Εφημερίδα Κοινωνική

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ από ΟΛΠ και ΟΛΘ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ φέρνει στο «φως» την Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 Breaking News

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ από ΟΛΠ και ΟΛΘ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ φέρνει στο «φως» την Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης
29 Δεκεμβρίου 2017

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης, εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Αναζήτηση θέσεων ή αναγκών για τη μεταφορά προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε και της ΟΛΘ Α.Ε.». Πρόκειται ουσιαστικά για το επιστέγασμα των προσπαθειών που γίνονται να «εξυγιανθεί» το εργασιακό τοπίο στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Γενικότερα, επιδίωξη του ΟΛΠ αποτελεί η αναπροσαρμογή του μισθολογικού κόστους και του κανονισμού εργασίας, υπό συνθήκες εργασιακής «ειρήνης». Ήδη, οι νέοι μέτοχοι του οργανισμού έχουν κοινοποιήσει στους εργαζομένους πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο απευθύνεται σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2016, το 2017 και το 2018.

Στον ΟΛΠ, ο αριθμός προσωπικού, το 2016, έφτανε τα 1.092 άτομα, ενώ το 2015 τα 1.129 άτομα.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. ενημέρωσε για την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης με τους εκπροσώπους του υπαλληλικού προσωπικού των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1876/1990 και μετά από πολύμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Συνδικάτων και Διοίκησης. Η διάρκεια της νέας σύμβασης ορίζεται διετής. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Capt. Fu Chengqiu «η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σε συνδυασμό με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού διασφαλίζουν τις αποδοχές και συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων συμβάλλοντας θετικά στη μετάβαση του ΟΛΠ σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας”.

Ωστόσο, με την νέα εγκύκλιό του το ΥΠΔΑ, προχωράει ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή στην αναζήτηση θέσεων για τη μεταφορά προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε, στο ευρύτερο δημόσιο, κάτι βεβαίως που πρέπει να γίνει προσεκτικά…

Στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 4404/16 που κύρωσε τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ορίζεται ότι: «Επιτρέπεται η μετάταξη του πάσης φύσεως προσωπικού της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Ο.Λ.Θ. Α.Ε., με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Οργανισμούς Λιμένα, καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατά το χρόνο διενέργειας της μετάταξης».

Παράλληλα με το αρ. πρωτ. 3000/91344/2017/21-12-17 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποιήθηκε ότι 532 εργαζόμενοι της ΟΛΠ Α.Ε. εκφράζουν καταρχήν την επιθυμία τους για μετάταξη σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση η εγκύκλιος της 28ης Δεκεμβρίου για τη αναζήτηση θέσεων εστάλη σε όλα τα υπουργεία με την υποσημείωση να την κοινοποιήσουν άμεσα στα νομικά πρόσωπα που εποπτεύουν και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 11 του Ν. 4404/16.

Στο αιτιολογικό της εγκυκλίου αναφέρεται ότι «προωθείται προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του εν λόγω προσωπικού για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών συμπεριλαμβανομένου πίνακα ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα του προσωπικού».

OLP

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ