Εφημερίδα Κοινωνική

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην καθημερινότητά μας

 Breaking News

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην καθημερινότητά μας
15 Δεκεμβρίου 2016

Είναι πλέον γεγονός πως οι συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν ως κεντρικό θέμα οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα, π.χ. εσένα πόσα σου έκοψαν από τον μισθό σου; Πόσο καιρό είσαι άνεργος; Σου φτάνουν τα χρήματα που παίρνεις; Τι θα κάνουμε πια; Είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-αφορμή για μακροσκελείς διαλόγους. Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μας και όχι μόνο το πορτοφόλι μας…

Οικονομική κρίση σημαίνει αυτόματα αλλαγή και ανατροπή στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο ζωής μας και στα μέχρι τώρα δεδομένα μας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το χρόνιο άγχος μας καθιστά ευάλωτους τόσο σε ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες, κακή ποιότητα ύπνου, εξαρτήσεις, όσο και σε παθολογικές ασθένειες, αφού το χρόνιο άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια να αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε διάφορες παθολογικές καταστάσεις στην υγείας μας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, οι άνεργοι πολίτες νιώθουν την ίδια ένταση και διάρκεια άγχους όπως και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Από την μια μεριά οι άνεργοι βιώνουν την διαδικασία του πένθους λόγω της απώλειας εργασίας τους και από την άλλη, οι εργαζόμενοι με το άγχος και τον φόβο μιας ενδεχόμενης απόλυσης.

Επειδή όμως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, θα τονίσουμε τα θετικά και σημαντικά μηνύματα της οικονομικής κρίσης. Πολλοί από εμάς έχουμε διαπιστώσει πως οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν συσφιχθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε πλησιάσει περισσότερο ο ένας τον άλλον. Είμαστε κοινωνικά όντα, οπότε έχουμε ανάγκη από την φύση μας την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους μας και μάλιστα τώρα πολύ περισσότερο από ποτέ! Είναι γνωστό, ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αφορούν τον καθένα ατομικά και ταυτόχρονα πολλούς συνανθρώπους μας, αφού έχουμε όλοι μαζί έναν κοινό παρονομαστή αυτόν της οικονομικής δυσχέρειας.

Μπορούμε λοιπόν να ‘’εκλάβουμε’’ την οικονομική κρίση σαν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία αλλαγής σε ορισμένους τομείς της ζωής μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να γίνουν στενότερες, φτάνοντας σε ένα βαθύτερο και ανώτερο επίπεδο επικοινωνίας. Έχουμε τη δυνατότητα να σχετιζόμαστε με αισιόδοξους και χαρούμενους ανθρώπους, παίρνοντας διάφορες ιδέες από τον θετικό τρόπο σκέψης τους.

Είναι κοινό μυστικό ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά της ζωής… Πραγματοποιώντας ευχάριστες δραστηριότητες δημιουργούμε θετικό τρόπο σκέψης και νιώθουμε ότι βελτιώνεται η διάθεσή μας!

Για παράδειγμα, κάνοντας μια βόλτα στη φύση, περπατώντας δίπλα στη θάλασσα, πίνοντας τον αγαπημένο μας καφέ με ευχάριστη παρέα, παρακολουθώντας στα ΜΜΕ εύθυμες ταινίες, ακούγοντας μουσική της αρεσκείας μας, διαβάζοντας βιβλία αγαπημένων μας συγγραφέων, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για γυμναστική κ.ά.

Επίσης, πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες μας, ξεκαθαρίζοντας τι είναι σημαντικό σε αντίθεση με οτιδήποτε είναι περιττό. Επιπλέον, πρέπει να ισορροπήσουμε τα θέλω και τα πρέπει και να επινοήσουμε κοινά σημεία ανάμεσά τους.

Τέλος, ας έχουμε υπόψη μας πως διαθέτουμε μια τεράστια ψυχική και έμφυτη δύναμη, την δύναμη της προσαρμογής! Αυτό σημαίνει πως, ο καθένας από εμάς θέλει τον δικό του χρόνο και τρόπο ώστε να αναδιαμορφώσει τις επιλογές του και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, αφού ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια, θα γίνουμε σαφώς δυνατοί η εάν θέλετε πιο δυνατοί !

*Γράφει η Σοφία Τσιφάκη BA,MAtsifaki

Πτυχιούχος ψυχολογίας & Κλινικής Ψυχολογίας

στο Πανεπιστήμιο Indianapolis (U.S.A)

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ