Εφημερίδα Κοινωνική

Υπάρχει πάρκο «φάντασμα» στο Σχιστό – Πεταμένα εκατ. για έκταση 500 στρεμμάτων που εγκαινιάστηκε… για να καταστραφεί (φωτο & βίντεο)

 Breaking News

Υπάρχει πάρκο «φάντασμα» στο Σχιστό – Πεταμένα εκατ. για έκταση 500 στρεμμάτων που εγκαινιάστηκε… για να καταστραφεί (φωτο & βίντεο)
01 Μαρτίου 2017

Πόσοι γνωρίζουν ότι στο Σχιστό, σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, στο ύψος του Βιοτεχνικού Πάρκου, υπάρχει ένα «περιβαλλοντικό πάρκο»; Κι’ όμως, αυτός ο τεράστιος χώρος, με κατεστραμμένα «περίπτερα», παιδικά παιγνίδια, γεμάτος μπάζα, που εδώ και μια 20ετια ρημάζει εγκαταλελειμμένος κατασκευάστηκε και ήταν (κάποτε) περιβαλλοντικό πάρκο.

Το πάρκο έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα όταν έγινε η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής του Σχιστού, που λειτουργούσε στην περιοχή μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε έκλεισε μετά από πολλές κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, η δημιουργία του πάρκου, του γραφείου διοίκησης, των παιδικών χαρών κ.α. στοίχισαν συνολικά 4 δισ. δραχμές (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ)

Τα εγκαίνια έγιναν το 1998 και παραδόθηκε στην κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Πειραιά.

Όμως, τα επόμενα χρόνια εγκαταλείφθηκε πλήρως και σήμερα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση εγκατάλειψης μιας περιοχής.

Το ερειπωμένο από βλάστηση τοπίο συνθέτουν διαλυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και σαπισμένες ξύλινες κατασκευές. Πλανόδιοι έχουν αφαιρέσει μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστούς φωτισμού ακόμη και σωληνώσεων εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοίχησε 5 δις. δραχμές και θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, μέχρι σήμερα αποτελούσε πάρκο «φάντασμα».

Σύμφωνα με τον Γ. Γαβρίλη, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ξεκίνησε από τη πρώτη στιγμή της θητείας μας μια δύσκολη προσπάθεια για να μπορέσει το πάρκο να αποκτήσει ζωή.

«Επαναφέραμε το αίτημα προς όλους τους αποδέκτες για την αποκατάσταση αυτού του περιβαλλοντικού πάρκου και σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και τους Δήμους έχουμε ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης αλλά και φύλαξης του περιβαλλοντικού πάρκου. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με αθλητικούς, εκπαιδευτικούς φορείς που θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουν δράσεις και δραστηριότητες στο πάρκο προκειμένου να αποκτήσει ζωή προστατεύοντάς το και με αυτό τον τρόπο από τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές όλων των προηγούμενων χρόνων».

Στα όρια του Δήμου Περάματος, όπως προσθέτει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης «έγινε μία πολύ μεγάλη επένδυση, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε ως περιβαλλοντικό πάρκο. Το χειρότερο… απαξιώθηκε ως χώρος». Ο χώρος από φυσική άποψη είναι πολύ ωραίος, η θέα στη στενή λωρίδα θάλασσας, που χωρίζει το Πέραμα από Σαλαμίνα καταπληκτική και θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι μια ανάσα για τους κατοίκους των δήμων του Πειραιά. «Μιλάμε για μια περιοχή της Β’ Πειραιά, τονίζει ο κ. Γαβρίλης, όπου είναι συγκεντρωμένες πάρα πολλές όχλουσες δραστηριότητες. Είναι η περιοχή εκείνη που ανά κάτοικο έχει το λιγότερο πράσινο σε διαθέσιμο δημόσιο χώρο».

«Δεν μπορεί να αποτιμηθεί η αξία του χώρου σε χρήμα γιατί μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα για την περιοχή και για ολόκληρη την Αττική» δηλώνει ο γραμματέας του ΕΣΔΝΑ Γιάννης Δρίβας ο οποίος με συνεργεία συντονίζει καθαρισμό και εξυγίανση του χώρου που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής και ήδη έχει απομακρύνει όγκους σκουπιδιών. Για τον κ. Γρίβα το βασικότερο είναι να εξασφαλισθεί πρωταρχικά η φύλαξη του χώρου.

«Ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί από τη μία στιγμή στην άλλη μάλιστα όταν υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πολλές φορές φρενάρουν να γίνουν αποτελεσματικές οι ενέργειες μας». Σημειώνεται ότι ο χώρος ανήκει στον ΟΔΕΠ (στον Οργανισμό Διαχείρησης Εκκλησιαστική Περιουσίας) από τον οποίο τον μισθώνει ο Σύνδεσμος, ο οποίος πληρώνει ένα ενοίκιο στην οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας. Άλλωστε, η θέα της Μονής των Αγίων Πατέρων είναι εμφανής στο πάρκο, όπως και η μεγάλη πινακίδα που θυμίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης στην είσοδό του.

Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συδέσμου, Αφροδίτη Μπιζά, λέει:

«Υπήρχαν αναψυκτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, ψυχαγωγικές δράσεις, παιδικές χαρές που σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του τοπίου αποτελούσαν πραγματικό Περιβαλλοντικό Πάρκο, το οποίο όμως, μετά το 1992 που κατασκευάστηκε, δεν συντηρήθηκε ποτέ και εγκαταλείφθηκε».

Σήμερα η επαναλειτουργία του πάρκου αποτελεί μεγάλο όραμα για την ομάδα της Ρένας Δούρου. Βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής και υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές να πετύχει.

Δείτε τις φωτογραφίες:

parko1

parko2

parko4

parko5

parko6

parko8

parko7

parko9

parko10

Δείτε το βίντεο:


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ