Εφημερίδα Κοινωνική

Από την αλάνα στα σαλόνια Βασίλης Καραπιάλης «Ο Μαραντόνα του κάμπου»

 Breaking News

Από την αλάνα στα σαλόνια Βασίλης Καραπιάλης «Ο Μαραντόνα του κάμπου»
23 Μαΐου 2017

*Συνέντευξη από τον Παναγιώτη Γιαλό

Το απόλυτο είδωλο των φιλάθλων του Ολυμπιακού τη σύγχρονη εποχή, ηγέτης και «σημαία» της ομάδας που από το 1997 και μετά σαρώνει τους τίτλους στην Ελλάδα και συμμετέχει ανελλιπώς στο Τσαμπιονς Λίνγκ.

Ο Βασίλης Καραπιάλης Γεννήθηκε το 1965 και υπήρξε γνήσιο τέκνο της ποδοσφαιρικής «αλάνας» Ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στο Θεσσαλικό κάμπο,ανδρώθηκε αρχικά από την ομάδα του Τοξότη της Λάρισας το 1979 σε ηλικία 14χρ. εκεί έπαιξε μέχρι το 1985 και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την πρώτη του μεγάλη αγάπη την Λάρισα με 1.000.000 δραχ. που ήταν πλέον ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και συγκέντρωνε τα ταλέντα της περιοχής. Η προσφορά του ήταν ασφαλώς μεγαλύτερη καθώς ήταν ο ηγέτης της Λάρισας από τα πρώτα παιχνίδια.

Χαΐδευε την μπάλα όταν έδινε κάθετη ασίστ για έτοιμο γκολ στους κυνηγούς. Χαρισματικός και παθιασμένος για επιτυχίες, είχε την νοοτροπία του νικητή. Με την φαντασία στις επελάσεις του και την κλειστή ντρίμπλα, ήταν ηγετική φυσιογνωμία αρχικά από την Λάρισα και στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό που μεγαλούργησε όταν φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Ανήκε στην πάστα εκείνων των ποδοσφαιριστών που αναπτύσσουν μια σχέση “ερωτική» με την μπάλα. Κλασικό “δεκάρι» αριστεροπόδαρος και δεξιοτέχνης, ήταν ικανός να ντριμπλάρει μια άμυνα μόνος του. Καθιερώθηκε στη Λάρισα από πολύ μικρός ήταν ο ηγέτης της ομάδας που έσπασε το κατεστημένο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, και κατέκτησε με την Λάρισα το πρωτάθλημα το 1988. Το 1991 βρέθηκε στο επίκεντρο των μεταγραφών τον ζητούσαν όλες οι μεγάλες ομάδες ο Βασίλης μιλούσε με πολλούς όμως στο μυαλό του είχε πάντα από μικρό παιδί τον Ολυμπιακό. Έτσι όταν του είχε κλείσει ραντεβού ο «Καπετάνιος» Γιώργος Βαρδινογιάννης για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό ο Βασίλης δεν πήγε ποτέ. Υπέγραψε στην ομάδα της καρδιάς του τον Ολυμπιακό.

Στον Ολυμπιακό έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα αν δεν είχε μπροστά του τα πέτρινα χρόνια στην περισσότερη περίοδο της δεκαετίας 1990. Γνήσιος μπαλαδόρος με άριστο κοντρόλ ένας χαρισματικός ζογκλέρ της μπάλας, που ζωγράφιζε με τις επινοήσεις του και τις ενέργειες του. Δέθηκε με τον Ολυμπιακό και αγαπήθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού, και τον κράτησε όρθιο σε δύσκολες στιγμές όταν η διοίκηση Σαλιαρέλη είχε δηλώσει ανεπάρκεια και οικονομική αδυναμία ο Βασίλης έφτασε στο σημείο να προσφέρει ο ίδιος πριμ στους συμπαίκτες του για νίκη επί του Παναθηναϊκού. Έτσι ήταν ο Βασίλης Καραπιάλης λειτουργούσε με το συναίσθημα και όχι με την λογική. Αυτό το συναίσθημα έβγαζε μες τον αγωνιστικό χώρο όπου ήθελε να βγαίνει πάντα νικητής,γι αυτό έδινε τον καλύτερο του εαυτό.Παίκτης γεννημένος για μεγάλα παιχνίδια τα ντέρμπι γι αυτόν είχαν μια ιδιαίτερη σημασία ειδικά με τον Παναθηναϊκό «τρελαινόταν» και πολλές φορές με δικά του γκολ νικούσε ο Ολυμπιακός.

Πήρε 4 πρωταθλήματα 1997_1998_1999_2000 και δυο κύπελλα Ελλάδος 1992_1999 όταν έκανε την ανατροπή στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό από 2-0 στο 2-4 με εκείνη την αξέχαστη λόμπα στον Βάντζικ από πάσα του Γκόγκιτς. Την περίοδο αυτή οδήγησε τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λίνγκ

Με την Εθνική Ελλάδος έφτασε τις 21 συμμετοχές 2 γκολ. Δική του ήταν η απόφαση να σταματήσει από την Εθνική Ελλάδος εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του από τον άδικο αποκλεισμό του από τον προπονητή του Αλκέτα Παναγούλια στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Αμερικής το 1994. Πικραμένος ανακοίνωσε πως δεν θέλει να ξανά αγωνιστεί με τα Εθνικά μας χρώματα. Κατά καιρούς δέχθηκε τεράστιες πιέσεις από τους προπονητές της Εθνικής Ιορντανέσκου και Πολυχρονίου για να επιστρέψει αλλά ήταν ανένδοτος στην απόφαση του, άλλοι είχαν την ευθύνη, και όχι ο Βασίλης Καραπιάλης. Στα 35 του χρ. ο Σωκράτης Κόκκαλης του ζήτησε το 2000 να παίξει ένα χρόνο ακόμα όμως ο Καραπιάλης ήθελε να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά από τα γήπεδα.

Δεν μπορούσε όμως να παραμείνει μακριά από τον Ολυμπιακό και ανέλαβε προπονητής στις Ακαδημίες του συλλόγου,από όπου έχει αποχωρήσει. Αργότερα επέστρεψε στον Ολυμπιακό ως σκάουτερ. Σήμερα είναι γνωστό ότι αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρωταθλητής» Έχει 374 συμμετοχές στην Α Εθνική, εκ των οποίων τις 229 με τον Ολυμπιακό και έχει σημειώσει 90 γκολ εκ των οποίων τα 61 με τον Ολυμπιακό . Στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει 31 συμμετοχές και 1 γκολ.

Με τον Βασίλη Καραπιάλη είχαμε την χαρά και την τιμή να τον συναντήσουμε μαζί με τον συνεργάτη μου Σοστίνιο Παναγιωτόπουλο για μια σύντομη συνέντευξη στο γραφείο του στις Ακαδημίες του στο Χαλάντρι.

-Βασίλη Καραπιάλη η τιμή που μας γίνεται να μας δεχθείς στο γραφείο σου, είναι πολύ μεγάλη. Η πρώτη ερώτηση είναι πόσες ομάδες σε ζήτησαν από την Λάρισα το 1991 και πιο ήταν το ποσόν της μεταγραφής από τον Ολυμπιακό στη Λάρισα;

-Με ζήτησαν πολλές μεγάλες ομάδες Παναθηναϊκός ΑΕΚ ΠΑΟΚ μιλούσα με όλους, αλλά το είχα δηλώσει ότι ήμουν Ολυμπιακός και συμφώνησα με τον Ολυμπιακό τα χρήματα της μεταγραφής που δόθηκαν στη Λάρισα ήταν 250.0000.0000 εκ δραχ.

-Ο Βασίλης Καραπιάλης πήρε κάτι;

–Όχι εγώ δεν πήρα τίποτα, απλά υπέγραψα ένα τριετές συμβόλαιο με 30.000.000 εκ.δραχ το χρόνο.

– Τι αισθανόσουν όταν φόραγες την φανέλα του Ολυμπιακού;

-Κατ,αρχήν είναι το πιο κορυφαίο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάθε ποδοσφαιριστή να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού,είναι μεγάλη η τιμή όχι μόνο για μένα αλλά για κάθε ποδοσφαιριστή ανεξαρτήτως τροπαίων, κυπέλλων, το να φοράς αυτή την φανέλα.

-Τι πρόεδρος ήταν ο Αργύρης Σαλιαρέλης;

-Εντάξει με τον πρόεδρο δεν είχαμε και πολλές επαφές όσοι πρόεδροι πέρασαν ήθελαν το καλό του Ολυμπιακού.Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα αλλά όταν είσαι ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου σε τόσο μεγάλη ομάδα δεν σκέπτεσαι τέτοια πράγματα.

-Γιατί δεν πήρατε πρωτάθλημα την εποχή εκείνη με τόσους μεγάλους παίκτες, Καραπιάλη, Ντέταρι, Προτάσοφ, Χατζίδη, Τσαλουχίδη, Καραταϊδη,Παχατουρίδη, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκη, Φούνες, Κωφίδη, Σαββίδη,Σοφιανόπουλο, Μουστακίδη;

-Αξίζαμε πρωταθλήματα νωρίτερα να πάρουμε από το 1997 αλλά δεν πήραμε.

-Ποιο πρωτάθλημα από τα τέσσερα χάρηκες περισσότερο;

-Κάθε πρωτάθλημα έχει την δική του χαρά και ικανοποίηση αλλά το πρώτο ήταν κάτι το ιδιαίτερο μετά από 10 ακριβώς χρόνια σηκώναμε πρωτάθλημα.

-Ποιος προπονητής σε εντυπωσίασε και ήταν ο καλύτερος που έζησες με τον Ολυμπιακό;

-Πέρασαν πολλοί προπονητές από τον Ολυμπιακό στη δική μου εποχή κατά σειρά και ο καθένας ήθελε να αφήσει το δικό του στίγμα στην ομάδα. Όλεγκ Μπλαχίν, Πέτροβιτς, Λίμπρεχτς, Πολυχρονίου, Σταύρος Διαμαντόπουλος, Αλέφαντος, Περσίας, Μπάγεβιτς, Μπιγκόν, Μαντζουράκης.Θα σταθώ σε δυο ονόματα Μπλαχίν, Μπάγεβιτς, έδωσαν πάρα πολλά στην ομάδα υπήρχε η απόλυτη πειθαρχεία, πρώτα είναι η ομάδα και μετά οι ποδοσφαιριστές, όποιος είχε πρόβλημα το άφηνε έξω από την ομάδα χωρίς πειθαρχεία δεν γίνεται ομάδα.

-Με ποιόν παίκτη είχες τις καλύτερες σχέσεις;

-Με όλους ήμουνα φίλος και είχα άριστες σχέσεις υπάρχουν και παιδιά που είμαστε κολλητοί με τον Κυριάκο Καραταϊδη τον Μήτσο Μαυρογεννίδη

-Γιατί δεν βγαίνουν σήμερα παίκτες από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού και χρειάσθηκαν πολλά χρόνια για να προωθήσει ο Μπέντο 4 παίκτες στην Α ομάδα;

1

-Νομίζω δεν ισχύει αυτό, βγαίνουν παίκτες από τις Ακαδημίες αλλά θα πρέπει να τους δίνονται ευκαιρίες, και να παίζουν για να δείξουν ότι αξίζουν η όχι. Έγινε η αρχή με τους Ρέτσο Μανθάτη, Αντρούτσο, Νικολάου αλλά να συνεχιστεί. Θα πρέπει γενικά να δώσουμε μεγάλες ευκαιρίες στα δικά μας παιδιά να παίζουν και να υπάρχει και το κίνητρο στα παιδιά των Ακαδημιών ότι θα ανέβουν μια μέρα στην πρώτη ομάδα. Από την άλλη μεριά όμως η εποχές άλλαξαν και ο κάθε προπονητής προτιμάει να βάλει έναν παίκτη εργαλείο, που θα του κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο, και να μην βάλει τον παίκτη που έχει το ταλέντο και την τεχνική. Οι ξένες ομάδες προχωράνε καλύτερα από εμάς παρακολουθούσα προχθές τον ημιτελικό Γιουρόπα- Λίγκ Άξιαξ- Λιόν και ο μέσος όρος των παικτών ήταν 19χρ.

2

LARISA

karapagia

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ