Εφημερίδα Κοινωνική

Νέο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά: Η μη έκδοση των «8» βάζει φωτιά στο Αιγαίο

 Breaking News

Νέο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά: Η μη έκδοση των «8» βάζει φωτιά στο Αιγαίο
29 Ιανουαρίου 2017

Η ενέργεια του τουρκικού πολεμικού να στείλει προκλητικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια των Ιμίων, ερμηνεύεται από την ελληνική κυβέρνηση ως ένα πρώτο δείγμα των άγριων διαθέσεων της Άγκυρας, αν και το Μαξίμου φοβόταν ότι ο νέος κύκλος των τουρκικών προκλήσεων θα ξεκινήσει με την αύξηση των προσφυγικών ροών από τη γείτονα προς τα νησιά του Αιγαίου.

Η υπόθεση των «8», με δεδομένη και τη σημασία που δίνει σε αυτήν ο Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει πλέον ικανή να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στο Αιγαίο, πολύ περισσότερο που ήδη εδώ και καιρό, οι εθνικιστικές κορώνες Τούρκων πολιτικών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Το ότι η Άγκυρα έκανε αυτή την ευθεία πρόκληση με τα Ίμια και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της, φανερώνει ότι η τουρκική πίεση προς την Ελλάδα, κλιμακώνεται και είναι έτοιμη να περάσει σε νέο επίπεδο, διαμορφώνοντας μόνιμες εστίες προβλημάτων στο Αιγαίο.

Η Αθήνα προσπαθεί με ψυχραιμία και χωρίς να κλιμακώνει την ένταση, να αποκρυπτογραφήσει τις ακριβείς διαθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αντίδρασή της. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει σε ήπια στάση και σε μετριοπαθείς ενέργειες, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ευελπιστούν ωστόσο θα πρυτάνευσει στο τέλος η λογική.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει ένα κύκλο έντασης, επιδιώκοντας μία διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα, αξιοποιώντας και τον ευρωπαϊκό παράγοντα.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ