Εφημερίδα Κοινωνική

Το παλιό νεκροταφείο της Νίκαιας γίνεται πάρκο

 Breaking News

Το παλιό νεκροταφείο της Νίκαιας γίνεται πάρκο
14 Ιουλίου 2017

Το πρώην νεκροταφείο Νεαπόλεως, ένας χώρος που σήμερα είναι αδιάφορος και άβατος για τους πολίτες, σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι το σημείο ραντεβού τους για να ξεσκάσουν. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αξιοποίηση των 46 στρεμμάτων του πρώην νεκροταφείου και πλέον υπάρχει, έστω σε μικρογραφία με μακέτες, μια εικόνα από το μέλλον. Η ομάδα αρχιτεκτόνων που κέρδισε το βραβείο λέγεται topio7, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμπεριληφθούν για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου και θετικά στοιχεία από άλλες προτάσεις.

«Χωρίς τσαπατσουλιές»

Η διαφορά σε σχέση με πολλές άλλες περιπτώσεις νεκροταφείων που έγιναν πάρκα και χώροι αναψυχής, είναι ότι γίνονται μελετημένες κινήσεις, σημειώνει στην «Αυγή» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας Κώστας Τσεφαλάς. Αφού ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος (20 χρόνια) για να αποκτήσει άλλη χρήση ο χώρος, αντί ενός αναβρασμού να γίνουν όλα γρήγορα κι όπως όπως, ώστε να πιστωθεί στον δήμο το έργο, σύμφωνα με τον Κ. Τσεφαλά υπήρξε πρώτα μέριμνα να διαπιστωθεί αν ο χώρος είναι καταρχάς κατάλληλος. Έπειτα από σχετική προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησε εδαφολογική και μικροβιολογική μελέτη του χώρου, όπου διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του εδάφους είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ότι μπορεί να γίνει εκπόνηση μελετών για την αναβάθμιση του χώρου. “Η φύση έκανε τη δουλειά της” λέει ο Κ. Τσεφαλάς. Και εφόσον γίνουν τα έργα, θα την κάνει ακόμη καλύτερα.

Μεσογειακοί κήποι 

Στις εισόδους του πάρκου, θα συνεχίσουν να στέκονται, αγέρωχα, κυπαρίσσια. Θα θυμίζουν κάτι από το παρελθόν χωρίς όμως αυτό να στοιχειώνει, αλλά να δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν από καιρό σε καιρό να γίνουν και καλύτερα, όχι μόνο χειρότερα. Κατά μήκος των δρόμων για περίπατο θα υπάρχουν μεσογειακοί κήποι με οπωροφόρα δέντρα και παρτέρια που θα λειτουργούν είτε σαν καθιστικά, καθότι σε σχήμα κιβωτίου, είτε σαν ραφές βλάστησης που ξεπηδούν από το έδαφος. Οι πευκώνες θα διατηρηθούν και θα προστεθούν ξύλινα καθιστικά και τραπέζια για πικνίκ, με βασική επιδίωξη να μη χαθεί κάτι απ’ την ατμόσφαιρα του χώρου.

Θα προστεθούν κι άλλα δέντρα και, ανάλογα την εποχή, ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει μια διαφορετική όψη του πάρκου. Έχει επιλεχθεί η φύτευση αειθαλών και φυλλοβόλων δέντρων ώστε να υπάρχει εναλλαγή ανάλογα με την πάροδο των τεσσάρων εποχών.

Κεντρικό ρόλο στο πάρκο θα έχει το νερό, με το υγρό στοιχείο να υπάρχει σε πολλά σημεία του πάρκου, με αποκορύφωμα τη λίμνη που θα λειτουργεί σαν “Κήπος του νερού” έχοντας εξέδρα θέασης και βλάστηση γύρω γύρω. Η λίμνη θα λειτουργεί και ως φυσικός ταμιευτήρας του νερού της βροχής.

Στον κεντρικό χώρο του πάρκου θα υπάρχει ένα μεγάλο ξέφωτο στάσης, όπως το αποκαλεί ο δήμος, όπου θα τοποθετείται εστιατόριο 150 θέσεων. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων, με ένα γήπεδο μπάσκετ και δύο για βόλεϊ. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται και από το γειτονικό, πρόσφατα κατασκευασμένο Δημοτικό Σχολείο. Το κτίριο των χωνευτηρίων θα ανακαινιστεί και θα επαναλειτουργήσει ως χώρος μνήμης, θα δημιουργηθεί επίσης πίστα mountainbike, κάτι που όπως μας λένε από τον δήμο ήθελαν πολύ καιρό να συμβεί βλέποντας τις διάφορες παρέες πιτσιρικάδων με τα ποδήλατά τους να μην έχουν έναν δικό τους χώρο.

Θα υπάρχει επίσης πάρκο οικόσιτων ζώων και τα απορριμματοφόρα που βρίσκονται σε σημείο του παλιού νεκροταφείου θα απομακρυνθούν και θα παρκάρουν αλλού.

Για τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν τονίζεται στη μελέτη ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο. Υπάρχει μόνο η επιλογή της μεταφύτευσης, συν ότι θα προστεθούν και άλλα δέντρα.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ