Εφημερίδα Κοινωνική

Από αναβολή σε αναβολή οι πλειστηριασμοί -Τι λένε οι συμβολαιογράφοι

 Breaking News

Από αναβολή σε αναβολή οι πλειστηριασμοί -Τι λένε οι συμβολαιογράφοι
20 Δεκεμβρίου 2017

Αναβάλλονται συνεχώς οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, ενώ όπως όλα δείχνουν, δεν θα πραγματοποιηθούν ξανά στους συγκεκριμένους χώρους.

«Δεν πρόκειται να δούμε ξανά να γίνονται πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία», δηλώνουν με απόλυτη βεβαιότητα οι συμβολαιογράφοι.

Από την άλλη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κάτω από πολλά προβλήματα.

Με τους συμβολαιογράφους να δηλώνουν πως δεν θα επιστρέψουν, εάν δεν λάβουν όσα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, φαίνεται πως οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται μόνο ηλεκτρονικά, κάτι το οποίο είναι άγνωστο πότε θα συμβεί και αν θα έχει αποτέλεσμα.

Οι συμβολαιογράφοι, κάτω από τον φόβο νέων επεισοδίων στα Ειρηνοδικεία, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει προς το παρόν για την προστασία τους, επέλεξαν να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για σήμερα, αλλά και για τις δύο επόμενες Τετάρτες ( 27 Δεκεμβρίου 2017 και 3 Ιανουαρίου 2018).

Κανονικά διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί και οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία που αφορούν σε επισπεύδοντες ιδιώτες.

Οι αναβολές

Για σήμερα και την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν μόνο 22 πλειστηριασμοί ακινήτων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ενώ για την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, δεν είχε αναρτηθεί κανένας πλειστηριασμός.

Από τους 22 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι πέντε αφορούν σε διαφορές ιδιωτών, δηλαδή επισπεύδοντες είναι ιδιώτες και στους υπόλοιπους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες.

Δεν είναι όμως μόνο οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που απέχουν από τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία.

Από τη διαδικασία στα Ειρηνοδικεία απέχουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας, (εκτός από τον Σύλλογο Λάρισας), ενώ δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσουν ούτε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ,αφού δεν διαθέτουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «στον πάγο»

Το σχέδιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωράει προς το παρόν αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες.

Οι δανειστές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, καταγράφουν τις καθυστερήσεις που ήδη σημειώνονται και στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση ότι αν δεν τρέξουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Ο SSM ζητά περίπου 3.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι το τέλος Μαρτίου ως προϋπόθεση για τα stress test των τραπεζών, οι οποίες συνολικά για το επόμενο έτος προγραμματίζουν 15.000 – 20.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας θέλουν να γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί αλλά δεν δέχονται να υπογράψουν με την ιδιωτική εταιρεία τη σύμβαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Διαφωνούν με τον τρόπο που στήθηκε η διαδικασία, θέλουν το ηλεκτρονικό σύστημα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να εποπτεύει την όλη διαδικασία, δεν συμμετέχουν στην πιστοποίηση και σε όλες τις προκαταρκτικές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πράξεις και ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα αναμένεται να διενεργηθούν 8 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων με επισπεύδουσες τις τράπεζες, ενώ 4 πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή.

Οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι από τη που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις δανειοληπτών που θα εμφανιστούν στην τράπεζα λίγο πριν τον πλειστηριασμό για να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ