Εφημερίδα Κοινωνική

Βαρουφάκης: Ο Τραμπ ρισκάρει αμερικανική κρίση χρέους παρόμοια με της Ευρώπης

 Breaking News

Βαρουφάκης: Ο Τραμπ ρισκάρει αμερικανική κρίση χρέους παρόμοια με της Ευρώπης
17 Φεβρουαρίου 2017

«O Αμερικανός πρόεδρος ρισκάρει μια αμερικανική κρίση χρέους με εκτίναξη ελλειμμάτων», ανέφερε μιλώντας για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η μεγάλη μου ανησυχία για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι οι οικονομικές του εξαγγελίες δεν είναι λογικές» είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg.

Η πρόταση του Τραμπ για δαπάνες 1 τρισ. δολ. «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και θα οδηγήσει στην εκτίναξη των ελλειμμάτων εάν τα καταφέρει με όλες τις φορολογικές περικοπές που θέλει να περάσει», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρώην υπουργό την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές εντάσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν την πώληση από την Κίνα των αμερικανικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, με αποτέλεσμα τη άνοδο των αποδόσεων και τελικά θα γίνει πιο ακριβή η χρηματοδότηση του σχεδίου μέσω δανεισμού από τη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Το ίδιο συνέβη και με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που ξεκίνησε το 2010, όταν οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους τους.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού, σε μια σειρά από τραπεζικές κρίσεις, και δραστικές μειώσεις στις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.

«Αλλά όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αρχίσουν να ανεβαίνουν, ο Trump θα πατήσει απότομα το φρένο της λιτότητας, που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο καπιταλισμός παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ