Εφημερίδα Κοινωνική

Στη δημοσιότητα το ψηφιακό αρχειακό υλικό της ΕΛΑΣ από το 1953

 Breaking News

Στη δημοσιότητα το ψηφιακό αρχειακό υλικό της ΕΛΑΣ από το 1953
22 Σεπτεμβρίου 2017

Τα πιο σκοτεινά χρόνια της ελληνικής ιστορίας βρίσκονται μέσα στις σελίδες των περιοδικών της ελληνικής αστυνομίας που από σήμερα θα έχει πρόσβαση ο κάθε Έλληνας πολίτης καθώς αρχειακό υλικό από το 1953 μέχρι και σήμερα ψηφιοποιήθηκε και βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Επιλέγοντας τη χρόνια ο αναγνώστης μπορεί να περιδιαβεί την ιστορία όπως είχαν επιλέξει να την καταγράφουν οι αστυνομικοί στα επίσημα περιοδικά τους. Χρόνια σκληρά, δύσκολα και κάποιες φορές μαύρα για το τόπο. Όμως τελικά ίσως όπως έχει πει και ο ποιητής » να μάθαμε φίλε μου να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά ..»

Αρχείο Policemagazine: Ήρωες και μάρτυρες αστυνομικοί

Και μπορεί το πρώτο τεύχος την 1 Ιουνίου 1953 να ήταν αφιερωμένο » εις μνήμης των νεκρών ηρώων και μαρτύρων της αστυνομίας πόλεων ..» ( όπως ήταν χαρακτηριστικά ο τίτλος) όμως θα δει κανείς και αναφορές για τη λειτουργία της αστυνομίας που σχεδόν 60 χρόνια μετά, μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ, όπως για παράδειγμα σε τεύχος της ίδιας χρονιάς όπου αστυνομικός διευθυντής καταγραφεί «Σήμερον η μάχη κατά της εγκληματικότητας εν γένει δεν πρέπει ούτε επιτρέπεται να διεξάγεται εμπειρικώς και με μέσα αναχρονιστικά και μεσαιωνικά. Αλλά κατά τρόπο πολιτισμένον με τη συνεργασία όλων των σύγχρονων επιστημονικών ψυχολογικών, κοινωνικών και τεχνικών παραγόντων»

Αρχείο Policemagazine 2

Στην επίσημη παρουσιάση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε ότι » … γίνετε προσπάθεια να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν διακατέχεται πλέον από ενοχές, αναστολές, ούτε από εμμονές και ιδεοληψίες.»

Όλες οι καταγραφές έχουν μεταφερθεί αυτούσιες στην ηλεκτρονική σελίδα χωρίς καμία παρέμβαση. Πολιτικά γεγονότα … Ακραία γεγονότα…. ακόμα και μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας. Από το βασιλικό στέμμα , τη δικτατορία και μέχρι την εγκαθίδρυση και πάλι της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αρχείο Policemagazine, 21η Απριλίου

Αρχείο Policemagazine, 21 Απρίλη

Η έρευνα για να συγκεντρωθεί το υλικό ήταν αποτέλεσμα δουλειάς του τμήματος ιστορίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και της διεύθυνσης επικοινωνίας, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβαλας τόνισε «….Η βασική παραδοχή συνίσταται στον γενικά παραδεκτό κανόνα πως όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος το παρελθόν τόσο καλύτερα «βλέπει» το μέλλον· και καθώς το παρόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φυσική κατάληξη του παρελθόντος, παρόν και μέλλον χωρίς παρελθόν δεν μπορεί να υπάρξει….»

Αρχείο Policemagazine, ΚΚΕ

xronika


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ