Εφημερίδα Κοινωνική

Πρεμιέρα με αγκάθια για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

 Breaking News

Πρεμιέρα με αγκάθια για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
06 Οκτωβρίου 2017

Επειτα από την πεντάωρη συνάντηση της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών και των εργαζομένων στον Ηλεκτρικό, χθες χαμήλωσαν οι τόνοι για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αποκαταστάθηκαν οι γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι εργαζόμενοι στα εκδοτήρια συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους και ο ΟΑΣΑ άρχισε ήδη να εφαρμόζει κάποιες διορθώσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εφαρμογή της «έξυπνης» κάρτας.

Συμφώνησαν επίσης σε νέα συνάντηση που θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Παραμένει μόνον ένα «αγκάθι», καθώς το σωματείο των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει τη στάση του σε σχέση με την απειλή του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για εισαγγελείς και απολύσεις.

«Τη θεωρούμε απαράδεκτη και ζητάμε από τον υπουργό να την ανακαλέσει», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου Λευτέρης Ρενιέρης.

Σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος και τόνισε: «Μας άκουσαν και κατάλαβαν ότι σκοπός δεν ήταν να μπλοκάρουμε, αλλά να βοηθήσουμε να λειτουργήσει το νέο σύστημα».

Από την πλευρά του ο ΟΑΣΑ αποδέχεται ότι υπήρξαν μικροπροβλήματα, που είναι αναπόφευκτα σε ένα πολυσύνθετο τεχνολογικά έργο, και αναφέρει ότι από τα 200.000 εισιτήρια που εκδόθηκαν χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις σε περίπου 100 περιπτώσεις. Διευκρινίζει ότι όλες οι διορθώσεις, με βάση τη σύμβαση, βαρύνουν την ανάδοχο κοινοπραξία.

«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει μπει στη ζωή των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης. Τα έσοδα βαίνουν αυξανόμενα και ήδη έχουν ξεπεράσει το 10% των πωλήσεων», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης.

Κρίσιμο τεστ

metro-epivates

«Το επιβατικό κοινό ανταποκρίνεται με μεγάλη προθυμία και δείχνει εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που καταβάλλουν η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων και οι εργαζόμενοι για να φέρουν τη νέα εποχή στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης.

Οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν κρίσιμο τεστ για το οριστικό πέρασμα των συγκοινωνιών στην ηλεκτρονική εποχή.

Η απόφαση για την κατάργηση των μηνιαίων καρτών από χαρτί είναι οριστική, ενώ στο τέλος του μήνα θα πάψουν να διατίθενται και τα χάρτινα εισιτήρια.

Ωστόσο, οι μπάρες εισόδου-εξόδου στις γραμμές του μετρό και του Ηλεκτρικού θα κλείσουν ανάλογα με τον βαθμό διείσδυσης των νέων συστημάτων, που δεν μπορεί να καλύπτει λιγότερο από το 70% του επιβατικού κοινού.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα, για τα οποία μας μίλησε ο Λευτέρης Ρενιέρης.

Χθες στον σταθμό της Ομόνοιας τρεις επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν επί ένα τετράωρο γιατί το μηχάνημα του εκδότη έδειχνε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία, αλλά η κάρτα ήταν… κενή.

Σε πολλούς σταθμούς του Ηλεκτρικού δεν υπάρχουν POS που διευκολύνουν τους επιβάτες στην έκδοση εισιτηρίων και καρτών μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας. Στο δίκτυο του μετρό έχει εφοδιαστεί με μηχανήματα το 70% των σταθμών.

Διαπιστώθηκε ακόμη και… χωροταξικό ζήτημα. Σε ορισμένους σταθμούς του Ηλεκτρικού δεν χωράνε τα μηχανήματα και οι εργαζόμενοι ακροβατούν για να εκδώσουν κάρτες και εισιτήρια.

«Είχαμε ενημερώσει τους αρμοδίους από τον Ιούλιο», μας λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ και διευκρινίζει ότι το ανθυγιεινό επίδομα δεν συνδέεται με την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. «Είναι ένα αίτημα που εκκρεμεί από το 2014 και την κοινή υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί τότε και ήταν άδικη για τους εκδότες εισιτηρίων», διευκρινίζει.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το επιβατικό κοινό έχει στη διάθεσή του δύο κατηγορίες κάρτας, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας:

Την απρόσωπη, που εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Την προσωποποιημένη, που εκδίδεται προς το παρόν από εννέα σταθμούς του μετρό και του Ηλεκτρικού (Σύνταγμα, Αγία Μαρίνα, Δ. Πλακεντίας, Ελληνικό, Ανθούπολη, Πειραιάς, Κηφισιά, Ομόνοια και Αττική), δύο του τραμ (Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή) και στο εκδοτήριο των λεωφορείων στην οδό Οθωνος, στο Σύνταγμα. Ο κάτοχος της συγκεκριμένης κάρτας, σε περίπτωση απώλειας, μπορεί να την ακυρώσει και να εκδώσει νέα χωρίς επιβάρυνση.

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας, ο επιβάτης πρέπει να προσκομίσει τα εξής:

Επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ

Την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο υπάλληλος στα εκδοτήρια καταχωρίζει τα στοιχεία του και τον καλεί να εισαγάγει τον 8ψήφιο αριθμό ασφαλείας. Στη συνέχεια προχωρά σε λήψη φωτογραφίας ή σκανάρει αυτή που θα του φέρει ο επιβάτης και ακολουθεί η έκδοση της «έξυπνης» κάρτας. Το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών παραμένει 30 ευρώ για όλους τους τύπους.

Επιλογές που συμφέρουν

exypno_eisitirio

Οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας έχουν τις εξής επιλογές:

Να αγοράσουν το «έξυπνο» εισιτήριο του 1,40 ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε όλα τα μέσα για 90 λεπτά, περιλαμβανομένου και του Προαστιακού για το τμήμα από τη Μαγούλα ώς το Κορωπί. Για την πρώτη αγορά πρέπει να δώσουν το λιγότερο 4,50 ευρώ, αλλά στη συνέχεια μπορούν να το φορτώσουν με όποιο ποσό επιθυμούν, αρχίζοντας από 1,40 ευρώ.

Να προτιμήσουν το πακέτο των 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10, πληρώνοντας 14 ευρώ. Ετσι πετυχαίνουν μείωση της τιμής του από 1,40 σε 1,27 ευρώ. Η συγκεκριμένη προσφορά ευνοεί επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα μεταφοράς και γι” αυτό δεν τους συμφέρει η μηνιαία κάρτα των 30 ευρώ.

Να εξετάζουν αν τους συμφέρουν οι άλλοι τύποι εισιτηρίων: το ημερήσιο των 4,5 ευρώ για απεριόριστες διαδρομές σε ένα 24ωρο από την πρώτη επικύρωση, το πενθήμερο των 9 ευρώ και το τουριστικό των τριών ημερών που κοστίζει 22 ευρώ και περιλαμβάνει μία διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ