Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Χάρις Ματσούκα, η κακοκαιρία «ασυνήθιστης δριμύτητας» και η επιδημία γρίπης που έχει ενσκήψει στη χώρα είναι οι κυριότερες αιτίες της έλλειψης αίματος που παρατηρείται όχι μόνο στα ελληνικά Νοσοκομεία, αλλά και σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
Η κ. Ματσούκα, μιλώντας στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί ότι υπάρχουν περίοδοι, όπως το καλοκαίρι και οι γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα), που παρατηρείται μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, ωστόσο φέτος είχαμε και δύο επιπλέον λόγους (κακοκαιρία και γρίπη) που επιδείνωσαν το πρόβλημα, το οποίο έχει επιπτώσεις στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς από Μεσογειακή Αναιμία.Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει προκύψει, το ΕΚΕΑ προχώρησε σε αναδιανομή των αποθεμάτων που υπάρχουν, ανάλογα με τις ανάγκες.
Η κ. Ματσούκα απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν για να δώσουν αίμα. Παράλληλα, το ΕΚΕΑ προγραμματίζει εξορμήσεις αιμοδοσίας. Τον περασμένο χρόνο συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας 550.000 μονάδες αίματος, ενώ η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό ανήλθαν σε 25.000 μονάδες αίματος.
Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ αναφέρει,επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας μητρώου εθελοντών αιμοδοτών, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα δίνει τη δυνατότητα στο ΕΚΕΑ να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει για να καλύπτει τα κενά.
Αίμα… «δανεικό»
Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο.
Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός έχει έναν σταθερό αριθμό εθελοντών αιμοδοτών 250.000 ανθρώπων, που προσφέρουν το αίμα τους εθελοντικά χωρίς οποιαδήποτε ανταμοιβή. Οι ποσότητες αίματος που περισσεύουν, μετά την κάλυψη των αναγκών της Ελβετίας, πωλούνται σε άλλες χώρες για να καλυφτούν έξοδα…
Ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει η τοποθέτηση της επίκουρης καθηγήτριας Φυσιολογίας του ΑΠΘ, Δωροθέας Καπουκρανίδου: «Δύο στους 10 νοσηλευόμενους θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματίας απαιτούνται από 10 έως 40 μονάδες αίματος. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές χρειάζονται 300.000 – 330.000 συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες, να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές τον χρόνο. Όμως, οι τακτικοί αιμοδότες αντιστοιχούν μόνο στο 0,65% του πληθυσμού της Ελλάδας, και για να καλυφθούν οι ανάγκες εισάγεται αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό».