Εφημερίδα Κοινωνική

Στο Οικοτροφείο-Κολαστήριο του Πειραιά

 Breaking News

Στο Οικοτροφείο-Κολαστήριο του Πειραιά
31 Αυγούστου 2017

Τον Μάιο του 2011, ο Γ., ένα παιδί με μικρή διανοητική υστέρηση, τότε 13 ετών (τώρα 19 ετών) , πέρασε με εισαγγελική παραγγελία την πόρτα ιδιωτικού οικοτροφείου ανήλικων αγοριών στον Πειραιά (Τσακάλωφ 31) με την επωνυμία «Παιδικό Σπίτι», προκειμένου να βρει τη φροντίδα, την ασφάλεια και την προστασία που δεν μπορούσαν να του εξασφαλίσουν οι δικοί του.

paidiko

Λίγους μήνες μετά, προς το τέλος της χρονιάς, άρχισε να εκμυστηρεύεται σε καθηγήτρια του Γυμνασίου όπου φοιτούσε, όσα είχε ζήσει στα χέρια του προέδρου του οικοτροφείου (Κωνσταντίνος Λαλαούνης), ενός άντρα τότε 80 ετών, που διοικούσε το ίδρυμα από την αρχή της λειτουργίας του το 1963 με τρόπο απόλυτα συγκεντρωτικό.

Ο Γ. διηγήθηκε ότι ο πρόεδρος τον αποκαλούσε «το κορίτσι μου», ότι τον απομόνωνε στο ασανσέρ, στις αποθήκες του υπογείου και στις τουαλέτες, όπως και στο σπίτι του στη Δροσιά, όπου πήγαιναν το καλοκαίρι και αρκετά Σαββατοκύριακα τα παιδιά, και τον θώπευε ή τον αυνάνιζε.

lalaounhs

Κωνσταντίνος Λαλαούνης

Οι εκμυστηρεύσεις του θορύβησαν έντονα την καθηγήτρια, η οποία υπέβαλε στις αρχές του 2012 γραπτή αναφορά στον Συνήγορο του Παιδιού.

Την ίδια περίοδο, η νονά ενός παιδιού, τα αδέλφια του οποίου φιλοξενούνταν στο οικοτροφείο (Τσακάλωφ 31) είχε προσπαθήσει να φέρει σε επικοινωνία τα αδέλφια μεταξύ τους, αλλά συνάντησε την πλήρη άρνηση του προέδρου του ΔΣ, άρνηση που της γέννησε υποψίες και την οδήγησε να απευθυνθεί και αυτή στον Συνήγορο του Παιδιού για να μπορέσει να δει τα παιδιά στο «Παιδικό Σπίτι».

Όταν τελικά συναντήθηκαν, παρουσία του Συνηγόρου, διαπίστωσε πως τα παιδιά ήταν ασυνήθιστα σιωπηλά, εσωστρεφή και φοβισμένα, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν καταγγελίες για το συγκεκριμένο οικοτροφείο. Ένα-δυο χρόνια νωρίτερα, μια ανάδοχη μητέρα και μια παιδαγωγός σε άλλο ίδρυμα για παιδιά είχαν ενημερώσει προφορικά τον Συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, ότι δέχτηκαν μαρτυρίες πρώην φιλοξενουμένων του οικοτροφείου πως είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο κ. Μόσχος, που έχει πει δημοσίως πως είχε φιλικές οικογενειακές σχέσεις με τον πρόεδρο του οικοτροφείου -συνόδευε μάλιστα στην κατασκήνωση τα παιδιά του οικοτροφείου όταν ήταν μικρός- και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεν προχώρησε τότε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση. Ωστόσο, η γραπτή αναφορά της εκπαιδευτικού και τα νέα δεδομένα οδήγησαν τον Συνήγορο να δράσει.

Έναν χρόνο μετά, στα τέλη του 2012, υπέβαλε εμπιστευτικό υπόμνημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, που παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια κύρια ανάκριση.

Οι καταθέσεις δώδεκα παιδιών που φιλοξενούνταν τότε ή είχαν φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο, όπως επίσης εργαζομένων και δύο κοινωνικών λειτουργών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έκαναν έρευνα, αποκάλυψαν ένα περιβάλλον ζόφου, στο οποίο ο πρόεδρος ασκούσε απόλυτη εξουσία σε εργαζομένους και παιδιά και ικανοποιούσε πάνω στα τελευταία τις σαδιστικές και σεξουαλικές επιθυμίες του.

Βαρύτατο κατηγορητήριοdikasthrio

Ο πρόεδρος, που παραιτήθηκε υπό το βάρος των καταγγελιών κι ενώ από τις αρχές του 2013 η Εισαγγελία Πειραιά απαγόρευσε την οποιαδήποτε επικοινωνία του με τα παιδιά του οικοτροφείου, προφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 και σήμερα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες για την περίοδο 2001-2012:

Αποπλάνηση ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, όπως και σε βάρος ατόμου του οποίου καταχράστηκε τη διανοητική αναπηρία, και ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας.

Η δίκη, που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου, συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, αναδεικνύει πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του οικοτροφείου όπως και για την αποτελεσματικότητα των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών των ιδιωτικών οικοτροφείων ανηλίκων.

Αντίθετα από δημοσιεύματα των τελευταίων ετών στον πειραιώτικο και αθηναϊκό Τύπο, που μιλούν για τη «διάπλατα ανοιχτή αγκαλιά» και την «οικογενειακή θαλπωρή και τη ζεστασιά» του οικοτροφείου και αναφέρονται στον πρόεδρό του με τους χαρακτηρισμούς «οραματιστής», «ήρωας της ανθρωπιάς, της κατανόησης, της αγάπης για τα παιδιά», που διακατέχεται από «μεράκι εφήβου», τέσσερα παιδιά μίλησαν κατά τη διάρκεια της δίκης για τη ζωή τους στο οικοτροφείο, παραπέμποντας σε καταστάσεις ακραίας στέρησης της ελευθερίας, ακραίου αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και βασανιστηρίων: «Φυλακή», «Κατοχή, Χούντα» «Γκουαντάναμο».

Με αποφασιστικότητα, αλλά και φανερή φόρτιση που τους δυσκόλευε όσο προχωρούσαν στη διήγηση όσων έζησαν και είδαν από την ηλικία των επτά-οκτώ χρόνων, ανέφεραν πως ο κατηγορούμενος διάλεγε τα πιο αδύναμα παιδιά, αυτά που δεν έφερναν αντίσταση, και τα στρίμωχνε όταν ήταν μόνα για να πιάσει τα γεννητικά τους όργανα και τα οπίσθια, να τα δαγκώσει στον λαιμό και στα χείλη.

«Επειδή έχει συχνοουρία, μας έδινε το χαρτί από τα γεννητικά του όργανα για να σκουπιστούμε», είπε ένας. Κάποιοι είχαν δει τον κατηγορούμενο να ασελγεί σε άλλους, στα ίδια του τα αδέλφια, στον Γ., το παιδί με τη νοητική υστέρηση.

 

Αποτέλεσμα της ανωτέρω υπόθεσης:

Σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδίκασε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον 86χρονο σήμερα Κωνσταντίνο Λαλαούνη, πρώην πρόεδρο του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, από το 1963 μέχρι το 2012, που κρίθηκε ένοχος για τα κακουργήματα της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, όπως και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας (τα δύο πρώτα αδικήματα με πλειοψηφία 6-1, το τελευταίο ομόφωνα). Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου!!!

Η απόφαση δικαιώνει όσα παιδιά βρήκαν το θάρρος να καταθέσουν στην ανάκριση και στο δικαστήριο όσα φοβερά έζησαν και είδαν στο οικοτροφείο από το 2001 ώς το 2012, κάποια ακόμα σε ηλικία 5 και 7 ετών (τότε), έχοντας να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία των πάντων, πλην ελάχιστων εκπαιδευτικών και ανάδοχων μητέρων που τα εμπιστεύτηκαν. Σημειώστε ότι για το θέμα τοποθετήθηκε μέχρι και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου κάνοντας λόγο για «σκοτεινή ζώνη» 1.500 ιδιωτικών ιδρυμάτων πρόνοιας σε όλη τη χώρα! «Σημείωσε ότι τα όσα καταγράφηκαν στον Πειραιά είναι η μία όψη αυτού του αχαρτογράφητου τοπίου, «η άλλη είναι το Γηροκομείο Αθηνών με τεράστιες περιουσίες, 1.000 ακίνητα και 100 ρακένδυτους ηλικιωμένους… τα πάντα θα ελεγχθούν».

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ