Εφημερίδα Κοινωνική

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά – Θέματα που συζητήθηκαν

 Breaking News

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά – Θέματα που συζητήθηκαν
02 Φεβρουαρίου 2017

 

«Της Τρούμπας τα καμώματα»

 

«Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά», λέει μια σοφή παροιμία αλλά σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου επικρατεί προβληματισμός για τα τελευταία περιστατικά με τους πυροβολισμούς στην Τρούμπα. Ο συνδυασμός «Το Λιμάνι της Αγωνίας» ανέφερε ότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη στην περιοχή και ότι ο Δήμος Πειραιά πρέπει να θέσει όρια, ως προς την γρήγορη ανάπτυξη που συντελείται. Συγκεκριμένα, το ΛτΑ ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της λειτουργίας και των αδειών των καταστημάτων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δυναμική ανάπτυξη μιας περιοχής που εδώ και χρόνια παρέμενε υποβαθμισμένη. Ο Δήμος Πειραιά, όπως είπε, βοήθησε στο να πάρει τα «πάνω» της η Τρούμπα, με τις παρεμβάσεις που έγιναν (ανάπλαση πεζοδρομίων, φωτισμός) και το να επικαλούμαστε μεμονωμένα περιστατικά, που αμαυρώνουν την εικόνα της, δεν βοηθάει κανέναν. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η Τρούμπα δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση, αλλά και θέσεις εργασίας.

 

Έρχεται ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ για τις απουσίες στο δημοτικό συμβούλιο – Ποιοι να ανησυχούν;

 

Μεγάλο θέμα ξανά… οι απουσίες στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ είχε παρουσιάσει το «φαινόμενο» πριν μερικούς μήνες με αφορμή μια προειδοποίηση που εστάλη στο προεδρείο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, εμφανώς προβληματισμένος για αυτή την κατάσταση, ζήτησε να έρθει ο κανονισμός, ώστε να μελετηθεί διεξοδικά και να δουν όλοι ποιοι τελικά πρέπει να χαρακτηρίζονται «δικαιολογημένοι» και ποιοι «αδικαιολόγητοι».

 

Αγαπάς την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ;  Φωτογραφική… απόδειξη!

 

Μεγάλο «κεφάλαιο» είναι η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ στον Πειραιά. Και επειδή πολλές φορές «άλλα» λέγονται και «άλλα» ισχύουν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλογερόγιαννης αποφάσισε να πάρει φωτογραφική στα χέρια του! Έτσι, με αφορμή συγκεκριμένες καταγγελίες, δημοσιεύματα και σχόλια δημοτικών συμβούλων, κατάθεσε στα πρακτικά το «πριν» και το «μετά» για μια σειρά περιπτώσεων. Έτσι, «για να κλείνουν… στόματα», όπως είπε.

 

Ζητήματα με πεζόδρομους, ράμπες,  στάθμευση και… «φρούτα»

 

Η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, ιδίως στο κομμάτι της προ ημερησίας διάταξης, αναλώθηκε στην κατάσταση των πεζοδρόμων του Πειραιά και ιδίως στον εμπορικό πεζόδρομο της Σωτήρος, με όσα συμβαίνουν μετά την ανάπλαση. Για ακόμη μια φορά, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Νέα Αρχή», Ιωσήφ Βουράκης, ενημέρωσε το Σώμα για μια σειρά ζητημάτων ως προς τη λειτουργία του πεζόδρομου της Σωτήρος (ράμπες, κολωνάκια, φορτοεκφόρτωση), ζητώντας από τη δημοτική Αρχή «καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος». Η σύγκριση που έκανε με τον πεζόδρομο της Παλαιολόγου (και η καταγγελία για μια μπάρα ναυτιλιακής) έδωσε αφορμή στο δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να πει ότι ο Ι. Βουράκης βάζει στο ίδιο καλάθι «μήλα και πορτοκάλια», δηλαδή θέματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η απάντηση του Ι.Βουράκη ήταν άμεση περί… «τσουβαλιάσματος» σοβαρών ζητημάτων της πόλης και κάπου εκεί δημιουργήθηκε ένταση! Για την ιστορία, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λυθεί το θέμα με το παρκάρισμα «ανά μήνα» και «ανά πλευρά» στους κάθετους δρόμους ενώ θα ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο η Δημοτική Αστυνομία ώστε να ελεγχθεί η παράνομη στάθμευση στο σημείο. Ενδιαφέρον ήταν επίσης ένα σχόλιο του δημάρχου. Είπε ότι από τις 35 κλήσεις που προσφάτως του έφεραν δημοτικοί αστυνομικοί από τη Σωτήρος, σε «επιχείρηση» που έγινε πριν λίγες ημέρες, οι περισσότερες αφορούσαν τους ίδιους τους επιχειρηματίες της περιοχής!

 

Κλέβουν κάδους, προκαλούν ζημιές! Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

 

Ανεξέλεγκτη έχει γίνει η κατάσταση στον Πειραιά με τις κλοπές και τις φθορές στη δημοτική περιουσία. Δεν είναι μόνο οι προτομές μπρούτζινων αγαλμάτων που «χάνονται…», αλλά όπως ειπώθηκε, από την υπηρεσία καθαριότητας παρατηρούνται καθημερινά 4 με 5 κλοπές κάδων! Το γεγονός επιβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Καλογερόγιαννης λέγοντας ότι έχει απευθυνθεί εδώ και καιρό στην Αστυνομία αλλά λύση δεν έχει δοθεί, ούτε βεβαίως κάποια σύλληψη έχει γίνει. Αντιστοίχως, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο «Κωσταράκος». Η πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταυρούλα Αντωνάκου κατήγγειλε ότι ομάδες ναρκομανών ανεβαίνουν στην οροφή του κτιρίου και κάνουν χρήση ουσιών, προκαλώντας ζημιές στις εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μεγάλη ζημιά στο σύστημα κλιματισμού αφού εκεί, όπως είπε, είχαν σφηνωθεί χαρτιά και εφημερίδες. Η Σταυρούλα Αντωνάκου δήλωσε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ότι η «συμμορία» αυτή είναι γνωστή αλλά οι κάτοικοι της περιοχής κρατούν τα στόματά τους κλειστά γιατί φοβούνται. Η ίδια, όπως και η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΝ, έχουν καταγγείλει τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προς το παρόν, πρόσθεσε, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αποκλειστεί με κάποιο τρόπο η πρόσβασή τους στην ταράτσα. Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν ανάλογες λεηλασίες στο υπόγειο του κτιρίου.

 

Διαδικτυακή «ανανέωση»

 

Για όσους ταλαιπωρούνται με το site του Δήμου Πειραιά, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Βεντούρης Ανδρέας, ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανανεωθεί ώστε να είναι πιο λειτουργικό κα χρήσιμο για τους πολίτες του Πειραιά και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς κόστος για το Δήμο, κατόπιν συνεργασίας.

 

*του Κώστα Παναγιωτάκη


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ