Εφημερίδα Κοινωνική

Εντολή στους Δήμους να βγάλουν από τα συρτάρια οφειλές δημοτών

 Breaking News

Εντολή στους Δήμους να βγάλουν από τα συρτάρια οφειλές δημοτών
30 Μαΐου 2017

«Στριμώχνονται» ακόμη περισσότερο οι Δήμοι ώστε να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες στα ταμεία τους σχετικά με οφειλές δημοτών. Η «άνωθεν εντολή» έχει δοθεί καιρό τώρα και όσο καθυστερεί το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, που θα ανοίξει μια πόρτα ρυθμίσεων, η πίεση μεγαλώνει καθώς τα ειδοποιητήρια βγαίνουν από τα συρτάρια, οι οφειλέτες «τρομοκρατούνται» και οι δημοτικές Αρχές βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ «νόμου» και κατανόησης…

Χαρακτηριστικό ένα ακόμη παράδειγμα. Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για απλήρωτες κλήσεις και χρέη των πολιτών, προχωρά «επίσημα» ακόμη ένας δήμος, ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως παραδέχεται με ανακοίνωση του. Η δημοτική Αρχή αναφέρει ότι βάσει της νομοθεσίας είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στην κατάσχεση των λογαριασμών των Θεσσαλονικέων, ενεργοποιώντας τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων για όσους δεν πλήρωσαν στην ώρα τους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλοί άλλοι δήμοι, υποχρεούνται να κινήσουν την διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος και θα διωχθούν πειθαρχικά και ποινικά. Η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων κινείται σε όσους χρωστάνε στον Δήμο Θεσσαλονίκης πάνω από 295 ευρώ. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος λόγω της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης έχει υποστεί αλλεπάλληλους οικονομικούς ελέγχους, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινήσει όλες τις διαδικασίες τις οποίες επιτάσσει ο νόμος, ώστε να εισπράξει τα ποσά που του οφείλονται. Από την αρχή της χρονιάς, ο Δήμος προχώρησε σε κατασχέσεις σε περίπου 800 δημότες, οι οποίοι είδαν έκπληκτοι να δεσμεύεται το οφειλόμενο ποσό χωρίς κάποια ειδοποίηση.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται για όλες τις οφειλές πρέπει να αποστέλλονται δύο ειδοποιήσεις στον οφειλέτη, μία πριν τη βεβαίωση τους και μία μετά, ενώ ειδικά για τις παραγραφόμενες οφειλές αποστέλλεται και τρίτη ειδοποίηση, ώστε ο πολίτης να έχει την ευκαιρία να προσέλθει στο Δήμο για ρύθμιση της οφειλής του, αλλά και να αποφεύγονται λάθη λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος, έπειτα και από σχετική γνωμοδότηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η ΕΡΤ-1 σημείωσε ότι για τα πρόστιμα του ΚΟΚ η παραγραφή είναι στην 20ετία ενώ για οφειλές δημοτικών τελών στην 5ετία. Έτσι ο Δ. Θεσσαλονίκης προσπαθεί αυτή την περίοδο να κλείσει εκκρεμότητες στα ταμεία του από το ’97 έως το 2012. Εν τω μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, το οποίο θα δίνει μια «ανάσα» στους οφειλέτες καθώς θα μπορούν να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ σε δόσεις, πληρώνοντας μόνο το κεφάλαιο και όχι πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι και στο Δήμο Πειραιά έχουν γίνει καταγγελίες για ειδοποιητήρια κατασχέσεων. Το θέμα είχε θέσει στο παρελθόν η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Ελπίδα Παντελάκη ζητώντας στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου για τις βεβαιωμένες οφειλές, τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί σε πολίτες και τα ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία κατασχέσεων.

Σε μια πρώτη απάντησή της, η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, είχε πει τα εξής: «Βούληση της δημοτικής Αρχής είναι να μην προβεί σε οποιονδήποτε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Τα αναγκαστικά μέτρα κινούνται με αποκλειστική ευθύνη και υπογραφή του Δ/ντή Οικονομικών, δεν εμπλέκεται αιρετός και δεν μπορεί να ανακόψει την διαδικασία αιρετός. Είναι φρόνιμο να ασκηθούν και άλλες πιέσεις για την τροποποίηση του νόμου. Καθημερινά δέχομαι επισκέψεις πολιτών για άρση κατασχετηρίου τραπεζικών λογαριασμών. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα από το να τους προτείνουμε την υπαγωγή στη ρύθμιση. Αυτό όμως που παρατηρήσαμε είναι ότι πολλοί δημότες δεν είχαν λάβει γνώση των οφειλών τους με ειδοποιητήριο. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, οι υπηρεσίες δύνανται να διαγράψουν τόκους και προσαυξήσεις από βεβαιωμένες οφειλές αλλά όχι το κεφάλαιο».

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης λέγοντας: «Να φροντίσει η κυβέρνηση, που τόσα λέει κατά καιρούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να αλλάξει τη νομοθεσία και να διορθώσει το όριο επιβολής αναγκαστικών μέτρων. Διότι εδώ, μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε το νόμο για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις εισπράττοντας την δικαιολογημένη οργή των πολιτών και εκείνοι στην “απ’έξω”, λαϊκίζουν!».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ