκποίηση υλικού
19 Δεκεμβρίου 2017

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν αμέσως μετά τις απολογίες τους σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς 11 εκ των κατηγορουμένων, για το μεγάλο σκάνδαλο παράνομης εκποίησης ανακυκλώσιμου υλικού στον ΟΣΕ, από το οποίο το ελληνικό δημόσιο φέρεται να ζημιωθεί με περισσότερο από 7 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες βρίσκονται και οχτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι φέρονται, σύμφωνα με τη δικογραφία ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, που δρούσε από το Φεβρουάριο του 2015 στους κόλπους του ΟΣΕ.

Αντίθετα, ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν άλλοι οχτώ κατηγορούμενοι, που φέρεται να είχαν περιφερειακό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση». Με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέας τους επιβλήθηκαν οι εξής περιοριστικοί όροι: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους αλλά και υποχρέωση καταβολής εγγύησης σε δυο εκ των κατηγορουμένων. από 5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ.

Η παράνομη δράση των φερομένων ως μελών του κυκλώματος αποκαλύφθηκε κατόπιν έρευνας των μελών της οικονομικής αστυνομίας και σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, κά.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι εκποιούσαν ανακυκλώσιμο υλικό από τον ΟΣΕ «στήνοντας» διαγωνισμούς και κλέβοντας στο ζύγισμα των υλικών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλούν και να εκβιάζουν υπαλλήλους που συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία. Το κύκλωμα με επικεφαλής τρεις Ρομά δρούσε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία και κατάφερνε να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη με μέρος μάλιστα του παράνομου χρήματος να έχει διοχετευτεί σε τράπεζες της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν σε τρεις εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονταν Ρομά χωρίς παραστατικά. Αρκεί να αναφερθεί ότι προϊστάμενος διεύθυνσης του ΟΣΕ είχε βάλει την υπογραφή του σε απόφαση για εικονική μεταφορά σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας. Μόνο για την πράξη του αυτή φέρεται να δωροδοκήθηκε με 15.000 ευρώ. Επίσης, στο σπίτι ενός από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ βρέθηκε δεσμίδα με ευρώ με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ