Εφημερίδα Κοινωνική

Πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά ο Διαγωνισμός Καινοτομίας «BLUE GROWTH» για τη θαλάσσια οικονομία

 Breaking News

Πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά ο Διαγωνισμός Καινοτομίας «BLUE GROWTH» για τη θαλάσσια οικονομία
16 Δεκεμβρίου 2016

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, στο Συνεδριακό Κέντρο ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (Τ.Ε.Ι. Πειραιά), ο 3ος Διαγωνισμός «Blue Growth» για τη θαλάσσια οικονομία. Ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί πλέον έναν πρωτοπόρο θεσμό για την πόλη του Πειραιά και γενικότερα για τη χώρα, που συμβάλει στην καινοτόμο ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 11 υποψήφιες ομάδες που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και πρακτικές ενώπιον συμβουλίου, που αποτελούνταν από ειδικούς του χώρου της Ναυτιλίας, καθώς και πολυπληθούς κοινού.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Χρόνια πολλά σε όλους.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στον 3ο διαγωνισμό «Blue Growth», μια από τις πλέον επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάδειξης νεοφυών επιχειρήσεων όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι στον Δήμο Πειραιά για το «Blue Growth» που έχει ξεκινήσει στην πόλη μας και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για καινοτόμες ιδέες που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία.

Το «Blue Growth» αντιπροσωπεύει για εμάς όλα όσα οραματιζόμαστε για την ανάπτυξη του Πειραιά: Καινοτομία, Εξωστρέφεια, Επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη θάλασσα, με σταθερό βλέμμα προς τη θάλασσα. Βασικό μας σύνθημα στην προεκλογική περίοδο ήταν ότι ο Πειραιάς πρέπει να κοιτάζει προς τη θάλασσα. Εκεί είναι οι δυνατότητες ανάπτυξής του με κύριους άξονες τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Όραμά μας είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο όπου θα αλληλεπιδρούν και θα συνεργάζονται ναυτιλιακές εταιρίες, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικοί φορείς και το σύνολο του εμπορικού, βιοτεχνικού και βιομηχανικού κόσμου της πόλης.

Πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους, πιστεύουμε στις νέες ιδέες. Για εμάς τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στο τεράστιο κύμα φυγής ικανών και καταρτισμένων ανθρώπων στο εξωτερικό που έχει στερήσει τη χώρα μας από σπουδαία μυαλά γεμάτα όρεξη και ιδέες για το μέλλον.

Χρόνο με τον χρόνο το «Βlue Growth» αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Βρίσκεται ήδη, σε επίπεδο καλών πρακτικών, μέσα στις 4 καλύτερες του κόσμου, για θεσμικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, με επίκεντρο τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από τους προηγούμενους διαγωνισμούς του «Blue Growth» έχουν δημιουργηθεί ήδη δέκα επιχειρήσεις. Δύο από αυτές δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα, δύο από τις ομάδες που είχαν διακριθεί στο «Blue Growth» επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα Πανευρωπαϊκά βραβεία νεοφυών επιχειρήσεων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο και συνεργάτη μου, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος μεταξύ άλλων οραματίστηκε, δημιούργησε και εδραίωσε το «Blue Growth» πέρα από τα όρια του Πειραιά.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εσάς που συμμετείχατε στον διαγωνισμό, διότι αντιπροσωπεύετε ό, τι πιο θετικό και αισιόδοξο έχει να επιδείξει η χώρα σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας. Ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν το βάζουμε κάτω, προσπαθούμε και δουλεύουμε έτσι ώστε να κάνουμε πράξη τις ιδέες και τα όνειρά μας.

Κι εμείς ως Δήμος κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σιγά – σιγά τα επόμενα χρόνια. Δουλεύουμε συστηματικά. Θα αναφερθώ μόνο στον άξονα για τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Είναι δύο κλάδοι που μπορούν να δώσουν στον Πειραιά πολλά πράγματα σε επίπεδο ανάπτυξης και τελικά της συνεργασίας, που είναι το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα για την πόλη μας, αλλά και για τη χώρα μας.

Σε επίπεδο ναυτιλίας, θέλουμε να γίνει ο Πειραιάς Ναυτιλιακό Κέντρο. Δεν μπορούμε μόνοι μας, προφανώς πρέπει να συνεργαστεί όλος ο κλάδος της Ναυτιλίας. Εμείς φιλοδοξούμε να παίξουμε τον σημαντικό αυτό κρίκο αυτών των κομματιών για να γίνει αυτό το Ναυτιλιακό Κέντρο να δημιουργηθεί το cluster που όλοι συζητάμε. Για τον τουρισμό πρέπει να πούμε ότι ο Πειραιάς δεν ήταν ποτέ τουριστικός προορισμός, ήταν πέρασμα τουριστικό. Φτάνουν τουρίστες με κρουαζιερόπλοια κι όχι μόνο στην πόλη μας, περνούν μέσα από τον Πειραιά, για να πάνε κυρίως στην Αθήνα.

Για να γίνει ο Πειραιάς τουριστικός προορισμός πρέπει να περάσει χρόνος, πρέπει να γίνει προσπάθεια από πολλούς φορείς. Όπως έχω ξαναπεί, θεωρώ ότι είναι ένα παζλ στο οποίο σιγά – σιγά πρέπει να συμπληρώνουμε κομμάτια. Αφορά την προσπάθεια όλων για να γίνει ο Πειραιάς τουριστικός προορισμός. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν: Η πόλη είναι πολύ όμορφη, η περιοχή είναι πολύ όμορφη, με πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες, με επιχειρηματικότητα. Ο σκοπός είναι αυτά τα κομμάτια να ενωθούν και να μπορέσουν να γίνουν προορισμός.

Στη ναυτιλία έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Επίκεντρό της είναι ο Πειραιάς. Έχουμε ένα λιμάνι το οποίο αναβαθμίζεται. Όπως έχω ξαναπεί, πέρα από τις απόψεις που έχει ο καθένας για το λιμάνι και την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, έχουμε πλέον ένα μεγάλο «παίκτη» στο λιμάνι, την COSCO, που είναι παγκόσμια δύναμη. Θεωρώ ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του λιμανιού με τις επενδύσεις της. Θεωρώ ότι αυτή θα συμπαρασύρει κι άλλες επενδύσεις στην πόλη. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα φανεί και σε επίπεδο ναυτιλίας και λιμανιού και σε επίπεδο πόλης αυτή η ανάπτυξη που όλοι θέλουμε. Φυσικά προϋπόθεση είναι να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Και άλλη μια προϋπόθεση που θέτω εγώ είναι να υπάρχει μια συνέργεια όλων μαζί. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές, αλλά η συνέργεια όλων θα φέρει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε.

Ασφαλώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να ακούσουμε τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό. Να ευχαριστήσω τα Α.Τ.Ε.Ι. και τον Πρόεδρο για την φιλοξενία. Ο χώρος αυτός είναι εξαιρετικός και σε επίπεδο υποδομών. Η επιλογή του κ. Κόκκαλη να γίνει εδώ αυτή η εκδήλωση σηματοδοτεί τη συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με το Α.Τ.Ε.Ι. Όλοι οι Δήμοι στο εξωτερικό έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια. Στην πόλη μας, τουλάχιστον, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Το επιχειρούμε και θέλω να πιστεύω, ότι θα δώσει τα δικά του θετικά αποτελέσματα για όλους μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του, υπογράμμισε:

«Χρόνια πολλά. Ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω κι εγώ τους οικοδεσπότες μας, το Α.Τ.Ε.Ι. και τον Πρόεδρο κ. Τσελέ για την πολύ καλή φιλοξενία σε αυτήν την αίθουσα. Να πω ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι η τρίτη χρονιά που γίνεται αυτός ο διαγωνισμός και πραγματικά σε αυτά τα δύο και κάτι χρόνια που έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια έχει βρει ζεστή συνεργασία από το «θαλάσσιο πλέγμα», από τη θαλάσσια οικονομία, από τη ναυτιλία, από την αλιεία, από όλους εκείνους τους χιλιάδες επαγγελματίες εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς και στις εταιρείες και στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Γενικά όπου στραφήκαμε η ιδέα αυτή στηρίχθηκε. Και στηρίχθηκε έμπρακτα. Γιατί εάν δεν είχε στηριχθεί έμπρακτα με χρόνο και με συμμετοχή, με ανθρώπους, οι οποίοι ίσως πρωτύτερα να μην είχαν τον κοινό αυτό χώρο συνεργασίας δεν θα μπορούσε να είχε πετύχει. Κι έχει πετύχει αρκετά πράγματα μέχρι σήμερα, τόσο όσον αφορά την ωριμότητα της ιδέας, της προσπάθειας, όσο βέβαια το να δημιουργηθούν και να λειτουργούν 10 επιχειρήσεις στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας με πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης που δεν είναι λίγο. Δεν είναι όμως και αρκετό. Αυτό όμως που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια πιστεύω, ότι από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να αποτελέσει τον πυρήνα στήριξης μιας ευρύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας στην πόλη του Πειραιά. Και η πόλη του Πειραιά είναι και αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως την γαλάζια πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Νομίζω ότι στην Ελλάδα το να μιλάμε για ευκαιρία στον χώρο της θάλασσας είναι κάτι που το έχουμε μάθει όλοι από πολύ μικροί είτε έχουμε είτε δεν έχουμε ασχοληθεί με τη θάλασσα. Οι προοπτικές της γαλάζιας ανάπτυξης στον Ευρωπαϊκό χώρο είναι πάρα πολύ σημαντικές. Μόλις πριν 4 περίπου χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τον χώρο της γαλάζιας ανάπτυξης ως ένα χώρο της οικονομικής ανάπτυξης και τώρα τον στηρίζει πολύ έντονα. Εμείς στον Πειραιά είμαστε μία από τις πρωτοπόρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δραστηριότητες και νομίζω ότι αυτό το έχουμε εγκαθιδρύσει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τους μέντορες, τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει με τις συμβουλές τους, με τη συμμετοχή τους, με τις χορηγίες τους σε είδος, σε χρόνο, σε χρήμα όλη αυτήν την προσπάθεια, που πλέον είναι ώριμη να υποδεχθεί, θα έλεγα μαζί με την πόλη του Πειραιά και τα υπόλοιπα πράγματα στην επιχειρηματικότητα, τις δημόσιες επενδύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστεύω θα υλοποιηθούν μέσα στο 2017. Είναι πολύ κρίσιμο τέτοιου είδους επενδύσεις να βρίσκουν ώριμο έδαφος. Να βρίσκουν δηλαδή ένα ζωντανό οικοσύστημα, να βρίσκουν έναν «άυλο χώρο» ανθρώπων – «άυλο», για λίγο ακόμα, χώρο ανθρώπων – όπου η επικοινωνία σε ευκαιρίες της θάλασσας και η δίψα για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κοινός.

Θα ήθελα να σας δείξω μια μικρή πρόγευση από το «Blue Growth» του 2017. Με μία εικόνα τι θα λέγαμε ότι είναι το «Blue Growth»; Τι είναι το «Blue Growth» σε μία διαφάνεια; Υπάρχει λοιπόν το όραμα, το οποίο είναι να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά των επιχειρηματιών να δημιουργήσουν βιώσιμη οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας και η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε, να δώσουμε τα εργαλεία και να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους νέους επιχειρηματίες μέσα από τη συνεργασία που δημιουργείται με τη θαλάσσια επιχειρηματική κοινότητα και με την Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όπως είπαμε ήδη 10 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει. Αυτές έχουν δημιουργήσει 55 θέσεις εργασίας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δυο χρόνια πάνω από 25 εκδηλώσεις σε αυτήν την κοινότητα, εκδηλώσεις που αφορούν πιο ειδικά κοινά όπως «open data και maritime economy», τουρισμό και καινοτομία. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν λειτουργήσει στο να συσφίξουν αυτή τη σχέση.

Ορισμένες από τις επιτυχημένες ιστορίες και σήμερα μάλιστα έχουμε και δύο καινούρια βραβεία: βραβείο για την πράσινη startup της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέτος η XYZ έκατσε λίγο μαζί μας και ”εξαφανίστηκε” μέσα σε 4 μήνες, είναι στο Ρότερνταμ.

Η ΧΥΖ από το δεύτερο κύκλο που επιλέχθηκε στο περσινό demo day από το PortXL, είναι μια ομάδα τοπογράφων που κάνουν 3D laser scanning στο ναυπηγοεπισκευαστικό κομμάτι. Μια εκ των νικητριών του πρώτου κύκλου είναι η Desalination Plant με την πρωτοποριακή ιδέα αφαλάτωσης όπου και αυτή πλέον βρίσκεται στην Ολλανδία ως εταιρεία, ενώ το «ταξίδι» τους ξεκίνησε στο 1ο κύκλο Bluegrowth μέσα από μία διδακτορική διατριβή, εμείς τους στηρίξαμε, τους καθοδηγήσαμε και καταθέσαμε την πρότασή τους ως Aephoria ώστε να έχουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (50.000ευρώ) στην πρώτη φάση του προγράμματος στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Horizon2020.

Πιο γραφικά μπορεί να δει κανείς το «Blue Growth» σαν ένα χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στην οικονομία, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, ανάμεσα στις επενδυτικές δυνατότητες, όπου μπορεί να εντάξει μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα όσο το δυνατόν περισσότερες κοινότητες. Πλέον το «Blue Growth» έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους τα επόμενα 3 χρόνια. Και πιστεύω ότι θα είμαστε εδώ αν όχι εδώ, κάπου αλλού στον Πειραιά, γιατί έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση νομαδικότητας αν θέλετε. Ξεκινήσαμε από το κέντρο του Πειραιά, σε ένα χώρο πολιτισμού, συνεχίσαμε στη Ναυτιλιακή Λέσχη, τώρα στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά, δεν ξέρω που θα είμαστε του χρόνου. Πάντως ένας από τους στόχους είναι να βρει το δικό του χώρο στον Πειραιά τόσο σαν υλική υποδομή όσο και σαν τοπική υπόθεση. Ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεστε εδώ σήμερα και θα συμμετάσχετε στις παρουσιάσεις».

Οι 5 τελικοί νικητές του διαγωνισμού είναι:

1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «OPEN ICHNOS», η οποία ανέπτυξε ένα ενεργειακά αυτόνομο σύστημα εντοπισμού θέσης ενοικιαζόμενων σκαφών. Μάλιστα, προχώρησαν στην κατασκευή της ανάλογης συσκευής.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «ΕΝΑΛΕΙΑ» για την ιδέα ίδρυσης και λειτουργίας Σχολής Αλιείας που θα καλύψει ένα τεράστιο κενό δημιουργίας νέας γενιάς αλιέων.

3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «ΑΣΠΙΔΑ», η οποία ανέπτυξε μια πλατφόρμα προστασίας των πλοίων από κυβερνοεπιθέσεις.

4ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα «e_ marina» για τη συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων πληροφοριών σε ένα πρόγραμμα που αφορούν την εξυπηρέτηση των χειριστών τουριστικών σκαφών στις μαρίνες.

5ο βραβείο πήρε η ομάδα «marine bi-matters» για την καταγραφή και καταμέτρηση της χλωρίδας και της πανίδας στις μαρίνες και γενικότερα σε αγκυροβόλια, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ειδικό βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην ομάδα δυτών «LOYTRAKI DIVERS TEAM» για τον καθαρισμό του βυθού λιμανιών από απόβλητα, ένα μέρος των οποίων ανακυκλώνει.

Οι νικητές θα κερδίσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ, πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στην υποστήριξη της Αειφορίας και του Blue Growth με την ένταξη τους στο πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων (incubation) για 4 μήνες.

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Πειραιά κ. Δημήτρης Τσελές.

Εισηγήσεις έκαναν για τη δημιουργία clusters στη Ναυτιλία οι κ.κ. Γιώργος Αλεξανδράτος Εκπρόσωπος Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και Γρηγόρης Γιοβανόφ Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Πρόεδρος της «STRATEGIS».

Δείτε τις φωτογραφίες:

growth1

growth2

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ