Εφημερίδα Κοινωνική

Ιστορικός περίπατος – Περπατάμε τη Κυριακή στις γειτονιές της Νίκαιας

 Breaking News

Ιστορικός περίπατος – Περπατάμε τη Κυριακή στις γειτονιές της Νίκαιας
18 Οκτωβρίου 2017

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» οργανώνουν, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ιστορικό περίπατο στη Νίκαια.

Το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με 66.000 € από τη Περιφέρεια Αττικής, στοχεύει να μελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να εμπλακούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Πειραιά και να ασχοληθούν µε την ιστορία της γειτονιάς τους, σε μια προσπάθεια να διασωθούν και να αναδειχθούν η προσφυγική ιστορία και η πολεοδομία των γειτονιών της πόλης που μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετηθεί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια προφορικής ιστορίας και έγινε, πρόσφατα, ο πρώτος ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα και ακολουθεί αυτός της Νίκαιας, με εκκίνηση στις 10.30 το πρωί, από το Κηποθέατρο (Προύσσης και Κύπρου).

Θα περπατήσουμε πλάι στις κατοικίες των προσφύγων και στα μέρη που ταυτίστηκαν με την αντίσταση και τη πάλη ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συζητάμε για την ιστορία της πόλης και τις ιστορίες των κατοίκων της.

Ο περίπατος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00

Παράλληλα θα γίνει συζήτηση για τις ιστορίες της πόλης και των κατοίκων της. Ξεναγοί στην περιήγηση θα είναι η κυρία Εύη Προύσαλη και ο κ. Νικήτας Αλιφέρης.

Το πρόγραμμα του περιπάτου

10.30 π.μ. Σημείο εκκίνησης Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης).

Καλωσόρισμα.

Πρώτη στάση: Βοσπόρου και Μαινεμένης.

Η Νέα Κοκκινιά των προσφύγων, η εγκατάσταση και τα πρώτα σχέδια αποκατάστασης.

Δεύτερη στάση: Πέτρου Ράλλη και Γεροβάσιου Γρεβενών.

Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού: Η καθημερινότητα των προσφύγων και οι διαφορετικοί τύποι εγκατάστασης.

Τρίτη στάση: Πλατεία της Οσίας Ξένης.

Οι πρόσφυγες της Νέας Κοκκινιάς οργανώνονται στην Αντίσταση.

Τέταρτη Στάση: Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς.

Στο παλιό ταπητουργείο της πόλης, στον τόπο που ταυτίστηκε με την αντίσταση και τη θυσία των κατοίκων της Νίκαιας.

Πέμπτη στάση: Χαμάμ «Μικρά Ασία».

Στο Χαμάμ ζωντανεύουν οι μνήμες και οι ιστορίες των κατοίκων της πόλης.

Ο περίπατος στην… ιστορία της Νέας Κοκκινιάς, της μεγάλης προσφυγούπολης που είναι ταυτισμένη με την προσφυγιά και την αντίσταση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ