Εφημερίδα Κοινωνική

Η Ελένη Σταματάκη για τα 120 χρόνια από την εμφάνιση του περιπτέρου

 Breaking News

Η Ελένη Σταματάκη για τα 120 χρόνια από την εμφάνιση του περιπτέρου
20 Φεβρουαρίου 2017

Αλήθεια, έχετε ποτέ κοντοσταθεί στα πηγαδάκια που απαρτίζουν οι περαστικοί γύρω από τα κεντρικά περίπτερα και δη στις προθήκες των περιπτέρων του Σταθμού ΗΣΑΠ Πειραιά; Θα δείτε και θα ακούσετε πολλά τσιτάτα!

Οι χειρονομίες και οι εύστοχες ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη και είναι πραγματικά απολαυστικές. Εδώ αξίζει να κάτσει ο ποιητής και να γράψει ολόκληρο θεατρικό έργο με τίτλο «Στα πηγαδάκια των περιπτέρων», όπως λέμε «Κάτω στα λεμονάδικα».

To περίπτερο είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία, είναι το σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Στην αρχή ήταν μικρά καπνοπωλεία, τα οποία εμφανίστηκαν αμέσως μετά την πρώτη ίδρυση του Ελληνικού κράτους στο Ναύπλιο και λίγο μετά ήλθαν και στην Αθήνα. Από το 1889 ξεκίνησε η χορήγηση αδειών σε τραυματίες πολέμου και έτσι ξαφνικά ο αριθμός τους μεγάλωσε κατά πολύ. Την εποχή εκείνη, ο μόνος τρόπος ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες, οι οποίες πολύ γρήγορα έγιναν μέρος της γκάμας των περιπτέρων, βοηθώντας στην ανάπτυξή τους. Η ανάρτηση των εφημερίδων στις προθήκες τους αποτελούσε και αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την καθημερινότητα των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων σε εποχές κρίσιμες για την πορεία και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί αυτός ο υπέροχος, ζωτικός χώρος της κοινωνίας μας.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ