Εφημερίδα Κοινωνική

«Ο Ανδρέας Γεωργίου φταίει για όλα τα μνημόνια»

 Breaking News

«Ο Ανδρέας Γεωργίου φταίει για όλα τα μνημόνια»
29 Μαΐου 2017

Ευθύνες για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, που οδήγησε τη χώρα στη σύνταξη των μνημονίων επέρριψαν στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, οι μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα (Δευτέρα) στο Τριμελές Εφετείο όπου ξεκίνησε η δίκη για τη κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ” εξακολούθηση.

Πρωτόδικα ο Ανδρέας Γεωργίου είχε αθωωθεί από την κατηγορία αλλά δικάζεται εκ νέου για αυτήν, κατόπιν έφεσης που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τον περασμένο Δεκέμβρη κατά της αθωωτικής απόφασης.

Σήμερα η δίκη ξεκίνησε απουσία του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο, το οποίο με την έναρξη της διαδικασίας απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης του για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης με τον εισαγγελέα της έδρας να τη χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».

Ακολούθως το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Νικολάου Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή «γιατί υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη» γιατί πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή.

Αναλυτικότερα, ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Επίσης του καταλογίζουν ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και πολύ περισσότερο μάλιστα ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

«Προδότες, εξαγορασμένοι, ελεεινοί, σαρκοφάγα»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα την ώρα που κατέθετε εναντίον του Γεωργίου, ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Λογοθέτης, όταν ο τελευταίος τόνισε: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κ.λπ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα»! Από το ακροατήριο ακούσθηκαν ηχηρά χειροκροτήματα, μπράβο όπως και χαρακτηρισμοί του τύπου «προδότες, εξαγορασμένοι, ελεεινοί, σαρκοφάγα».

Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση αντέδρασε, επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση και ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: «Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».

Ειδικότερα, καταθέτοντας ο Νικόλαος λογοθέτης υποστήριξε πως από τις 3/8/10 που ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του Δ.Σ.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ