Εφημερίδα Κοινωνική

«Γυναίκες και έμφυλη βία» στη Δημοτική βιβλιοθήκη

 Breaking News

«Γυναίκες και έμφυλη βία» στη Δημοτική βιβλιοθήκη
07 Δεκεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες και έμφυλη βία» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά και έγινε με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην εκδήλωση παρατέθηκαν στατιστικά στοιχεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που τεκμηριώνουν πόσο οξύ είναι το πρόβλημα, αναλύθηκαν οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι πρόσφυγες και προτάθηκαν μέτρα που θα περιορίσουν το πρόβλημα.

Στην αίθουσα της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας του κ. Μάριου Λώλου από τη Λέσβο και την Ειδομένη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: η βουλευτής κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Μαρία Λαμπρίδου.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά κα Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, στον χαιρετισμό της, τόνισε:

«Η βία δυστυχώς «συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια». Είναι πάρα πολλά τα είδη της έμφυλης βίας. Από την πιο απλή, την λεκτική μέχρι την πιο σύνθετη, το «trafficking», σωματική, ψυχική, παντός είδους βία. Επειδή ασκώ χρόνια μάχιμη δικηγορία, έχω κατανοήσει, ότι είναι δύο οι τεράστιες επιπτώσεις που έχει η βία στη γυναίκα. Η πρώτη είναι, ότι ντρέπεται πάρα πολύ να απευθυνθεί αρμοδίως για να βοηθηθεί και η δεύτερη είναι, ότι έχει μπει στο ρόλο της αυτοθυματοποίησης και θεωρεί ότι το αξίζει με κάποιο τρόπο, όλο αυτό.

Από το δικό μου μετερίζι, όσες περιπτώσεις είχα χειριστεί, προσπαθούσα κατ’ αρχήν – πέραν του νομικού σκέλους – να ενισχύσω ψυχολογικά και να αντιστρέψω όλη αυτή την εσφαλμένη ψυχολογία και σκέψη. Δεν θα ξεχάσω βέβαια και κάποιες άλλες υποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρω το «trafficking». Θυμάμαι υπόθεση κοπέλας αλλοδαπής που είχε καταφέρει να ξεφύγει από σπίτι όπου κρατούνταν και έχει καταφέρει να βρει βοήθεια. Είναι πάρα πολλά τα πλοκάμια. Ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, ας αγωνιστεί με όποιο τρόπο μπορεί, αν όχι για την εξάλειψη, τουλάχιστον να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στον περιορισμό αυτού του τόσο νοσηρού φαινομένου. Ευχαριστώ πολύ».

Ομιλίες στην εκδήλωση έκαναν:

-Η κα Νικολέτα Δανιά, Περιφερειακή Σύμβουλος, Εντεταλμένη για Θέματα Ισότητας, με θέμα: «Έμφυληβία και σχετικά Προγράμματα Περιφέρειας».

-Η κα Νέλλη Καμπούρη, Ερευνήτρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου τμήματος κοινωνικής πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Μετανάστευση και έμφυλη βία».

-Ο κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ψυχολόγος στον ξενώνα κακοποιημένης γυναίκας του Δήμου Πειραιά με θέμα: «Ψυχολογικές επιπτώσεις της έμφυλης βίας στους πρόσφυγες».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ