Εφημερίδα Κοινωνική

Καθαριότητα και Ανακύκλωση στον Πειραιά – ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ -Τι είναι τα ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ που θα δημιουργηθούν στις Δημοτικές Κοινότητες

 Breaking News

Καθαριότητα και Ανακύκλωση στον Πειραιά – ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ -Τι είναι τα ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ που θα δημιουργηθούν στις Δημοτικές Κοινότητες
01 Φεβρουαρίου 2017

Τα Πράσινα Σημεία (ΠΣ), σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων,  (ΕΣΔΑ) αποτελούν πλέον σε τοπικό επίπεδο βασικό στοιχείο του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Στα ΠΣ θα παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες, κυρίως  στους πολίτες / δημότες, να παραδίδουν οργανωμένα και με ασφάλεια χρήσιμα  υλικά όπως χαρτί / χαρτόνι, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, βρώσιμα λίπη και έλαια, ογκώδη υλικά, πράσινα απόβλητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.α.

Έτσι, σημαντικές ποσότητες προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων αποβλήτων και  χρήσιμων υλικών θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να αποθηκεύονται  προσωρινά στα ΠΣ και κατόπιν να προωθούνται προς εργασίες  επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης/ανάκτησης ή άλλες προκαταρκτικές  εργασίες (π.χ. τεμαχισμός).

Τα ΠΣ αποτελούν υποδομές δημόσιου χαρακτήρα, διαφορετικών τύπων και  μεγεθών, που διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό, κτιριακή υποδομή, καθώς και  εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην αποδοτική λειτουργία τους.

Η παράδοση από το δημότη γίνεται ανά υλικό / αντικείμενο σε ειδικές θέσεις  (κάδους, containers κλπ.), εφοδιασμένες με την κατάλληλη σήμανση, ώστε η  προσωρινή τους αποθήκευση να γίνεται απολύτως διακριτά ανά ρεύμα  υλικού/αποβλήτου. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η προώθηση των  προδιαλεγμένων υλικών προς τον τελικό χρήστη (π.χ. ΚΔΑΥ), χωρίς επιπλέον περίπλοκη διαλογή.

Η παράδοση των υλικών στα ΠΣ από τους χρήστες γίνεται κατά κανόνα δωρεάν ενώ  υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προβλέπεται αμοιβή.  Επιπλέον, τα ΠΣ, εκτός από το ρόλο τους ως σημεία συλλογής, επαναχρησιμοποίησης  και ανακύκλωσης / ανάκτησης υλικών, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εν γένει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ορθής διαχείρισης αποβλήτων.

Το μοντέλο των «Πράσινων Σημείων» εφαρμόζεται εδώ και έτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον, βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα και πρέπει να αρχίσει να υιοθετείται από τους δήμους και στην Ελλάδα.

«Σκοπός μας είναι τα “Πράσινα Σημεία” να γίνουν σε λίγα χρόνια μια εικόνα οικεία παντού» είχε πει πριν ένα περίπου χρόνο ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος. «Με τα “Πράσινα Σημεία” θέλουμε να καταλάβει ο πολίτης την αξία των απορριμμάτων». Ουδείς βέβαια περιμένει ότι από τη μια ημέρα στην άλλη οι πολίτες θα ξεκινούν με το αυτοκίνητό τους για να μεταφέρουν ανακυκλώσιμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην πόλη, αντί για τον κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους. «Κλειδί για τη συμμετοχή των πολιτών είναι η θέσπιση κινήτρων, η ανταποδοτικότητα» σημειώνει ο κ.Πολιτόπουλος. «Οι δήμοι μπορούν να κάνουν πολλά. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να εκδώσουν “κάρτες ανακυκλωτή”, στις οποίες θα καταγράφονται οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων και θα παρέχεται ένα είδος επιβράβευσης: για παράδειγμα, εκπτωτικά κουπόνια από την τοπική αγορά, μειωμένα εισιτήρια στη δημοτική συγκοινωνία, μειωμένη συνδρομή στις αθλητικές δραστηριότητες του δήμου κ.λπ.».

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο αν. ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνης είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι στην Ευρώπη των «μεγάλων επιδόσεων» οι δήμαρχοι ζητούν «ορυπαίνων να πληρώνει και αυτός που κάνει ανακύκλωση να έχει όφελος».

Πριν λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε να λειτουργήσουν «πράσινα σημεία» στις εξής περιοχές.

Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

1. ΚΛΕΙΣΟΒΗΣ & ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΑΔΑ

3. ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΟΙΝΙΚΑ (ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ)

  Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 

1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΡΑΓΑΤΣΗ

3. 34ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)

Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

1. ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΖΕΡΒΟΥ & ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΝΑΝΤΙ   ΒΡΕΦ/ΚΟΥ  ΣΤΑΘΜΟΥ

2. ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΒΕΊΚΟΥ & ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 

1. ΑΓ. ΣΩΤΗΡΑ

2. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ & ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

3. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ & ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

1. ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΨΑΡΡΩΝ & ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

2. ΜΗΛΟΥ & Π. ΒΛΑΧΑΚΟΥ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ)

3. ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΧΑΊΔΑΡΙΟΥ (ΛΟΦΟΣ ΒΩΚΟΥ)

Επίσης θα δηµιουργηθεί “πράσινο σηµείο” στην Ε’ ∆ηµοτική Κοινότητα, στη συµβολή των οδών Δογάνης& Έλλης (ή τέρµα Δογάνης) καθώς και σε άλλα σηµεία των Δηµοτικών Κοινοτήτων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω σημεία που σας αναφέραμε στις Κοινότητες χαρακτηρίζονται ως «υποκατηγορίες» , διότι στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στόχος είναι να προσδιοριστεί ένα μεγάλο σημείο στην πόλη που θα συγκεντρώνεται και θα αξιοποιείται όλο το περιοχόμενο των επιμέρους πράσινων σημείων. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν χρωματιστοί κάδοι που  θα βοηθούν τους πολίτες να διαχωρίζουν τα υλικά. Στην πορεία, μπορεί ο Δήμος Πειραιά να έρθει σε συμφωνία με κάποια εταιρεία ώστε να τοποθετηθούν τα γνωστά «σπιτάκια» ανακύκλωσης. Αυτά δηλαδή που οι πολίτες θα βάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα λαμβάνουν απόδειξη, πόντους, κουπόνια κτλ.  Να σημειωθεί ότι το επίπεδο ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά είμαι σχεδόν… μηδενικό, σύμφωνα με όσα έχει παραδεχτεί δημοσίως και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Η ευθύνη βεβαίως δεν ήταν τόσο του Δήμου, όσο του κεντρικού κράτους που αδυνατούσε να βρει λύσεις ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής υπάρχουν εδώ και λίγους μήνες (εν μέσω αντιπαραθέσεων) οι «καταρχήν» εγκρίσεις για το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο). Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, ο Δήμος Πειραιά, έπρεπε να δηλώσει «παρών». Κλήθηκε να καταθέσειτη δική του πρόταση με τίτλο: «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων στο Δήμο Πειραιά», η οποία και έλαβε έγκριση από το καλοκαίρι ωστόσο, για να προχωρήσει πρέπει να έρθουν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

Στο τοπικό σχέδιο του Πειραιά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και βεβαίως, στη δημιουργία των Πράσινων Σημείων (που σας προαναφέραμε) στην πόλη.Να σημειωθεί ότι στην πόλη μας παράγεται καθημερινά μια σημαντική ποσότητα αποβλήτων, η οποία δυστυχώς… καταλήγει στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Παρατηρείται δε το φαινόμενο συμβατικά απορριμματοφόρα να μαζεύουν υπερχειλισμένους μπλε κάδους ανακύκλωσης και αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες,καθώς πολλές φορές είναι αδύνατη η «διαλογή στην πηγή». Πότε ανακύπτει αυτό το πρόβλημα;  Όταν κάποιοι πολίτες πετούν σε μπλε κάδους υλικά που δεν προσδιορίζονται για μπλε κάδους (πχ. φαγητά κ.α.). Εκεί λοιπόν υπάρχει μια διαδικασία που σε επίπεδο ευθύνης «ξεφεύγει» από τα όρια του Πειραιά. Μιλάμε για τα ΚΔΑΥ. Είναι τα κέντρα μηχανικής διαλογής, εκεί δηλαδή όπου φτάνουν τα σύμμεικτα απορρίμματα και με ένανσυνδυασμό μηχανικό αλλά και με τα χέρια διαχωρίζονται τα απορρίμματα σε διάφορα ρεύματα για πάρα πέρα επεξεργασία (ανακύκλωση, καύσηκτλ). Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια σειρά. Και επειδή ο Δήμος Πειραιά δεν γίνεται να περιμένει πότε θα κινηθεί η κρατική μηχανή, υλοποίησε το δικό του σχέδιο στο πλαίσιο αυτής της «εθνικής στρατηγικής».

Έτσι, ετοιμάζει τα πράσινα σημεία, ενώ επιθυμεί να δώσει έμφαση και στον τομέα των βιοαποβλήτων οικιακών και εστίασης με την εφαρμογή ενός προγράμματος «χωριστής συλλογής» με την εισαγωγή ενός δικτύου «καφέ κάδων». Κατά τα άλλα, ο Δήμος Πειραιά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Καλογερόγιαννης παλεύουν με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν και με τη προσεκτική συντήρηση του στόλου, να κρατάνε σε ένα επίπεδο την καθαριότητα της πόλης, λειτουργώντας πάντα στη λογικά ότι «εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο»!

του Κώστα Παναγιωτάκη

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ