Εφημερίδα Κοινωνική

Αξιολόγηση και αξιοποίηση του Γεωτόπου του ηφαιστείου των Μεθάνων

 Breaking News

Αξιολόγηση και αξιοποίηση του Γεωτόπου του ηφαιστείου των Μεθάνων
25 Ιουλίου 2017

Ένα χρόνο μετά από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεω-Ηφαιστειολογίας «Μέθανα 2016», ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων διοργάνωσε την ημερίδα «Αξιολόγηση και αξιοποίηση του Γεωτόπου του ηφαιστείου των Μεθάνων». Η συμμετοχή στην Ημερίδα ήταν ανοιχτή προς όλους, καθώς στόχος ήταν η ενημέρωση για τις ενέργειες και προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο εκπροσωπεί η Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή, προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή με σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση. Η Δρ. Νομικού Παρασκευή παρουσίασε τις πρώτες δράσεις αξιοποίησης της περιοχής της Χερσονήσου των Μεθάνων και του ηφαιστείου. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη των περιπατητικών μονοπατιών με τη χρήση αφηγηματικών-διαδραστικών χαρτών (story maps), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για την πολιτιστική κληρονομία, την βιοποικιλότητα και τη γεωλογία της περιοχής. Πολύ σημαντικό είναι ότι κάθε κάτοικος της περιοχής αλλά και επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τους χάρτες αυτούς με τις δικές του εμπειρίες, αναδεικνύοντας συνεχώς «κρυφά» σημεία του τόπου μας. Την κατασκευή των αφηγηματικών χαρτών θα ακολουθήσει τεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα προτείνονται σηματοδότηση, καθαρισμός και ήπιες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μονοπατιών. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η υλοποίηση ενός πρότυπου Γεω-ψηφιακού Μουσείου, το οποίο θα στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μεθάνων. Ο επισκέπτης στο μουσείο θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί, εξερευνήσει και καταδυθεί στο ηφαίστειο των Μεθάνων μέσα από εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Όλα τα διαθέσιμα χερσαία και βαθυμετρικά δεδομένα θα ενοποιηθούν, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο απεικόνισης του ηφαιστειακού αναγλύφου, καθιστώντας δυνατή την επίσκεψη στο ηφαίστειο σε όλους, ακόμα και σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να θαυμάζει χερσαία αλλά και υποθαλάσσια γεωλογικά δείγματα της περιοχής των Μεθάνων. Τέλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της ωκεανογραφικής έρευνας, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο-Μάϊο 2017 με το γερμανικό ερευνητικό πλοίο F/S POSEIDON (ΕΚΠΑ, University of Erlangen, GEOMAR). Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Παυσανία αποτελείται από 6 ηφαιστειακούς κώνους, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο ανάγλυφο πυθμένα μερικά μόλις μέτρα από τις ΒΔ ακτές της χερσονήσου.

Μετά τη λήξη της παρουσίασης της Δρ. Νομικού Παρασκευής, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρου, του Δημάρχου κ. Κ. Καραγιάννη και των παρευρισκομένων πολιτών. Ευχάριστο και ελπιδοφόρο είναι ότι όλες οι μεριές δεσμεύτηκαν να κάνουν πράξη και να υλοποιηθούν τα όσα αναφέρθηκαν σε συνεργασία με τους κατοίκους.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ