Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά γιόρτασε την υποδοχή του νέου χρόνου με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ενός ιστορικού σχολείου της πόλης και από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της χώρας.
Σε κλίμα εορταστικό, ο Πρόεδρος, Γιώργος Σταματογιάννης και το Δ.Σ. υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους, μέλη και φίλους του Συλλόγου, σε ατμόσφαιρα καλωσορίσματος και ανταλλαγής ευχών για τις προσδοκίες όλων, προσωπικές και επαγγελματικές. Ο τόνος δόθηκε από τη χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και δικηγόρου Αθηνών, κ. Μάριου Καζά και την παιδική χορωδία!
Ο Πρόεδρος, απευθυνόμενους στους παρευρισκόμενους, έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και παρέθεσε τις σκέψεις του για τις προγραμματισμένες δράσεις της νέας χρονιάς, αναφερόμενος στα ακόλουθα:
«Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όπως πέρσι, τέτοιες μέρες δίνουμε το παρόν, στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συνάντησή μας, με τις προσδοκίες να συνωστίζονται ανυπόμονα, με τη χαρά της γιορτής που μας δίνει κάθε αρχή, επιμένοντας στην εξασφάλιση ενός πλαισίου δίκαιων αναμετρήσεων σε κάθε επίπεδο και διεκδικώντας τελικά το αυτονόητο και στοιχειώδες δικαίωμα να ζούμε τις επιλογές μας, σε περιβάλλον προσωπικής και κοινωνικής ανταπόδοσης.
Τέλειωσε ο χρόνος και γυρνώντας πίσω βλέπεις όσα έκανες ή παρέλειψες να κάνεις…. και το αποτέλεσμά τους…. Κάνεις την προσθαφαίρεση και βρίσκεις το θετικό ή αρνητικό πρόσημο…. Διατηρείς και ενισχύεις τις σωστές επιλογές και πορεύεσαι. Αν μπορείς διορθώνεις και τα λάθη σου….
Η αδιαφορία και η σιωπή δεν βοήθησαν κανέναν …..συλλογικά ή ατομικά….
Σε απόσταση αναπνοής από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωσή μας, ο Κλάδος μας ενεπλάκη σε μια μακρόπνοη και αδυσώπητη, θα έλεγα, μάχη, για την υπεράσπιση των αιτημάτων του, προβάλλοντας σθεναρά την άρνησή του στο άδικο και εξοντωτικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι δικηγόροι το 2016 μίλησαν με όρους δημοκρατίας σε όλη την Επικράτεια… Ο τόνος ανέβηκε, οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν! Διαβήματα στα αρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή σε επίπεδο Ολομέλειας, Συντονιστικής, γενικές συνελεύσεις, πορείες, ψηφίσματα, συνεντεύξεις τύπου! Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αντέδρασε με κάθε πρόσφορο μέσο, καταδεικνύοντας την αντίθεση στην επιβολή τόσο άνισων και αφανιστικών μέτρων για την επιστημονική μας κοινότητα, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης.
Με κάποιες βελτιώσεις – τροποποιήσεις που πετύχαμε στον ψηφισμένο νόμο, η ανάγνωση των δεδομένων, όπως ισχύουν σήμερα, προβάλλει πλήθος ζητημάτων σε σαφή αντισυνταγματική υπόσταση, στα οποία δικαστικά θα αντιταχθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεδομένα που καθιστούν επισφαλή την περαιτέρω πορεία και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και σιωπή, όχι μόνον από την πλευρά των δικηγόρων αλλά και από εκείνη άλλων ελεύθερων επαγγελματιών που επίσης πλήττονται από το εν λόγω ασφαλιστικό σύστημα.
Ήδη από 1/1/2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νόμου. Ο δικηγόρος καθημερινά βιώνει σκληρά με τις κρατήσεις τις υπέρμετρες και δυσανάλογες αυξήσεις με αβέβαιη την ανταποδοτικότητα που είναι συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτά σε συνδυασμό με τις απαιτητές εισφορές του 2016 τις οποίες καλούνται οι συνάδελφοι να καταβάλουν, ενώ ταυτόχρονα είναι απαιτητές και οι εισφορές του 2017 σε μηνιαίο πλέον επίπεδο.
Ασφυκτικός οικονομικός κλοιός, ατμόσφαιρα που δεν μπορεί ο δικηγόρος να λειτουργήσει επιστημονικά, νομικά ως συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, αφού πρωταρχικός στόχος είναι η επιβίωση! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν βγαίνουν….
Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε εγχείρημα για τη περαιτέρω συρρίκνωση της ήδη περιορισμένης δικηγορικής ύλης αφενός με τα δρομολογούμενα διαζύγια εξπρές από μη δικαιοδοτικά όργανα, ενέργειες για τις οποίες είχαμε στο παρελθόν (2011) την συμπαράσταση δικαστικών ενώσεων και αφετέρου με την καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και χωρίς άλλη αιτιολογική βάση επιβολή προστίμου σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Σχετικά με το κόστος πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της Δικαιοσύνης με το προ μηνός ψηφισθέντα νόμο, αυτό αλλού μειώθηκε (ενδεικτικά παράβολα ενδίκων μέσων, μηνύσεων, δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές) και αλλού αυξήθηκε ή το πρώτον επιβλήθηκε (παράβολα ανώτερων δικαστηρίων και αναβολόσημο) δηλ. τέλος για την αναβολή. Η θέση πρέπει να είναι μία. Δεν πρέπει να τίθενται οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, γιατί τότε αποκτά ταξικό χαρακτήρα.
Τη χρονιά που πέρασε ο Σύλλογος στήριξε, μεταξύ άλλων, τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους που αναμφισβήτητα είναι οι πρώτοι που έρχονται αντιμέτωποι με τα δύσκολα….
Ο διανεμητικός λογαριασμός, τα υψηλού επιπέδου σεμινάρια, κατά κλάδο δικαίου, τόσο ενόψει των Πανελλήνιων εξετάσεων υποψηφίων δικηγόρων και της Επιτροπής Επάρκειας, όσο και γενικότερα στην προσπάθεια διάχυσης της γνώσης, απαραίτητο όπλο και εφόδιο για την αντιμετώπιση του ανταγωνιστικού επαγγελματικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας των παρεχομένων δικηγορικών υπηρεσιών.
Από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Επάρκειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας λήφθηκαν καθοριστικές και πιστεύουμε δίκαιες αποφάσεις σε πρωτόγνωρα για τους Δικηγορικούς Συλλόγους πεδία, αξιολογώντας τα πτυχία Νομικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας την κριτική αλλά και τη λάσπη δήθεν προστατών των νέων πτυχιούχων. Η απάντησή μας δόθηκε με τον πιο αυστηρό και ευθύ συνάμα τρόπο. Η προσπάθειά μας και ο προσανατολισμός μας ήταν και είναι απόλυτος και σαφής…. Η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση πτυχιούχων, ημεδαπών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων.
Κορυφαία επιστημονική διοργάνωση του 2016 το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου, το οποίο γίνεται κάθε τρία χρόνια στη χώρα μας και διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, αποτελεί θεσμό και λίκνο διάδοσης και ανταλλαγής των επιστημονικών εξελίξεων διεθνώς στον τομέα του Ναυτικού Δικαίου. Επτακόσιοι κυρίως νέοι δικηγόροι, επί τρεις εργάσιμες μέρες άφησαν τη δουλειά τους για να παρακολουθήσουν και συμμετάσχουν στο αναγνωρισμένης και εγνωσμένης ταυτόχρονα σημασίας Ναυτικό Συνέδριο. Μας τίμησε ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και όλο αυτό, αποτέλεσμα της άρτιας επιστημονικής αρωγής της Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους μας, κ. Λίας Αθανασίου, ως Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και φυσικά των επίλεκτων μελών αυτής.
Αλλά και πέρα από τα στενά νομικά πλαίσια δώσαμε βήμα και σε άλλους τομείς, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου….. ενδεικτικά μια εκδήλωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό με εκπροσώπηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Γιατρών του κόσμου… μία άλλη με θέμα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ-ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΕΙΣ με τη συμμετοχή διακεκριμένων Καθηγητών Ιστορίας των Πανεπιστημίων της χώρας…… και επίσης αναδείξαμε τις μη νομικές συγγραφικές ιδιότητες μαχόμενων δικηγόρων, ενώ παράλληλα διοργανώσαμε μουσικές εκδηλώσεις, κύρια με κορμό τις χορωδίες, τόσο των παιδιών των δικηγόρων όσο και των ίδιων των συναδέλφων, ένα μικρό δείγμα των οποίων μόλις γίνατε κοινωνοί.
Το επιστημονικό μας περιοδικό «Πειραϊκή Νομολογία» με περιεχόμενο κυρίως Ναυτικού Δικαίου, αλλά και η Δικηγορική Επικαιρότητα, το περιοδικό-εφημερίδα του Συλλόγου μας αποσπούν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητά τους και εκδίδονται ανελλιπώς αντιστεκόμενα στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ο θεσμός της νομικής αρωγής που παρέχεται στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα σε όλες τις διαδικασίες υποστηρίζεται και διαχέεται ισομερώς στους συναδέλφους, ενώ παράλληλα συνδράμαμε συναδέλφους που βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Παράλληλα συνεχίστηκε η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, σε επίπεδο πληροφορικής, αφού με την ισχύ του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι πλέον απαραίτητη η ηλεκτρονική παρακολούθηση της υπόθεσης και αυτά με την ανεκτίμητη συμβολή του Γιώργου Καραμιζάρη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Είμαστε κάθε μέρα εκεί, στο χώρο εργασίας μας, δηλαδή στα Δικαστήρια, για να προσπαθούμε να λύσουμε στη γένεσή του το οποιοδήποτε πρόβλημα, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης…… Δικαστικούς, Εισαγγελικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους…. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε με όλους τους παραπάνω να περιορίσουμε τις ελλείψεις του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, με τη αντικατάσταση και λειτουργία των ανελκυστήρων και την επισκευή των εγκαταστάσεων του κτιρίου για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα ….. Η προσπάθεια δημιουργίας εξόδου κινδύνου, που αποτελεί ζήτημα ύψιστης ασφάλειας, για μια ακόμα φορά δεν είχε αποτέλεσμα.
Αναπόφευκτα, στο σημείο αυτό, έρχεται στο μυαλό όλων η προσπάθεια της πόλης για το νέο Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου….. ως ένα χώρο αντάξιο της αποστολής των Δικαστηρίων, δηλαδή της απονομής Δικαιοσύνης στην πόλη μας, που είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας και συνάμα καθρέφτης για εκατομμύρια τουρίστες, αλλά και των υπηκόων αυτής της πόλης, που τόσα χρόνια το διεκδικούν και δεν γίνεται. Οι εξελίξεις υπάρχουν (επικαιροποίηση παραχώρησης χρήσης του χώρου από το Δήμο, δεσμεύσεις της πολιτείας – ΤΑΧΔΙΚ για σταδιακή χρηματοδότηση του έργου επί τετραετία…….)
Καλώ όλους τους φορείς της πόλης να συνδράμουν την προσπάθεια που συντονίζει ο Δ.Σ.Π. για την δαπάνη της μελέτης της στατικής επάρκειας του νέου κτιρίου, που θ’ αποτελεί αφενός προϋπόθεση της οικοδομικής άδειας αλλά θα προσδιορίσει και το κόστος ανακατασκευής του κτιρίου.
Πιστεύουμε στο θεμέλιο λίθο αυτής της χρονιάς….
( …… Δηλωμένη αρωγός στην προσπάθεια αυτή και η αξιότιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που μας τιμάει με την παρουσία της……….. )
Η προσφυγική κρίση οξύνθηκε τη χρονιά που πέρασε, απόρροια των μακρόχρονων πολέμων και των ανείπωτων συμφορών. Η χώρα μας με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έδωσε το παρόν, αφού βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η πόλη μας, μία από τις βασικές εστίες εγκλωβισμού των προσφύγων, αν και ήταν εύλογα απροετοίμαστη, αντέδρασε με γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά.
Ως Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, αφουγκραστήκαμε έγκαιρα την κατάσταση και συνδράμαμε δυναμικά, έμψυχα και υλικά στην προσπάθεια της πόλης μας. Με υλική βοήθεια αλλά κύρια με τη θεσμική μας παρέμβαση και παρουσία στους χώρους του λιμανιού, σε καθημερινή βάση, επί δυόμισι μήνες. Παράλληλα επικοινωνήσαμε τη δράση μας αυτή αλλά και της πόλης μας, με εκτενή αναφορά που έγινε με αφορμή το μεταναστευτικό στη Λυών, στην Πανευρωπαϊκή Συνέλευση των Δικηγορικών Συλλόγων.
Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Το δικηγορικό επάγγελμα χρειάζεται έναν αναπροσανατολισμό, ίσως ανακαθορισμό και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι οδηγοί προκειμένου να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για να προχωρήσουμε στέρεα και ευπρόσωπα. Ζητούμενα αφενός η διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας και αφετέρου κυρίως νέοι δρόμοι επαγγελματικής ενασχόλησης, επεξεργασία δεδομένων που προβάλλει η νέα εποχή και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στην απαρέγκλιτη βάση της συνεκτίμησης του θεμελιώδους ρόλου του δικηγόρου ως εγγυητή του κράτους δικαίου. Αυτό θεωρώ ότι είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματολογίας μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου και τη δημιουργία νέων παραμέτρων της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.
Οι προτάσεις για συνεργασία των δικηγόρων, έρχονται μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Ρωσία και τις όμορες εκεί χώρες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια ευκαιριών.
Ένα νέο μονοπάτι είναι αυτό του διαχειριστή αφερεγγυότητας που αφορά αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή που περιλαμβάνονται στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
Η στήριξη και προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, που, όπως γνωρίζετε, πήρε σάρκα και οστά στον Πειραιά, με τη δημιουργία του ΚΕ.ΔΙ.Π., του πρώτου πανελλαδικού φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών, που με νέα και οικονομικά προγράμματα προσπαθεί να δώσει πνοή στο θεσμό, αποτελεί έναν άλλο δρόμο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και ένα διαφορετικό πεδίο επαγγελματικής δράσης του δικηγόρου, η στήριξη του οποίου είναι στις προτεραιότητές μας. Βήμα πολιτισμού θα το χαρακτήριζα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι
Ο καθένας μας βιώνει την ανασφάλεια για το πώς θα πορευτεί η χώρα και ποια θα είναι η δική μας τύχη υπό την καταλυτική επίδραση της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Τα περιθώρια λανθασμένων επιλογών είναι μηδενικά. Η πολιτεία έχει την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης. Η λύση προφανώς σχετίζεται με διεθνείς συνεργασίες μεταξύ των λαών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση του σεβασμού των κοινωνικών κεκτημένων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Ο σχεδιασμός γίνεται από την πολιτεία, οι κοινωνικές ομάδες οφείλουμε να νικήσουμε τον ατομικισμό και να προβάλουμε τους κυρίαρχους όρους και κανόνες της κοινωνίας που θέλουμε, να ορίσουμε τι σημαίνει δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία. Να σκεφτόμαστε για μας ως ένας μέρος του όλου.
Η ζωή μας έχει αλλάξει και παλεύουμε να κρατήσουμε τα αυτονόητα, όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Παράλληλα είμαστε επαγγελματίες που έχουμε ονειρευτεί να προσφέρουμε στον κοινωνικό ιστό αλλά και να ευδοκιμήσουμε, να εξελιχθούμε, προσωπικά και κοινωνικά. Είναι η στιγμή που ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη. Απεμπολώντας κάθε συναίσθημα ματαίωσης και ακύρωσης των στόχων και της προοπτικής μας είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε γι΄ αυτά. Εκτός από την αλληλεγγύη που επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας μας, έχουμε εντός εισαγωγικών και το προνόμιο να γνωρίζουμε ως νομικοί και δικηγόροι τον τρόπο να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας και το προσωπικό τάλαντο του καθενός από εμάς για να προχωρήσουμε με αξιώσεις, να βγούμε από την κρίση. Προσωπικά πιστεύω ότι και η πιο μικρή συνεισφορά έχει μεγάλη αξία.
Το 2017 να έχει λιγότερο πόνο, να τελειώσουν οι πόλεμοι, να σταματήσει το δράμα των προσφύγων, να πάψει η καταπίεση, να εξαλειφθεί η τρομοκρατία και να επικρατήσει η ειρήνη και η ελευθερία.
Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, υγεία, δύναμη και επιμονή στην πραγματοποίηση των στόχων και προσδοκιών μας. Ο καθένας από μας κάνει το σύνολο. Το σύνολο δεν κάνει τον καθένα από μας. Τόσο εγώ όσο και όλο το Δ.Σ. σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε!»
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος έκανε σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα του νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Οι βουλευτές Πειραιά, κ.κ. Ελένη Σταματάκη, Γεωργία Γεννιά, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Ιωάννης Τραγάκης και Ευαγγελία Καρακώστα. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Μαρία Γιαννακάκη, Γεν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, πρ. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού., ο κ. Σταύρος Τασιόπουλος, από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από τη δικαστική ηγεσία τίμησαν: Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, η οποία απηύθυνε και ιδιαίτερο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι Αρεοπαγίτες κ.κ. Στυλιανή Γιαννούκου και Βασίλειος Καπελούζος, η κ. Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Αντι/δρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η κ. Ζαμπέτα Στράτα, Πρόεδρος Εφετών Αθηνών. Ο κ. Νικόλαος Κουτρούμπας, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, η κ. Ειρήνη Τζίβα, Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, η κ. Μαρία Λαζαρίδου, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά και τα μέλη κ.κ. Βασιλική Τσιρογιάννη και Βικτωρία Σπυροπούλου. Ο Πρόεδρος του Ναυτοδικείου Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Κονιδάρης. Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιά, Δημήτριος Κουλαξίζης, η κ. Χριστοφίλη Ασημάκου Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πειραιά, καθώς και η τ. Πρ/νη, Βιολέττα Λαγογιάννη, η Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Πειραιά, κ. Δάφνη Μαγγανά. Η κ. Χριστίνα Κουντούρη, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο κ. Ηλίας Μπογιώκας, Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά. Από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, μέλος του Δ.Σ. κ. Ευαγγελία Χριστοπούλου-Σταμέλου. Από τους φορείς της πόλης, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος ΕΒΕΠ, ο κ. Νικόλαος Μανεσιώτης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο κ. Κωνσταντίνος Τσόγκας, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο ετ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βασίλειος Βενέτης, ο τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.Π., κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Ναυτικού Δικαίου, κ. Γρηγόριος Τιμαγένης. Η κ. Αθηνά Χαρβαλάκου, Αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Πειραιά, ο κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, Γεν. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά και ο Ιωάννης Αληφραγκής, Σύμβουλος Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά. Ο κ. Σπυρίδων Λάσκος, Διοικητής Τροχαίας Πειραιά. Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και πρώην Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η κ. Μαρία Κεϊκογλου, Πρ/νη Δ/νσης Γραμματείας του Εφετείου Πειραιά και ο κ. Ιωάννης Χριστάκης, Πρ/νος Δ/νσης Γραμματείας του Πταισματοδικείου Πειραιά. Ο κ. Δημήτρης Χατζίνας, Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά. Οι πολιτευτές κ.κ. Πέτρος Μαυρέας και Πέτρος Μούγιος. Ο κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής,. Ο κ. Απόλλων Καρακάλας, Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής- Πειραιώς.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.
Δείτε την φωτογραφία: