Εφημερίδα Κοινωνική

Περήφανοι στο Δήμο Πειραιά: Χρήματα στα ταμεία από Energa και Hellas Power – «Μάχη» της Νομικής Υπηρεσίας που ανέτρεψε απόφαση Έδρας Δικαστηρίου υπερ όλων των Δήμων της χώρας!

 Breaking News

Περήφανοι στο Δήμο Πειραιά: Χρήματα στα ταμεία από Energa και Hellas Power – «Μάχη» της Νομικής Υπηρεσίας που ανέτρεψε απόφαση Έδρας Δικαστηρίου υπερ όλων των Δήμων της χώρας!
08 Μαρτίου 2017

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες το ποσό των περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων που αναλογούν στο Δημόσιο και στους Δήμους.

Να σημειωθεί ότι για τους Δήμους το συνολικό πόσο που θα αποδοθεί είναι περίπου 39 εκ. ευρώ και βεβαίως αποτελεί μια σημαντική οικονομική «ανάσα» σε δύσκολες περιόδους για την αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, προκειμένου να δρομολογηθεί η παραπάνω σημαντική απόφαση που αφορά συνολικά 260 δήμους όλης της χώρας χρειάστηκε να δώσουν πραγματική «μάχη» οι νομικές υπηρεσίες δυο Δήμων και συγκεκριμένα του Πειραιά και Μεταμόρφωσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, η αρχική εισήγηση της Εισαγγελέως προέβλεπε ότι τα χρήματα έπρεπε να μοιραστούν ΜΟΝΟ σε 4 Δήμους που είχαν «ενστενή έννοια βεβαίωσης οφειλής», είχαν δηλαδή προλάβει να βεβαιώσουν τις οφειλές αυτές στους χρηματικούς τους καταλόγους. Επρόκειτο για τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Μοσχάτου – Ταύρου.

Κατόπιν όμως  νομικών επιχειρημάτων, αποφάσεων του Αρείου Πάγου και διατάξεων του ν. 3979/11/2011 (άρθρο 43), που παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο από δυο διακεκριμένους δικηγόρους, της κας Καραγκιοζοπούλου προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά και της κας Καλλιμάνη εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, η Έδρα υποχρεώθηκε να αλλάξει την απόφασή της και τελικώς έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να αποδοθούν τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχους δήμους της χώρας, κατά το κατηγορητήριο.

Η ανατροπή της εν λόγω απόφασης αποτελεί σημαντική κατάκτηση ιδιαίτερα για το Δήμο Πειραιά που βάσει υπολογισμών θα βάλει στα ταμεία του το προσεχές διάστημα 522 χιλιάδες ευρώ από την Energa και 592 χιλιάδες ευρώ από την Hellas Power. Διαδικαστικά, η απόδοση των παραπάνω χρημάτων αναμένεται σε περίπου δυο εβδομάδες, καθώς πρέπει να παρέλθει το 10μερο της εφέσεως.

Ήδη όπως πληροφορηθήκαμε, στο Δήμο Πειραιά αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για το αποτέλεσμα που έφερε η προϊστάμενη της Νομικής Υπηρεσίας κα Καραγκιοζοπούλου η οποία μάλιστα αυτή την περίοδο «παλεύει» μια σειρά και άλλων σημαντικών αποφάσεων για το Δήμο όπως για παράδειγμα τα ανταποδοτικά του ΟΛΠ (τα χρήματα έχουν μπει στα ταμεία αλλά εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας προκειμένου να αξιοποιηθούν.)

 

του Κώστα Παναγιωτάκη


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ