Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: 123 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΕΦΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΩΔΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

 Breaking News

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: 123 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΕΦΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΩΔΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ
08 Ιουλίου 2017

Στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου οι Σχολές της Εφορείας Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου παρουσίασαν μια σειρά Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων – Μουσικές συναυλίες, Θεατρικές παραστάσεις ( τόσο από τη Δραματική Σχολή όσο και από το Θεατρικό Εργαστήρι ) και Χορευτικά, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της Σχολικής χρονιάς 2016-2017 και εν όψη των Πτυχιακών και Διπλωματικών εξετάσεων του Ιουνίου, για το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι Εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συναυλίες των Σπουδαστών και Καθηγητών του «ΩΔΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και έληξαν την Τετάρτη 29 Ιουνίου με την Θεατρική παράσταση ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη, από τους τελειόφοιτους της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, ο Έφορος Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιος Δρούζας αναφέρθηκε στην συμβολή των τριών Καλλιτεχνικών Σχολών του Πειραϊκού Συνδέσμου, στα Γράμματα, τις Τέχνες και τα Καλλιτεχνικά δρώμενα της Χώρας τα τελευταία 123 χρόνια, αλλά και στην εν γένει προσφορά του Πειραϊκού Συνδέσμου στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και στην Κοινωνία.

Συγκεκριμένα είπε : « Η Ιστορία του ΩΔΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αρχίζει το 1894 ταυτόχρονα, με την Ίδρυση του ‘Μουσικού και Αθλητικού Συλλόγου’ με την επωνυμία ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ από μία ομάδα Πειραιωτών, με σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από 1500 ολόκληρα χρόνια. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ανέδειξαν τον Π.Σ. ως το κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της Πόλης του ΠΕΙΡΑΙΑ και όχι μόνο.

Πράγματι, μέλη ης Χορωδίας του ΩΔΕΙΟΥ και της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ομάδας, μετείχαν στις εορταστικές Εκδηλώσεις των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 1896.

Το 1903 αναγνωρίζεται από το κράτος ως πλήρες Ωδείο με τον τίτλο «ΩΔΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».

Το 1914 Ιδρύθηκε η Σχολή Θεάτρου με Δ/ντές τους Βασίλειο Ρώτα και Μιχάλη Κουνελάκη, μετέπειτα με τον Πειραιώτη Ηθοποιό και Λογοτέχνη Γκίκα Μπινιάρη και συνέβαλλε τα μέγιστα, στα Πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής εκείνης. Στη Σχολή φοίτησαν, ο Αιμίλιος Βεάκης, η Κατίνα Παξινού και άλλοι καταξιωμένοι Ηθοποιοί. Το 1984 η Σχολή αναγνωρίσθηκε ως ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, προσφέροντας 3ετη προγράμματα με Πτυχίο Υπουργείου».

Τέλος, ο κ. Γ. Δρούζας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας : « …κλείνοντας την Ιστορική αυτή διαδρομή του Πειραϊκού Συνδέσμου, θα ήθελα να αναφέρω την Ίδρυση της ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ το 1930 από την Γαλλίδα Μary Jourdan, η οποία διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθύντρια. Η Σχολή προσέφερε, και συνεχίζει να προσφέρει μέχρι σήμερα, έργο μεγάλων αξιώσεων στο πνεύμα της παράδοσης και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής ».

ΣΧΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 ξεκίνησαν οι ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ με τους Σπουδαστές από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων, με τα έργα : Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (απόσπασμα) « Ένα μύθο θα σας πω…», «Συμπέθεροι από τα Τύρανα», των Θ. Παπαθανασίου & Μ. Ρέππα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φρεντερίκο Γκάρθια Λόρκα σε Διδασκαλία Γιάννη Στόλλα και Σταύρου Καραγιάννη.

Συνεχίστηκε με τους σπουδαστές του Α’, Β΄ & Γ΄ έτους της ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ με Θεατρικό Τραγούδι, Μουσικό αφιέρωμα στον Μ. Χατζηδάκι, Θ. Μικρούτσικο και Β. Παπακωνσταντίνου, με διδασκαλία Σάκη Τσιλίκη, στην οποία εκτός των άλλων παραβρισκόμενων, τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο Μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρόυτσικος.

Επίσης, παρακολουθήσαμε παραστάσεις των σπουδαστών, σε Εκφραστική Κίνηση και Μοντέρνο Χορό.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου, οι σπουδαστές του Α’ έτους της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, έπαιξαν τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΟΓΗ « Παραλογή του νεκρού αδελφού », σε διδασκαλία του Ηθοποιού, Σκηνοθέτη και Διευθυντή της Δραματικής Σχολής κ. Σταύρου Καραγιάννη.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κα Τάνια Μεγαλοοικονόμου, ανέφερε: « Νιώθω πολύ υπερήφανη που σήμερα θα δούμε και θα ακούσουμε τα νιάτα του Α’ έτους, τους ηθοποιούς μας, να μας παρουσιάσουν μια Δημοτική παραλογή.

Δημοτική παραλογή σημαίνει Δημοτικό Τραγούδι με φανταστική υπόθεση την οποία έχει αποδώσει θεατρικά ο Σωτήρης Χατζάκης.

Αισθάνομαι υπερήφανη, και το επαναλαμβάνω, και συγκινημένη, διότι όλα αυτά διαδραματίζονται στο Ιστορικότερο Πολιτιστικό κέντρο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έχοντας όλους αυτούς τους συντελεστές δηλ. τους καθηγητές στο πλευρό τους, τα παιδιά γεμίζουν την ψυχή τους με τις ατελείωτες ώρες διδασκαλίας και έτσι συμπληρώνουν τον στόχο που αγάπησαν, βάζοντας το αποτύπωμά τους στην υποκριτική. Πιστεύω ότι όλα θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία».

Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν από τους σπουδαστές του Β΄ έτους της Δραματικής Σχολής με αποσπάσματα, από Έργα του ΤΣΕΧΩΦ και ΑΙΣΧΥΛΟΥ, όπως «Ο Γλάρος», «Ο Βυσσινόκηπος», «Προμηθέας ο Δεσμότης», «Αγαμέμνων», και «Μήδεια». Οι Βετείς σπουδαστές τελείωσαν με την θεατρική παράσταση του ΛΟΡΚΑ «Ματωμένος Γάμος», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και Διδασκαλία Σταύρου Καραγιάννη.

Οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2017, με την θεατρική παράσταση ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη και Διδασκαλία-Σκηνοθεσία του Τάσου Αλατζά, από τους τελειόφοιτους ( Γ’ έτος ) της Δραματικής Σχολής.

Ενώ στις 19 και 23 Ιουνίου είχαν προηγηθεί, αντίστοιχα, οι παραστάσεις των ίδιων σπουδαστών, οι ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ του Τσέχωφ σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη και διδασκαλία της Τζίνης Παπαδοπούλου και ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Κώστα Ταχτσή και Διδασκαλία του Γιάννη Στόλλα.

droyzas

Ο Έφορος Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Γεώργιος Δρούζας

Ο Έφορος Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιος Δρούζας στη σύντομη ομιλία του, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό της Προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου κας Αντωνίας Μεγαλοοικονόμου , συνεχάρη όλους τους συντελεστές της παράστασης, σπουδαστές, καθηγητές και εξήρε την τεράστια συμβολή του Διευθυντή της Δραματικής Σχολής Ηθοποιού και Σκηνοθέτη κ. Σταύρου Καραγιάννη, για τις καθημερινές, συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για την αναγέννηση της μεγάλης ιστορικής Σχολής Θεάτρου, « της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής και το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων», όπως χαρακτηριστικά, είπε.

22

Σπουδαστές Γ΄έτους της Δραματικής Σχολής στην παράσταση » Τρεις Αδελφές » του Τσέχωφ.

Ο κ. Σταύρος Καραγιάννης, στο τέλος της παράστασης, συνεχάρη τους σπουδαστές και ανέφερε : « Είμαι βαθιά συγκινημένος και ταυτόχρονα αισθάνομαι υπερήφανος για όλους εσάς. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείξατε και την υπομονή που είχατε, για το πάθος, την αγάπη και την προσήλωσή σας στην καθημερινή εκπαίδευση, στις πρόβες και σε όλα τα δοκιμαστικά που απαιτήθηκαν για την ολοκληρωμένη κατάρτισή σας στην Θεατρική Τέχνη. Θέλω, επίσης, να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από όσους τυχόν πίκρανα και στεναχώρησα, στην πίεση και το άγχος της καθημερινής μας συνεργασίας, για την επίτευξη των στόχων μας και το καλύτερο αποτέλεσμα. Για τον εαυτό μου δεν συνηθίζω να μιλάω, μιλάει συνήθως ο κ. Δρούζας και τον ευχαριστώ. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, καθηγητές και διοικητικούς καθώς και όσους αφιλοκερδώς μας προσέφεραν την βοήθεια τους ». Ο κ. Καραγιάννης έκλεισε λέγοντας « από σήμερα ανήκετε στην μεγάλη Οικογένεια των Ηθοποιών, καλώς ήλθατε και καλή Σταδιοδρομία ».

33

Η Πρόεδρος του Π.Σ. κα Αντωνία Μεγαλοοικονόμου με τον Έφορο Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιο Δρούζα και τον Δ/ντή της Δραματικής Σχολής, Ηθοποιό κ. Σταύρο Καραγιάννη.

Την παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, γονείς και φίλοι των σπουδαστών, καθηγητές και μέλη του Πειραϊκού Συνδέσμου, εκπρόσωποι φορέων. Διακρίναμε μεταξύ άλλων τον Έφορο Φιλολογικού του Π.Σ. κο Γιάννη Σίμο, την Ειδική Σύμβουλο Καλλιτεχνικού κα Μάγδα Ρούση, τους Ηθοποιούς, Αλεξάνδρα Κουλούρη, τον Αλέξανδρο Μπουρλούμη, την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, τον Γιάννη Στόλλα, την Μαρία Συμεών, την Λένα Ουζουνίδου, την Τζίνη Παπαδοπούλου, τον Παντελή Δεντάκη, την Κατερίνα Παπαδάκη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τον Σκηνογράφο Χάρη Σεπεντζή, κ.α.

44

Σπουδαστές του Β΄ετους της Δραματικής Σχολής.

55

Ο Έφορος Καλλιτεχνικού κ. Γ. Δρούζα με την Ηθοποιό κα Αλεξάνδρα Κουλούρη και την Εικαστικό κα Μ. Ρούση, διακρίνεται η Ηθοποιός κα Μ. Λαμπροπούλου.

77

Σπουδαστές του «Ωδείου Πειραιώς» του Π.Σ. από το τμήμα Κιθάρας.

88

Μαθήτριες της Σχολής Χορού με την Καθηγήτρια τους και Δ/ντρια κα Μήτση Στεργιανού – Σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ