Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΕΗ: Τι αλλάζει στο τιμολόγιο για τους πολύτεκνους

 Breaking News

ΔΕΗ: Τι αλλάζει στο τιμολόγιο για τους πολύτεκνους
12 Δεκεμβρίου 2017

Στα 150 εκατ. ευρώ καθορίστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το αντάλλαγμα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Τιμολόγιο Πολυτέκνων που δικαιούνται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη διετία 2015 – 2016.

Οι εν λόγω παροχές εντάσσονται στον συνολικό λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που καλύπτουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το μεγαλύτερο τμήμα του λογαριασμού των ΥΚΩ κατευθύνεται για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με την ηπειρωτική χώρα και τροφοδοτούνται από τοπικές, υψηλού κόστους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Αναλυτικά, το αντάλλαγμα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 62,17 εκατ. ευρώ για το 2015 (τα 62,1 εκατ. προορίζονται για τη ΔΕΗ καθώς η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων ΚΟΤ έχουν παραμείνει πελάτες της ΔΕΗ) και 72,3 εκατ. για το 2016 (72,2 για τη ΔΕΗ).

Για το τιμολόγιο πολυτέκνων το αντάλλαγμα είναι 8,9 και 7,5 εκατ. το 2015 και 2016 αντίστοιχα και δικαιούχος είναι αποκλειστικά η επιχείρηση.

Τα ποσά αυτά εκφράζουν τη διαφορά των εσόδων που έχουν οι προμηθευτές από τους πελάτες που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων (πολύτεκνοι, άνεργοι, άτομα με χαμηλά εισοδήματα κλπ.) σε σχέση με τα έσοδα που θα είχαν αν οι πελάτες αυτοί τιμολογούνταν με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει επιπλέον ότι το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από τους οικιακούς πελάτες για το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (χωρίς δηλαδή τις χρεώσεις για δίκτυα, ΕΤΜΕΑΡ, κλπ.) το 2015 ήταν 95,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μονοφασικές παροχές και 95,10 για τριφασικές παροχές και το 2016 μειώθηκε αντίστοιχα σε 92,81 ευρώ (μονοφασικές) και 92,09 ευρώ (τριφασικές παροχές).

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ