Εφημερίδα Κοινωνική

Ντόμινο μπλόκων στήνουν από αύριο οι αγρότες

 Breaking News

Ντόμινο μπλόκων στήνουν από αύριο οι αγρότες
22 Ιανουαρίου 2017

Ντόμινο αγροτικών μπλόκων αναμένεται από αύριο, σε όλη την Ελλάδα. Το σύνθημα για την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους έχει ήδη δοθεί και στον κόμβο της Μελούνας, λίγο έξω από τη Λάρισα αναμένεται να στηθεί το πρώτο μπλόκο από το πρωί της Δευτέρας, με τη συμμετοχή αγροτών από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα κατα μήκος όλων των εθνικών οδικών αξόνων, πράγμα που αναμένεται να έχει συμβεί έως την ερχόμενη Παρασκευή. Οι αγρότες θα βγαίνουν διαδοχικά στους δρόμους: Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία η μαζική «έξοδος» προς το εθνικό οδικό δίκτυο αναμένεται την Πέμπτη.

Όπως είπε στο protothema.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «αναζητάμε ανάσες ζωής». Πρόσθεσε ότι τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με τον κ.Μπούτα οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους τη μείωση του κόστους παραγωγής, και διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Η κινητοποίηση των τρακτέρ προκαλεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αφού ανοίγεται ένα ακόμη, και όπως όλα δείχνουν, δυναμικό μέτωπο στο εσωτερικό, τη στιγμή που «τρέχουν» κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Είναι ενδεικτικό, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έσπευσε χθες να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ δεν παύει να επαναλαμβάνει στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση έχει πληρώσει αποζημιώσεις φέτος νωρίτερα από ποτέ: «Πληρώσαμε 3,7 δισ. το 2016, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο», όμως προειδοποίησε ότι πρέπει «να πληρωθούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη» γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είπε χαρακτηριστικά, χθες από τα Γρεβενά.

Στην ίδια κατεύθυνση για τον κατευνασμό των αγροτών ο κ.Αποστόλου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».

Η μείωση του κόστους της παραγωγής, αλλά και οι αποζημειώσεις για τις καταστροφές που έχει υποστεί κυρίως το φυτικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία αποτελούν βασικά αιτήματα των αγροτών, που ένας ακόμη Ιανουάριος τους βρίσκει σε αναβρασμό.

Νωρίτερα σήμερα έγιναν νέες συνεδριάσεις αγροτών -όπως για παράδειγμα στα Πράσινα Φανάρια, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις Σέρρες, αγρότες ξεκινούν από αύριο να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κινηθούν για να στήσουν μπλόκο στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Σημειώνεται, ότι το επικείμενο μπλοκο στον Προμαχώνα έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών της Βουλγαρίας, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα και στην Κομισιόν, επισημαίνοντας την οικονομική ζημία που υφίστανται επιχειρήσεις της χώρας από το μπλόκο στις μεταφορές. Μάλιστα, οι βούλγαροι αυτοκινητιστές έχουν απειλήσει με αντίποινα, που ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούν τους αγρότες.

Επίσης, για τις 11 το πρωί αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

Στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Πηγή: protothema.gr


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ